Pexels / Pixabay |
Την ώρα που στη χώρα μας έχουν γίνει εντονότερες από ποτέ οι αντιδράσεις στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αναφορικά με τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και τα «μπλόκα» στους ανεμβολίαστους, στη Βρετανία έχουν βρει τη «φόρμουλα» για να αποφύγουν τον κοινωνικό διχασμό και την αναταραχή.
Από: newsbomb.gr - Χρήστος Γιαννούλης
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία χώρων που θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, ήτοι μόνο για εμβολιασμένους στην πρώτη περίπτωση και για όλους στη δεύτερη περίπτωση, συνοδεύτηκαν από την έντονη δυσφορία της κοινωνίας. Επαγγελματίες στην εστίαση και στον τομέα της ψυχαγωγίας, αλλά και οι πολίτες, εκφράζουν διαρκώς τις αντιρρήσεις τους.
Πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αλλά και στην τήρηση των κανόνων που έχει θέσει η κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τις 15 Ιουλίου, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η αντίδραση της κοινωνίας προς τη συγκεκριμένη τακτική, καθώς θεωρείται ότι επιχειρείται μια περιθωριοποίηση πολιτών που θα επιφέρει εντάσεις, πόλωση και διχασμό στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα που διάγουμε.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία – που ναι μεν έκανε μεγάλα άλματα στον τομέα του εμβολιασμού κι έδειξε αρχικά να επιστρέφει από τους πρώτους στην κανονικότητα, αλλά μαστίζεται τώρα από τις μεταλλάξεις – δείχνει τον δρόμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται αποφασισμένοι να αφήσουν κατά μέρος την πρόθεση για υποχρεωτική χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε μαζικές εκδηλώσεις, με τον Μπόρις Τζόνσον να φέρεται ότι έχει την άποψη πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό».
Σύμφωνα με μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Βρετανίας, οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον απορρίπτουν την ιδέα για την επιβολή «διαβατηρίου εμβολιασμού» για μουσικά φεστιβάλ, αγώνες και διάφορες εκδηλώσεις, αφήνοντας την ευχέρεια σε ιδιωτικούς οργανισμούς να επιλέξουν αν θέλουν να έχουν απαιτήσεις από τους «πελάτες» τους, χωρίς όμως να υπάρχει υποχρεωτικότητα και παρέμβαση της πολιτείας.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Daily Mail ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της αντιμετώπισης της Covid περισσότερο σαν την κοινή γρίπη. Υπάρχει το εμβόλιο κατά της γρίπης που ελαττώνει τις πιθανότητες σοβαρής ασθένειας, αλλά και πάλι έχουμε μεγάλο αριθμό περιστατικών και σημαντικό αριθμό θανάτων από γρίπη».
Η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως παρά την αλλαγή πλεύσης στο θέμα της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για να μπορεί κάποιος να επισκεφθεί καταστήματα, γήπεδα, συναυλίες κοκ., αυτά θα μείνουν σε ισχύ κυρίως για τα ταξίδια στο εξωτερικό. «Η δουλειά αυτή δε θα πάει χαμένη. Αυτό θα απαιτείται για τα ταξίδια και θα υπάρξει και σύστημα για τη χρήση του εφόσον απαιτηθεί και τον χειμώνα», σχολίασε το στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η κυβερνητική τακτική είναι αυτή της επιμονής στην ορθότητα του διαχωρισμού χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, προχωρώντας μάλιστα και σε «απειλές» προς μερίδα των πολιτών τονίζοντας ότι «θα επιβληθούν lockdown μόνο σε ανεμβολίαστους, και μάλιστα χωρίς οικονομική στήριξη». Τη στιγμή που τα ερωτήματα, οι ενστάσεις και οι διαφωνίες πολιτών – είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι – για τις διχαστικές τάσεις που επιφέρουν τα συγκεκριμένα μέτρα, ολοένα και αυξάνονται και κάνουν το μίγμα στην κοινωνία «εκρηκτικό», η Βρετανία αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να γίνει - ως έναν βαθμό - διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Προφανώς και εκεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, διενέργειες διαγνωστικών τεστ και χρήση μάσκας σε όλους αυτούς τους χώρους, πλην όμως κανένας πολίτης της χώρας δεν θα έχει το αίσθημα της περιθωριοποίησης και σε καμία περίπτωση δεν δίνεται στην κοινωνία της ένας ακόμα λόγος για να χωριστεί στα δυο και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα...