Εβδομήντα πέντε αντιπρόσωποι από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής που ταλανίστηκε από τον πόλεμο εξέφρασαν τις διαφορές τους σε συνεχείς συναντήσεις στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, παρά τη μια επιπλέον ημέρα χωρίς προγραμματισμένες συνομιλίες, παραμένουν διχασμένοι ως προς το πότε θα διεξαχθούν εκλογές, ποιες εκλογές θα διεξαχθούν και για ποιους συνταγματικούς λόγους, ένα μπλοκάρισμα που απειλεί να επιστρέψει τη Λιβύη σε κρίση, τονίζει το thearabweekly.com.
«Δεν επιτεύχθηκε συναίνεση μεταξύ των μελών του LPDF (Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης)» σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα μιας συνταγματικής βάσης για τις προηγούμενες συμφωνημένες δημοσκοπήσεις στις 24 Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχθηκαν το Σάββατο.
Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε σε χάος μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου αυτοκράτορα Μουαμάρ Καντάφι και δολοφονήθηκε σε εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011.
Αργότερα εμφανίστηκαν δύο αντίπαλες διοικήσεις, υποστηριζόμενες από ένα περίπλοκο συνονθύλευμα πολιτοφυλακών, μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων.
Ενώ η Τουρκία υποστήριξε την ισλαμιστική κυβέρνηση στην Τρίπολη, ο στρατόρχης Χαλίφα Χάφταρ με έδρα την Ανατολή απολάμβανε την υποστήριξη από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ιδρύθηκε μια προσωρινή διοίκηση τον Μάρτιο για να προετοιμαστεί για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, αναλυτές ανέφεραν ότι ξένα κόμματα σπρώχνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης.
«Οι διαφορές που προέκυψαν στη Γενεύη ήταν αναμενόμενες», δήλωσε ο Khaled al-Montasser, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Τρίπολης.
Προσδιόρισε τρεις τάσεις.
«Μια πρώτη ομάδα ζήτησε να αναβληθούν οι εκλογές για το επόμενο έτος, μια δεύτερη επιθυμεί μόνο τις κοινοβουλευτικές εκλογές και μια τρίτη παραμένει δεσμευμένη στον οδικό χάρτη» που προβλέπει τόσο τις νομοθετικές όσο και τις προεδρικές εκλογές.
Τα μέλη του LPDF έπρεπε να έχουν συμφωνήσει μέχρι την 1η Ιουλίου για τη συνταγματική βάση για το κοινοβούλιο να εγκρίνει εκλογικό νόμο.
«Είχαμε συναίνεση για ένα σχέδιο κειμένου… αλλά από την αρχή των συναντήσεων της (Γενεύη), τέθηκε υπό αμφισβήτηση από ορισμένα μέλη που υπέβαλαν νέες προτάσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Προσπάθησαν να «αποφύγουν τη δέσμευσή τους για διεξαγωγή εκλογών» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είπε.
Αλλά ο Jalal al-Fitouri, καθηγητής νομικής, είπε ότι κάποια πράγματα «ενορχηστρώθηκαν εκ των προτέρων».
«Δεν είναι μυστικό σε κανέναν ότι τα (ξένα) κράτη μονοπωλούν το θέμα της Λιβύης… ασκούν πίεση σε όσους τα εκπροσώπησαν στο πλαίσιο του LPDF στη Γενεύη», είπε.
"Κάθε κράτος υποστηρίζει μια συγκεκριμένη πλευρά και έχει θέση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και τους όρους υποψηφιότητας."
Με τη χειραγώγηση της διαδικασίας, οι ξένοι παίκτες ελπίζουν να διασφαλίσουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα είναι στην εξουσία και θα μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους στην κερδοφόρα μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Λιβύης, πρόσθεσε.
Από την εκεχειρία του περασμένου έτους, η κατάσταση ασφάλειας στη Λιβύη βελτιώθηκε με αργούς ρυθμούς
Ωστόσο, η πρόοδος έχει σταματήσει, ιδίως σε μια άλλη βασική προϋπόθεση για τις δημοσκοπήσεις, την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκτιμήσει ότι 20.000 ξένοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων πολλών μισθοφόρων, βρίσκονται ακόμα στο έδαφος της Λιβύης.
Η Τουρκία συγκεκριμένα αρνείται να αποσύρει τον στρατό της, λέγοντας ότι η παρουσία της βασίζεται σε συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση ενότητας στην Τρίπολη. Δεν λέει όμως τίποτα για τις χιλιάδες μαχητές και μισθοφόρους που έστειλε από τη Συρία για να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Άγκυρα έχει υψηλές πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες στη πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Λέγεται επίσης ότι η Ρωσία διατηρεί στη Λιβύη τους δικούς της μισθοφόρους από τον όμιλο Wagner, που φημίζεται ότι βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.