Πόσο μπορεί να μας κοστίσει η “αμερικανική βοήθεια”; Τα F-35 και η απαίτηση “θαψίματος” ρωσικών όπλων

Το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ειδικότερα, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, όπως ονομάζεται επίσημα,είναι στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής και αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Από: militaire.gr

Οι προσδοκίες που προκαλούνται στην ελληνική κοινή γνώμη ,ειδικά αυτή τη δύσκολη για τα εθνικά θέματα περίοδο, είναι απολύτως λογικές. Η όποια συνεργασία και πολύ περισσότερο η όποια βοήθεια στον αμυντικό τομέα δε μπορεί παρά να ΄ναι ευπρόσδεκτη.

Όμως επειδή τα όσα έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες επιβάλλουν να ΄μαστε τουλάχιστον καχύποπτοι ακόμη και με τους “συμμάχους” μας.

Η αμυντική συνεργασία και η όποια βοήθεια προκύψει απ΄ αυτή ,πρώτα απ΄ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι δωρεάν. Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι Αμερικανοί “θα επιτρέψουν την πώληση F-35 στην Ελλάδα” και όπως προκύπτει από έγκυρα ΜΜΕ των ΗΠΑ, μας έχουν “προγραμματίσει” για να αγοράσουμε 12 F-35, μέχρι το 2030. Καλό θα είναι να εξετάσουμε το κόστος της αγοράς και το κόστος χρήσης σε συνδυασμό με τις εθνικές αποστολές της ΠΑ. Τονίζουμε το εθνικές, γιατί οι νατοϊκές έπονται…
Αν θα μας δώσουν τα τουρκικά F-35 ή νεότερα αεροσκάφη είναι επίσης ένα θέμα. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως και με την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ που δε φαίνεται να οδηγούνται σε ρήξη. Συνεπώς η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Οικονομική βοήθεια θα υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Δεν αναφερόμαστε σε δάνεια, αλλά σε βοήθεια που εισπράττουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος για παράδειγμα. Όχι προφανώς στα ίδια οικονομικά μεγέθη, αλλά βοήθεια κι όχι δάνεια για να αγοράσουμε αμερικανικά όπλα. Αυτό που γνωρίζουμε ότι προβλέπεται μέχρι στιγμής είναι η καταβολή 125 εκατομμυρίων δολαρίων τη περίοδο 2022-2026 για να αποσύρουμε όλα τα οπλικά συστήματα που έχουμε προμηθευτεί από τη Ρωσία! Το θέμα είναι σοβαρό και θέλει πάρα πολύ σκέψη. Όχι μόνο γιατί το ποσό που προτείνουν οι Αμερικανοί είναι αστείο για την αξία των όπλων που ζητούν να “θάψουμε”, αλλά κυρίως γιατί αυτά έχουν να κάνουν με την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Τα πιο σημαντικά ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα μ΄ αυτό το τομέα έχουν να κάνουν και δεν αναφερόμαστε μόνο στους S-400. Υπάρχουν κι άλλα ρωσικά αντιαεροπορικά την αξία και χρησιμότητα των οποίων ουδείς αμφισβητεί. Όσοι σπεύσουν να επικαλεστούν τα προβλήματα στη συντήρηση τους θα πρέπει να απαντήσουν ειλικρινά αν αυτά “χρεώνονται” μόνο στους Ρώσους ή αν και εμείς “βάλαμε το χεράκι μας” για να υπάρχουν τέτοια προβλήματα…

Συμπέρασμα: καλώς να έρθει η όποια αμερικανική βοήθεια, αλλά να είναι βοήθεια πραγματική και ουσιαστική και να μη μας κοστίσει ακριβά. Όχι μόνο σε χρήμα…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail