Από: militaire.gr - Γράφει ο Ευάγγελος Πνευματικός
Southeast Europe: Enhancing cooperation and solidarity
EU enlargement: one step closer;
Enhancing trade and investment in times of turmoil;
Initiatives for peace and better understanding.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος: O ΠΘ της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο ΠΘ της «Βόρειας Μακεδονίας» Ζόραν Ζάεφ, ο ΠΘ του Κοσόβου Άλμπιν Κόυρτι, η πρώην πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Κιτάροβιτς, ο Γεώργιος Κατρούγκαλος πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου και ο Αμερικανός πολιτικός Ρέινς Πρίμπους με Ελληνική καταγωγή.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου η Ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε σε όλα τα πάνελ από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς. Στο συγκεκριμένο πάνελ με συμμετοχή τριών εν ενεργεία ΠΘ από τα Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ και όρισε την Διαμαντοπούλου ως «εκπρόσωπο» της Ελληνικής κυβέρνησης, αφενός γιατί εμπιστεύεται την Διαμαντοπούλου, αφετέρου για να έχει άλλοθι των λεγομένων.
Σημειώνεται ότι στην παρούσα κυβέρνηση εκτός του κ. Δένδια έχουν τοποθετηθεί στο ΥΠΕΞ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναπληρωτής υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Φραγκογιάννης υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια και ο κ. Βλάσης υφυπουργός για τον απόδημο Ελληνισμό. Οπότε από την ατζέντα της συζήτησης προκύπτει ότι πλην του Υπουργού θα μπορούσε η κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ.
Όπως όμως έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη την περίοδο αυτή κυβερνά η σχολή Σημίτη και το παράρτημα με κεντροδεξιό μανδύα. Η Διαμαντοπούλου δεν είναι βουλευτής, ήταν σημαίνων στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη – Παπανδρέου και από το 2013 είναι πρόεδρος του Δικτύου ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού (think tank). Ο ΠΘ την έχρισε πρόσφατα ως υποψήφια πρόεδρο του ΟΟΣΑ (αποσύρθηκε στην πορεία) και υποστήριξε την υποψηφιότητά της, προφανώς για να την βγάλει μπροστά, όπως υπαγορεύει η σχολή και το παράρτημα. Στα αξιοσημείωτα πάντως η πλούσια διεθνή δραστηριότητα του Δικτύου σε όλο τον κόσμο, η οποία δεν συνάδει με το μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Εύλογα γεννάται το ερώτημα «πόθεν έσχες», το οποίο δύσκολα απαντάται για λόγους «εθνικού συμφέροντος».
Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση καταγράφονται τα βασικότερα σημεία.
Ο Ζάεφ παρουσίασε το καρότο των 9 δις της ΕΕ και τον επενδυτικό – φορολογικό παράδεισο της χώρας του με ανάπτυξη 5,5% και 0% φορολογία των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων τα δέκα πρώτα χρόνια της δραστηριότητας τους! Πράσινη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, οικολογία κλπ ήταν συνεχώς στο λεξιλόγιό του, ενώ ξόρκισε το κακό λέγοντας ότι πρέπει να σπάσει το μονοπώλιο της ρωσικής Gasprom.
Ο Ράμα παρουσιάστηκε δηκτικός, εκνευρισμένος και ειρωνικός (δηλ. ήταν ο εαυτός του). Επέκρινε την ΕΕ διότι βάζει δύσκολα στην Αλβανία και δεν υλοποιεί μία διαδικασία fast track εισόδου στην ΕΕ. Είπε ότι η νύφη είναι έτοιμη αλλά ο γάμος συνεχώς αναβάλλεται. Απείλησε έμμεσα το ακροατήριο «we do not want to divide the region, we are not looking a Albania» προφανώς εννοώντας την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας (μας καθησύχασε) και ειρωνεύτηκε την Ελλάδα «it is really important to have Greece on board in the region». Έκλεισε την παρέμβασή του με νόημα «we have the fortune USA is back in areα» θέλοντας να προλάβει μην του βάλλουμε δύσκολα κατά τη διαδικασία εισόδου (Ελληνική μειονότητα, υφαρπαγή περιουσιών στην Χιμάρα, έλεγχος της εγκληματικότητας και των εμπόρων όπλων, θαλάσσιες ζώνες, τουρκική βάση) γιατί τελεί υπό την ισχυρή προστασία των ΗΠΑ.
Ο ΠΘ του Κοσόβου είπε ότι η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα έχουν ελεγχθεί, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών είναι επιτυχείς, ότι το Κόσοβο έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,9%, ότι περιμένει τις Ελληνικές επενδύσεις και ότι ανυπομονεί να δει την Ελλάδα στις χώρες που αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Κλείνοντας και αυτός δήλωσε υπακοή στις ΗΠΑ και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν πήρε εμβόλια από την Ρωσία και την Κίνα.
Η πρώην πρόεδρος της Κροατίας κατ’ ουσία παρίστατο ως εκπρόσωπος της Γερμανίας. Η Κροατία είναι κράτος δορυφόρος της Γερμανίας που τελεί υπό τη συνεχή υψηλή προστασία της Γερμανίας. Έτσι ανέφερε ότι θα πρέπει οι Βαλκανικές χώρες να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Βερολίνου (ξέχασε τη διαδικασία της Θεσσαλονίκης) και απευθυνόμενη στον Αμερικανό του είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην περιοχή όπως κάνουν η Ρωσία και η Κίνα. Μετέφερε δηλ. το Γερμανικό μήνυμα (να πληρώσουν και οι ΗΠΑ τον λογαριασμό). Τέλος απευθυνόμενη στους Βαλκάνιους ΠΘ και την Ελλάδα είπε «focusing on today and tomorrow and not in the past». Αυτή είναι και η επίσημη πολιτική της Γερμανίας (ξεχάστε τα εγκλήματά μας και κοιτάξτε μπροστά).
Ο Αμερικανός έδωσε έμφαση στην Ελληνική καταγωγή του (για να έλξει το Ελληνικό ακροατήριο), και έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα ΠΘ «a fabulous PM and α good example». Συνεχάρη τον Ράμα και τον Ζάεφ, ενώ είπε ότι οι σχέσεις Σερβίας και Πούτιν δημιουργούν εκνευρισμό στους Αμερικανούς. Υπέδειξε επίσης την ανάγκη δυναμικής διπλωματίας και ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται με τις προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους κλειδιά στο σύστημα λήψης απόφασης. Είναι αυτό που υπέδειξαν οι ΗΠΑ στον Μητσοτάκη και το έκανε πράξη με τον Ερντογκάν.
Έτσι ήρθε και η σειρά της Ελλάδος και της Άννας, η οποία αφού υποστήριξε τις συμφωνίες Ντέιτον, (αυτήν που θέλουν για την Κύπρο) Αχρίδας και Πρεσπών, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν με old style και τέλος κατέθεσε εκ μέρους της Ελλάδος και του ΠΘ την πρότασή της. Την μεταφέρουμε στα Αγγλικά για να βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του.
«We need a holistic-touristic project of the Balkan monuments from Bulgaria to Albania, from Bosnia to Greece to present to the world what Balkan is. Because Balkan is well known as a place of conflict as a place of death. But this is not only the case, it is but is not only the case. The monuments from Roman, Hellenistic, Byzantine, Ottoman period all kind of religious all kind of cultural movements have to be together and to be presented as an economic and cultural project. I think we can do it and a lot of young people can help us».
Αυτή είναι η επίσημη πολιτική Μητσοτάκη (διά στόματος Διαμαντοπούλου) για τα Βαλκάνια εφέτος που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση ! Η πολιτική Μητσοτάκη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη Γερμανική πολιτική «focusing on today and tomorrow and not in the past» και την Αμερικανική πολιτική. Με δύο λόγια ξεχάστε το παρελθόν, κάντε το παρελθόν ένα οικονομικό και πολιτισμικό τουριστικό project και προχωρήστε μπροστά ενωμένοι Τουρκο-Αλβανοί και Έλληνες, αφήνοντας στην άκρη Σλάβους, Σερβία, Ρωσία, Κίνα και Ορθοδοξία.
Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες. Το άρθρο εστιάζει στα παρακάτω συμπεράσματα.
- Η ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ θα είναι χρήσιμη για τα Ελληνικά συμφέροντα εφόσον γίνει με εκπλήρωση των κριτηρίων που απαιτούνται και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις καλής γειτονίας και φιλίας και τα Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η στάση τους θα μεταβληθεί μεταγενέστερα από φιλική περιστασιακή σε εχθρική και Δούρειους Ίππους της Τουρκίας στην ΕΕ, άρα να μην βιαζόμαστε.
- Είναι εντυπωσιακή η αλαζονεία και προκλητικότητα της Αλβανίας και του Ράμα, όπως εντυπωσιακή είναι η αδυναμία της Ελλάδος να επιβάλει την πολιτική της. Ένα κράτος με ΑΕΠ 12 δις και ελάχιστη αμυντική δυνατότητα, λοιδορεί και κοροϊδεύει την Ελλάδα που ακόμα και τώρα έχει ΑΕΠ στα 170 δις, ισχυρές ΕΔ και 600 χιλιάδες Αλβανούς στο εσωτερικό.
- Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν βίαια το αμερικανικό μοντέλο united state δηλ. πολύ-πολιτισμικό, πολύ-θρησκευτικό, πολύ- γλωσσικό, πολύ-εθνικό σε περιοχές όπου έχει χυθεί πολύ αίμα. Η πολιτική της λήθης είναι πρακτικά ανεφάρμοστη (βλέπε Βοσνία). Ο Αναστασιάδης κακώς δέχθηκε να μπει στο τραπέζι για την Κύπρο.
- Επέρχεται ο οικονομικός μαρασμός της Βορείου Ελλάδος. Οι επιχειρηματικές ελίτ τρίβουν τα χέρια τους από τον φορολογικό παράδεισο, των Βαλκανίων, αλλά οι λιγοστές απομένουσες επιχειρήσεις είτε θα μεταναστεύσουν, είτε θα κλείσουν.
- Η αποκοπή των ιστορικών δεσμών με τη Σερβία την Ρωσία και την Ορθοδοξία αποτελεί πράξη υψηλότατου πολιτικού ρίσκου.
- Το καρότο της οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα δεν αφορά τον λαό, αλλά τις γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες.
- Η εύκολη χειραγώγηση των Ελλήνων πολιτικών από τα διεθνή κέντρα απόφασης, με αντάλλαγμα την εξουσία, αποτελεί το διαχρονικό πρόβλημα-απόστημα του Ελληνικού κράτους από ίδρυσής του.
Ο ΠΘ στην ομιλία του στο συνέδριο του economist παραλλήλισε την περίοδο 1821-1830 με την περίοδο 2021-2030, υπονοώντας ότι αυτός θα οδηγήσει την Ελλάδα στην νέα εποχή το 2030.
Ξεχνά όμως και διαγράφει μονοκονδυλιά τους αγώνες και την ιστορία του Ελληνικού έθνους 1821-1829. Ξεχνά επίσης ότι το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος του 1830 είχε ως στυλοβάτη έναν μεγάλο και έντιμο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια που αγαπούσε την Ελλάδα και συγκρούστηκε με τα συμφέροντα και τους καπετάνιους της εποχής, γι’ αυτό δολοφονήθηκε. Μητσοτάκης και Καποδίστριας ουδεμία σχέση έχουν, ως ηγέτες.
Από τη στιγμή που κάναμε πλέον την Ιστορία μας τουριστικό
project οικονομίας και μετακίνησης πολιτισμών (να μην ξεχάσει η
Διαμαντοπούλου να βάλει και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στο
τουριστικό project των μνημείων που ετοιμάζει) θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Κρήτη και στα Βόρεια σύνορά μας.