Από: defence-point.gr
Πρόκειται για περιοχή στην οποία δεν περιλαμβάνονται μόνο τμήματα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, αλλά και σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Η ενέργεια αυτή λογίζεται, επίσης, ως τμήμα από τα «προεόρτια» της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει και της φιέστας που προετοιμάζεται στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, κατά τη θλιβερή επέτειο του Αττίλα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα Βαρώσια.
Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα περιοριστούν στις σεισμικές έρευνες και δεν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση το σύνολο των πλωτών γεωτρύπανων της ΤΡΑΟ πλέει στη Μαύρη Θάλασσα ή βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά για συντήρηση. Αντιθέτως, το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ανατολική Μεσόγειο.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν ευκαιρία να υπογραμμίζουν τις προθέσεις τους για τα Κατεχόμενα και τη στάση τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα» στηρίζει τη διχοτομική λύση του ψευδοκράτους. «Η χώρα μας δεν ξεχωρίζει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα από τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή την αποφασιστική στάση μας. Αν θα ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μόνο με δύο κράτη. Τα δύο κράτη είναι ίσα, είναι κυρίαρχα, είναι ανεξάρτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οκτάι. Ανάμεσα σε όσα αναμένεται να προαναγγείλει στα Κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν είναι μια πρόταση που έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σημειώνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ήδη 344 αιτήματα από Ελληνοκύπριους και εκτιμά πως αν η διαδικασία προχωρήσει, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 3.000.
Σε αυτήν τη μάλλον όχι ιδιαίτερα εποικοδομητική ατμόσφαιρα, δεν είναι τυχαίες και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο 25ο συνέδριο του Economist. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πράγματι οι εντάσεις φέτος είναι χαμηλότερες. Ωστόσο, σημείωσε, ότι «αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και των πεποιθήσεών της. Δηλαδή, απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και συμμορφώνεται με τους κανόνες». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «υπάρχει μία ημερομηνία-σταθμός ενώπιόν μας για να δούμε το επίπεδο των εντάσεων. Και αυτή είναι η 20ή Ιουλίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Αυτό που θα συμβεί; Θα το δούμε».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις συνθήκες που δημιουργεί για την περιοχή η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να εξηγήσει στην Τουρκία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι μονόδρομος και ότι θα δημιουργήσει όφελος για όλους –και επιτρέψτε μου να πω για όλη την περιοχή– ότι οι ΗΠΑ παίζουν περισσότερο ρόλο απ’ ό,τι μια υπερδύναμη».
Mε πληροφορίες από kathimerini.gr