Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά
Τα νέα πλωτά του Λιμενικού, η ενισχυμένη και σταθερή παρουσία των αμφίβιων καταδρομέων στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με δυναμικό αποτρεπτικό προσανατολισμό αλλά και η μετατροπή του Έβρου σε απροσπέλαστη περιοχή φαίνεται ότι έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα. Και μάλιστα οι γείτονες παρά την «προβιά» του «καλού παιδιού» με την οποία επιχειρούν να εμφανιστούν το τελευταίο διάστημα δεν διστάζουν να δείχνουν τις προθέσεις τους τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Τα 27 αδιάβατα χιλιόμετρα πάνω στο χάρτη του νότιου Έβρου είναι πλέον γεγονός με την ολοκλήρωση του «ατσάλινου» φράχτη στην πλέον δύσκολη για φύλαξη περιοχή των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Εκεί που για δεκαετίες τα περάσματα της λαθρομετανάστευσης και των παράνομων κυκλωμάτων αποτελούσαν την «αχίλλειο πτέρνα» των δυνάμεων ασφαλείας, Ελληνικής Αστυνομίας και Ενόπλων Δυνάμεων. Και έρχονται να προστεθούν στα 12,5 χλμ του φράχτη πιο βόρεια στις Καστανιές εκεί όπου την Άνοιξη του 2020 οι «φρουροί» του Έβρου έγραψαν ιστορία. Γιατί αν τότε είχε «πέσει» ο Έβρος τα δεδομένα σήμερα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τόσο σε επίπεδο ηθικού όσο και στην ουσία της υπεράσπισης των Εθνικών εδαφών.
Ο Έβρος όμως παρά το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα γίνεται σιδηρόφρακτος με υψηλή τεχνολογία στη διάθεση των δυνάμεων αποτροπής και ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό,οι γείτονες εξακολουθούν να αναζητούν στα 220 χλμ συνοριογραμμής «τυφλές περιοχές» και «νεκρά σημεία». Για να κρατάνε ανοιχτή την «πληγή» του μεταναστευτικού εργαλειοποιώντας ψυχές. Κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 800 μετανάστες με την καθοδήγηση των Τουρκικών αρχών όπως γίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι. Ειδικά τώρα η πτώση της στάθμης του ποταμού λόγω του καλοκαιριού αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ για τους μετανάστες να κινηθούν προς το Ελληνικό έδαφος. Οι δυνάμεις αποτροπής στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως καταφέρνουν είτε να παρεμποδίσουν είτε να συλλάβουν τους «εισβολείς».
Ήδη τόσο η Frontex όσο και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενημερωθεί από τις Ελληνικές αρχές για την έξαρση του φαινομένου ενώ οι εντολές προς τις δυνάμεις αποτροπής είναι για πλήρη εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι γείτονες φαίνεται ότι δείχνουν έναν ιδιαίτερο εκνευρισμό και σε συνδυασμό με τις ιδανικές συνθήκες για πλεύση ακόμα και μικρών λέμβων η κινητικότητα στα θαλάσσια σύνορα της χώρας δείχνει αυξημένη. Και αφορά τόσο την αύξηση των ροών όσο κυρίως την εκτίναξη της προκλητικότητας των πληρωμάτων από τα Τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής. Τα καινούργια Ελληνικά πλωτά ΛΣ 900 Μαρίνος Ζαπάτης και ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας» όσο και τα ταχύπλοα Rafnar με τα οποία έχει ενισχυθεί η Ελληνική Ακτοφυλακή φαίνεται ότι αποτελούν «κόκκινο πανί» για το Τουρκικό Λιμενικό. Τα περιστατικά έντασης ειδικά τις νύχτες διαδέχονται το ένα το άλλο με τους Τούρκους λιμενικούς να προχωρούν σε συνεχείς παρενοχλήσεις. Ακόμα και πρόσκρουση καταγράφηκε στην προσπάθεια των γειτόνων να ανοίξουν χώρο για να περάσει λέμβος με μετανάστες προς τις ακτές της Λέσβου.