Την περίοδο 2009-2017 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στην ΕΕ. Υπέρμαχος της λιτότητας και της μείωσης του δημόσιου χρέους, υπέρμαχος του Συμφώνου Σταθερότητας. Πολλοί τον έχουν αποκαλέσει γεράκι του νεοφιλελευθερισμού. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Του Βαγγέλη Χωραφά
Τα τελευταία χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόεδρος της Bundestag. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν εμπλέκεται στα τεκταινόμενα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές.
Στις 2 Ιουνίου η Κομισιόν παρουσίασε το εαρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ανακοίνωσε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023. Λίγες ώρες αργότερα, με παρέμβαση του στους Financial Times, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκε στην πρωτοπορία επαναφοράς της λιτότητας.
Σε ιδεολογικό επίπεδο, επιτέθηκε σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να εφαρμόσουν κεϋνσιανές πολιτικές στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου χρέους, η οποία με την σειρά της θα δημιουργήσει κινδύνους για την κοινωνική συνοχή.
Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να επιστρέψουμε στην νομισματική και δημοσιονομική κανονικότητα, δηλαδή στην λιτότητα. Αν δεν ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία υπάρχει ο κίνδυνος να διαδεχτεί την πανδημία, μία πανδημία χρέους με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την ΕΕ. Η γήρανση του πληθυσμού θα οδηγήσει την ΕΕ σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις ΗΠΑ και την Κίνα σε επίπεδο παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, αν αφεθεί το υπερβάλλον χρέος να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική τους ευελιξία. Για αυτό, όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να επιστρέψουν στην δημοσιονομική πειθαρχία.
ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
Ο Μάριο Ντράγκι είναι σήμερα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ υιοθέτησε νομισματικές πολιτικές, που πολλές φορές εξόργισαν τους Γερμανούς.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει πολλές φορές με τον Μάριο Ντράγκι το θέμα του «ηθικού κινδύνου» και συμφωνούσαν ότι με δεδομένη την δομή της Ευρωζώνης, η ανταγωνιστικότητα και οι βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών-μελών.
Ο Σόιμπλε τόνισε ότι περιμένει από τον Ντράγκι να υλοποιήσει αυτές τις αρχές, τώρα που είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας και ότι αυτό, θα είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.
Αν όχι, θα γίνει αναγκαίος ένας νέος ευρωπαϊκός θεσμός με εξουσίες που θα του επιτρέπουν να επιβάλλει τους κοινά συμφωνηθέντες κανόνες. Αυτός ο νέος θεσμός θα απαιτήσει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Γιατί στοχοποιείται ο Ντράγκι; Είναι γνωστό ότι ο Σόιμπλε πάντα διακατέχονταν από αντι-ιταλικά συναισθήματα. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι αυτό.
Όπως είναι γνωστό, μετά το Brexit η Ιταλία φιλοδοξεί να πληρώσει το κενό που άφησε η Βρετανία, ως μεγάλη δύναμη στην ΕΕ. Με την ανάδειξη του Ντράγκι ως πρωθυπουργού, ξεκίνησε η συμπόρευση της Ιταλίας με την Γαλλία. Όχι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά στα πλαίσια αλλαγής συσχετισμών μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.
Αυτή την συμπόρευση έχει στοχοποιήσει η Γερμανία και στοχεύει στον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η Ιταλία. Αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι νοοτροπίες, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Όχι ότι αυτός είναι ένας εύκολος δρόμος για την Γερμανία, αλλά θα έχει πολλές χώρες-εφεδρείες για να την στηρίξουν.
Ευτυχώς που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φαίνεται να έχει ελπίδες επιστροφής στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Και αυτό στην Ελλάδα το κατάλαβαν πολύ καλά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, την περίοδο 2009-2017.
Κυρίως όμως το αισθάνθηκε ο ελληνικός λαός.
*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).