Η νέα αυτή στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα, στην οποία θα εγκατασταθούν τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) -κάποια εκ των οποίων θα είναι οπλισμένα- αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει το γεγονός αυτό ως μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπου πλέον προωθεί απροκάλυπτα τη λύση των δύο κρατών.
Βάσει όλων αυτών ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος, καταρχάς αν οι κινήσεις αυτές είναι συμβατές με την πολιτική της «θετικής ατζέντας» που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, αλλά και γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όπως ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν θα εγκαινιάσει στο στρατιωτικό παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μία μόνιμη αεροπορική βάση στην οποία θα εγκατασταθούν τουρκικά μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα με επιθετικού τύπου όπλα, την ίδια στιγμή που απομακρύνεται από το πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκρίνοντας τη διχοτόμηση του νησιού, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όλο το τελευταίο διάστημα, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:
– Θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση συμβαδίζει με την πολιτική καλής γειτονίας, με την πολιτική της «θετικής ατζέντας» και με τις προτάσεις της Έκθεσης που παρουσιάσατε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου;
– Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει επανειλημμένως ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Συμβούλιο, προκειμένου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, σύμφωνα με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου. Γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτό το αίτημα μέχρι σήμερα;
– Πώς θα διασφαλίσετε την παρουσία και την ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου;