Russian Avangard Strategic Hypersonic Glide Vehicle |
Οι ΗΠΑ εργάζονται σε τουλάχιστον οκτώ ξεχωριστά προγράμματα υπερηχητικών πυραύλων, αλλά δεν έχουν ακόμη παράγει ένα ενιαίο επιχειρησιακό όπλο, με την έκθεση να τονίζει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν για τον ρυθμό με τον οποίο έχουν προχωρήσει οι υπερηχητικές δυνατότητες της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και την καθυστέρηση του Πενταγώνου στην κάλυψη του κενού λόγω σοβαρών δυσκολιών. Τόνισε ότι η Ρωσία και η Κίναδιαθέτουν ήδη «υπερηχητικά οχήματα - ενδεχομένως οπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές», ενώ τα αμερικανικά προγράμματα υπερηχητικών όπλων «δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με πυρηνική κεφαλή» και απέχουν μακράν του να τεθούν σε λειτουργία, υπογραμμίζει το militarywatchmagazine.com.
Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ περιλαμβάνει δαπάνες 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για έρευνα υπερηχητικών όπλων - ένα πολύ μεγάλο ποσό που υπερβαίνει τις συνολικές αμυντικές δαπάνες της μεγάλης πλειονότητας των χωρών. Οι δαπάνες στον τομέα αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά που παρουσίασε η Ρωσία μια νέα σειρά υπερηχητικών συστημάτων όπλων τον Μάρτιο του 2018, συμπεριλαμβανομένων όπλων όπως υπερηχητικοί βαλλιστικοί πυραύλοι, αντιπυραυλικοί πυραύλοι και διηπειρωτικά οχήματα στρατηγικής οδήγησης. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη «καθιερώσει προγράμματα εγγραφής για υπερηχητικά όπλα», ούτε έχει λάβει «απόφαση να αποκτήσει» τέτοια όπλα, και αντίθετα επέλεξε να συνεχίσει να διαμορφώνει και να αξιολογεί πρωτότυπα, έννοιες συστήματος και σύνολα αποστολών. Η έκθεση εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη σαφώς καθορισμένων αποστολών για υπερηχητικά όπλα από το Πεντάγωνο, η οποία έχει προκαλέσει επιπλοκές στην ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Αμερικανικά υπερηχητικά οπλικά συστήματα σε εξέλιξη περιλαμβάνουν υπερηχητικά όπλα για την αεροπορία, το ναυτικό και τον στρατό. Από αυτά, μόνο το σχετικά απλό CHGB (Army-Navy Common Hypersonic Glide Body) του στρατού είναι σχεδόν ορατό σε λειτουργία. Η έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου αναφέρει τη μαρτυρία του Κογκρέσου του πρώην υφυπουργού Άμυνας για την έρευνα και τη μηχανική, Μάικλ Γκρίφιν, ο οποίος ενημέρωσε τους νομοθέτες για τα υπερηχητικά όπλα και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη «συστήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στον κίνδυνο [Κίνα και Ρωσία] με έναν αντίστοιχο τρόπο" και δεν "έχουν άμυνα εναντίον των συστημάτων τους".
Τα υπερηχητικά όπλα θεωρούνται ένας πιθανός game changer για την ικανότητά τους να αποφεύγουν τις εχθρικές άμυνες, γεγονός που τους επιτρέπει να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος για τη στόχευση εχθρικών πυραυλικών αμυντικών και εγκαταστάσεων ραντάρ από τα πρώτα στάδια ενός πολέμου για να επιτρέψουν στις φθηνότερες κατηγορίες πυραύλων να περάσουν πιο αξιόπιστα.
Η έκθεση έρχεται λίγο μετά που η Ρωσία για πρώτη φορά ανέπτυξε αεροσκάφη MiG-31K Foxhound οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους στη Μέση Ανατολή - παρέχοντας κάλυψη σε μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ καθώς και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα τόσο για συμβατικές όσο και για τακτικές πυρηνικές επιθέσεις. Τα MiG-31K έχουν επίσης αναπτυχθεί πρόσφατα σε διευρυμένες αεροπορικές βάσεις στην Αρκτική, όπου αντιπροσωπεύουν ίσως το πιο τρομερό επιθετικό asset στην περιοχή.