Η Τουρκία χτίζει μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία - θα χάσει η Ρωσία;

«Ο πόλεμος με την Αρμενία, νικηφόρος για το Αζερμπαϊτζάν, άλλαξε σοβαρά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Η Ρωσία κατάφερε να επιστρέψει με μια κακή ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά έπαψε να είναι ο μόνος μεγάλος παίκτης στην Υπερκαυκασία», σημειώνει η ρωσική Lenta. 

Από: echedoros-a.gr

Η επιρροή της Τουρκίας, η οποία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν στα λόγια και με πράξεις, έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι πλέον συγκρίσιμη με εκείνη της Ρωσίας.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις κοινές ασκήσεις με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και η τουρκική κρατική υπηρεσία Anadolu άρχισε πάλι να μιλά για τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Μπακού για «ένα έθνος, δύο κράτη».

Η πόλη Σούσα είναι ένα πραγματικό σύμβολο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ήταν η κατάληψη της Σούσα που έδειξε τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ , μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν διμερή δήλωση , η οποία, σύμφωνα με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, έχει «ιστορική σημασία».

Ο Αλίγιεφ τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπήρξαν ανέκαθεν ένα παράδειγμα «μοναδικής συμμαχίας και συνεργασίας», αλλά η υπογραφή της Διακήρυξης  της Σούσα τις φέρνει σε ποιοτικά νέο επίπεδο. Φυσικά, η δήλωση δεν είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο και δεν καταγράφει το σχηματισμό ενός πλήρους στρατιωτικού-πολιτικού μπλοκ των δύο χωρών.

«Με αυτό δείχνουμε ότι στο μέλλον θα είμαστε πάντα μαζί και θα διασφαλίζουμε την ασφάλεια του άλλου, όπως ήταν πριν, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ήταν μαζί σε όλα τα σημαντικά ζητήματα».

Ωστόσο, το έγγραφο προϋποθέτει κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για τη διατήρηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, τη δημιουργία μηχανισμών για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και την επέκταση της συνεργασίας στον αμυντικό κλάδο.

Η κήρυξη πολέμου ισοδύναμη για Τουρκία – Αζερμπαϊτζάν

 

Και, ίσως, η πιο σημαντική θέση της είναι: τώρα οι στρατιωτικές ενέργειες εναντίον μιας από τις δύο χώρες σημαίνουν αυτόματα την κήρυξη πολέμου και στη δεύτερη.

Όταν, μάλιστα, επέστρεψε στην Τουρκία, ο Ερντογάν αποκάλυψε σχέδια για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι χώρες πραγματοποίησαν επίσης κοινές ασκήσεις "Mustafa Kemal Ataturk-2021" από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου.

 Προγραμματίστηκαν ακόμη και πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης της Σούσα, αλλά πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν προηγήθηκε συνάντηση του στρατού στο υψηλότερο επίπεδο, όπου συζήτησαν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

 Αυτή είναι η 22η κοινή άσκηση τα τελευταία τρία χρόνια. 

Όλα αυτά ταιριάζουν στη δηλωμένη επιθυμία του Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει «ένα μικρότερο αντίγραφο του τουρκικού στρατού», που θα παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δύο λαοί ένας δρόμος


«Πριν από λίγο καιρό είχαμε χωριστεί, τώρα είμαστε ένα, ένα έθνος - δύο κράτη» - αυτός είναι ο τίτλος του τραγουδιού του τραγουδιστή του Αζερμπαϊτζάν Ταλίμπ Ταλέι.

Αυτό αντικατοπτρίζει τέλεια τη διάθεση στην κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις , το 91% του πληθυσμού της χώρας θεωρεί την Τουρκία ως τον κύριο σύμμαχό τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την υποστήριξη που παρείχε η Άγκυρα στο Μπακού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του περασμένου έτους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτή η γνώμη ενισχύθηκε υπερβολικά.

Ο εμπειρογνώμονας περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία

Ο εμπειρογνώμονας- πολιτικός επιστήμονας Φαρχάντ Ιμπραγκίμοφ του Valdai International Discussion Club πιστεύει ότι η Ρωσία  πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς της «μαλακής δύναμης» στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, κάτι που θα συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας της χώρας στα μάτια του κοινού πληθυσμού.


 «Η υλοποίηση μεγάλων οικονομικών έργων, επενδύσεων και άλλων μηχανισμών θα είναι σε θέση να διατηρήσει την επιρροή μας στον Υπερκαύκασο για πολλά χρόνια», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας. Μπορεί όμως η Ρωσία, είναι έρχεται δεύτερη;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail