ΑFΡ |
Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιθιοπίας, Ντίνα Μουφτί τόνισε, την Παρασκευή, ότι η υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αφρικανική διαμεσολάβηση ως προς την επίλυση της διαφοράς με την Αίγυπτο και το Σουδάν είναι «σημαντική διπλωματική νίκη για τη χώρα».
Κάποιοι στην Αίγυπτο και το Σουδάν προσπάθησαν να περιγράψουν τι συνέβη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Πέμπτη το απόγευμα, σχετικά με την κρίση του αναγεννησιακού φράγματος, ως επίτευξη πολιτικού στόχου για τις δύο χώρες, ενώ ζωγραφίζουν την Αιθιοπία στριμωγμένη σε μια γωνία.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της συνόδου αποκάλυψαν ότι η Αίγυπτος και το Σουδάν ακολούθησαν μια λανθασμένη προσέγγιση, καθώς συνέχισαν για χρόνια να κατηγορούν αποκλειστικά την Αιθιοπία και χρησιμοποίησαν ένα συναισθηματικό λεξικό χωρίς επαρκή ουσία που να αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της κρίσης.
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Τυνησίας που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν «αδύναμο» από ορισμένες απόψεις, επειδή προετοιμάστηκε βιαστικά και χωρίς επαρκή συντονισμό με τις μεγάλες δυνάμεις. Επιπλέον, παραμελήθηκε να αναδείξει την ουσία της αιγυπτιακής και σουδανικής απαίτησης που ζήτησε την έγκριση του τερματισμού της δεύτερης πλήρωσης του φράγματος.
Η απόσπαση υποστήριξης για αυτήν τη συγκεκριμένη ζήτηση θα ήταν αρκετή για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Η αποτυχία ενίσχυσε τη θέση της Αιθιοπίας, η οποία συνέχισε με απόλυτη εμπιστοσύνη στην απόρριψη όλων των απαιτήσεων που έκαναν το Κάιρο και το Χαρτούμ, ενώ η Αντίς Αμπέμπα κέρδισε ένα πράσινο φως για να συνεχίσει με τη δεύτερη συμπλήρωση ως τετελεσμένο γεγονός.
Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί νίκη για την Αιθιοπία καθώς ανοίγει το δρόμο για τη συνεχιζόμενη πλήρωση και λειτουργία του φράγματος, ενώ ουσιαστικά επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις στην αρχή.
Η Αίγυπτος μπήκε μόνη της στη γωνία, επειδή πίστευε ότι η απλή διεξαγωγή συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ήταν αρκετή για να πιέσει την Αιθιοπία για να υποχωρήσει και να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία ή να απειλήσει να χρησιμοποιήσει βία με την αιτιολογία ότι είχε εξαντλήσει όλα τα άλλα δυνατά κινήσεις.
Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η διεξαγωγή συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ακρόαση των θέσεων των μελών που απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσφυγή σε ένοπλη δράση είναι πιθανό να περιορίσουν τυχόν μελλοντικούς στρατιωτικούς πειρασμούς εκ μέρους της Αιγύπτου. Το Κάιρο έχει ακούσει τώρα τις αντιρρήσεις των μεγάλων δυνάμεων και ξέρει καλά τι να περιμένει εάν αποφασίσει να ακολουθήσει το στρατιωτικό μονοπάτι.
Ωστόσο, τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης γιόρτασαν την προσέγγιση των διπλωματών τους στον ΟΗΕ παρά τις αντιληπτές αποτυχίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry σε μια μακρά ομιλία που περιλάμβανε μια αφήγηση σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση και την έμφαση στην ευελιξία του Καΐρου, δήλωσε ότι παρουσίασε μια ρεαλιστική απεικόνιση της διαφοράς στα μέλη του Συμβουλίου. Ωστόσο, η προσέγγιση του Shoukry έδειξε πως ο στόχος του Καΐρου ήταν να ενημερώσει και να μη δημιουργήσει κάποια κίνηση στο θέμα.
Ο Ayman El-Sayed Abdel-Wahab, ειδικός στις αφρικανικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η Αίγυπτος πέτυχε μέρος αυτού που ήθελε στη σύνοδο, επειδή «ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τη φύση των αδιάλλακτων πρακτικών της Αιθιοπίας» και για την «επιθυμία της Αιγύπτου να επικοινωνήσει με διεθνή ιδρύματα».
Ο Abdel Wahab δήλωσε στο The Arab Weekly ότι όσο δεν υπάρχει ισχυρή διεθνής πίεση στην Αιθιοπία να την αναγκάσει να τερματίσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες, το Κάιρο δε θα έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να διαταράξει την τρέχουσα εξίσωση προσπαθώντας να κλονίσει τις ξένες συμμαχίες που υποστηρίζουν την Αιθιοπία και στοχεύουν στα συμφέροντα των εν λόγω χωρών στην περιοχή.
Εξήγησε ότι το Κάιρο δεν έχει εναλλακτικές λύσεις παρά να συνδέσει την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας με απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή, προκειμένου να ασκήσει πίεση στις δυνάμεις που υποστηρίζουν την Αντίς Αμπέμπα. Αντίθετα, η συμμετοχή σε νέες συνομιλίες, ακόμη και αν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των τριών χωρών, δε θα αλλάξει τίποτα επιτόπου. Η Αιθιοπία θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να επιτρέψει στην Αίγυπτο και το Σουδάν να καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν το Κάιρο αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση, οι συνέπειες θα βαρύνουν μόνο την Αίγυπτο, επειδή το Σουδάν υποστηρίζει τη διαπραγματευτική επιλογή και δεν έχει απειλήσει ποτέ να λύσει την κρίση μέσω στρατιωτικής δράσης.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης στο The Arab Weekly πως το Κάιρο είναι απίθανο να επιλέξει μονομερή πορεία δράσης αφού δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια για την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και συντονισμού με το Σουδάν.