"Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.278.000 Σύριοι πολίτες έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, περισσότεροι από 1.362.000 από αυτούς ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ περισσότεροι από 915.000 πρόσφυγες ήρθαν από το εξωτερικό", δήλωσε ο Μιζίντσεφ σε συνάντηση του Κοινού Κέντρου Συντονισμού μεταξύ Ρώσων και Συρίων εκπροσώπων.
Ο Μιζίντσεφ σημείωσε ότι είχαν δημιουργηθεί δέκα σημεία ελέγχου και λειτουργούν όλο το 24ωρο για να διευκολύνουν την επιστροφή των προσφύγων. Πέντε από αυτά βρίσκονται στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, το ένα βρίσκεται στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας (τώρα προσωρινά κλειστά λόγω πανδημίας) και δύο σημεία ελέγχου για την υποδοχή εσωτερικά εκτοπισμένων βρίσκονται στη Συρία.
Επιπλέον, υπάρχει ένα σημείο ελέγχου για την υποδοχή προσφύγων που φτάνουν αεροπορικώς, καθώς και ένα για Σύριους που έρχονται με πλοίο που φθάνουν από ξένα λιμάνια.
"Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κοινού Κέντρου Συντονισμού, έχει δημιουργηθεί αποτελεσματική αλληλεπίδραση με τα αρμόδια όργανα του Λιβάνου και της Ιορδανίας", τόνισε ο Μιζίντσεφ.
Επίσης ο Σύριος, Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δέχτηκε τη Δευτέρα μια ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορούσαν κοινές προσπάθειες και συνεργασία μεταξύ της Συρίας και της Ομοσπονδιακής Ρωσίας, ιδίως όσον αφορά την επιστροφή προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα από εγκλήματα τρομοκρατών.
Ο Πρόεδρος al-Assad επιβεβαίωσε ότι η Συρία εργάζεται συνεχώς για την επιστροφή των προσφύγων, είτε μέσω της αποκατάστασης της υποδομής που σαμποταρίστηκε από την τρομοκρατία και της αποκατάστασης της ασφάλειας και της σταθερότητας στις περιοχές που απελευθερώθηκαν, είτε μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών συμφιλίωσης με τρόπο που εγγυάται την ασφαλή επιστροφή για τους Σύριους πρόσφυγες και εκτοπισμένους στα χωριά και τις πόλεις τους.