Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Υπήρξε κάποια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες για το αν οι σχέσεις Πακιστάν-Ουκρανίας είναι προβληματικές για τη Ρωσία. Εκείνοι που τις θεωρούν ως τέτοιες πιστεύουν ότι το Ισλαμαμπάντ πρέπει να κρατήσει το Κίεβο σε απόσταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κουρέσι είπε κατά τη διάρκεια κλήσης με τον Ρώσο ομόλογό του τον περασμένο μήνα ότι «οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι βασική προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική του Πακιστάν». Ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να υποψιάζεται τις στρατηγικές προθέσεις του Πακιστάν, ιδίως την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία του με την Ουκρανία, και ότι αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό της συνεχιζόμενης προσέγγισής τους. Οι υποστηρικτές αυτής της ερμηνείας ανησυχούν ιδιαίτερα για την απόφαση του Πακιστάν να παρακολουθήσει τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ Sea Breeze 2021 στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι απόψεις αυτών των καλοπροαίρετων ατόμων είναι κατανοητές, καθώς αισθάνονται πολύ έντονα για τη θετική πορεία των σχέσεων Ρωσίας-Πακιστάν και ως εκ τούτου δεν θέλουν τίποτα να αντισταθμίσει αυτήν τη συναρπαστική γεωστρατηγική ανάπτυξη. Παρ 'όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ανησυχούν σοβαρά. Η στρατιωτική συνεργασία Πακιστάν-Ουκρανίας αφορά κυρίως το πρόγραμμα προμηθειών όπλων του Ισλαμαμπάντ και όχι την εξαγωγή εξοπλισμού στο Κίεβο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντισταθμίσει τις κλίμακες υπέρ της Μόσχας. Επιπλέον, η παρατήρηση των εν εξελίξει ναυτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ από το Πακιστάν είναι σύμφωνη με το καθεστώς του ως μείζων σύμμαχος μη όντας μέλος ΝΑΤΟ (MNNA - Major Non-NATO Ally). Η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Ινδία είναι πολύ πιο σημαντική αλλά δεν έχει βλάψει τους δεσμούς της με το Πακιστάν.
Οι σχέσεις Ρωσίας-Πακιστάν ωρίμασαν πρόσφατα στο σημείο όπου οι δεσμοί κάθε χώρας με τρίτα μέρη δεν επηρεάζουν αρνητικά τη συνεργασία τους. Αν μη τι άλλο, μερικές φορές η περίπλοκη κατάσταση των σχέσεών τους με άλλες χώρες θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμεύσει για να εντείνουν τις σχέσεις τους. Αυτό μπορεί να ισχύει όταν πρόκειται για σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν. Η άρνηση του πρωθυπουργού Imran Khan (PMIK) να φιλοξενήσει βάσεις των ΗΠΑ, να συναντηθεί με τον διευθυντή της CIA και να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε άλλο πόλεμο της Αμερικής πρέπει να θεωρείται πολύ θετική στη Μόσχα. Η Ρωσία πιθανότατα σημείωσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Khan παρά το γεγονός ότι έχει ήδη σχεδόν μισό χρόνο στην κυβέρνηση. Ο Αμερικανός ηγέτης φαίνεται να αποφεύγει τον Πακιστανό ομόλογό του.
Η ολοένα και πιο περίπλοκη φύση των σχέσεων ΗΠΑ-Πακιστάν συμβαίνει παράλληλα με τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-Πακιστάν, αλλά αυτό δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι συνδέονται. Αντίθετα, το πρώτο αναφέρεται στην άρνηση του Πακιστάν να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως αμερικανικός πληρεξούσιος, ενώ το τελευταίο είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Ισλαμαμπάντ να διαφοροποιήσει τις ξένες εταιρικές σχέσεις του προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσανάλογη στρατηγική εξάρτηση από μια μόνο χώρα όπως ήταν η περίπτωση με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν δεν επιδεινώθηκαν λόγω της προσέγγισης Ρωσίας-Πακιστάν και οι αυξανόμενοι δεσμοί του Ισλαμαμπάντ με τη Μόσχα είναι ανεξάρτητοι από τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, είναι φυσικό οι σχέσεις Ρωσίας-Πακιστάν να ενταθούν σε αυτό το σκηνικό.
Επιστρέφοντας στο θέμα αυτής της ανάλυσης, τις σχέσεις Πακιστάν-Ουκρανίας και ειδικότερα τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η παρατήρηση των ασκήσεων Sea Breeze 2021 από το Ισλαμαμπάντ στους δεσμούς του με τη Μόσχα, αυτήν την στιγμή δεν είναι ζήτημα για τις σχέσεις Ρωσίας-Πακιστάν. Η Ρωσία αναγνωρίζει το δικαίωμα του Πακιστάν ως κυρίαρχο κράτος να συμμετάσχει σε «στρατιωτική διπλωματία» με οποιεσδήποτε άλλες χώρες επιθυμεί, εφόσον αυτές οι προσπάθειες δεν στρέφονται κατά της Μόσχας. Οι στρατιωτικές σχέσεις Πακιστάν-Ουκρανίας στοχεύουν στην προμήθεια περισσότερου εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις του πρώτου. Επιπλέον, η παρατήρηση αυτών των προαναφερθεισών ασκήσεων του ΝΑΤΟ έχει σκοπό να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη στρατιωτική σχέση του Πακιστάν μαζί τους.
Πολύ πιο σημαντικό για τη Ρωσία είναι η πρακτική κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Πακιστάν, η οποία είναι επί του παρόντος πολύ περίπλοκη. Η Μόσχα θα προτιμούσε προφανώς η Ουάσινγκτον να μη διατηρήσει περιφερειακές στρατιωτικές βάσεις μετά την επικείμενη αποχώρησή της από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Αν και δεν επηρεάζει την απόφαση του Πακιστάν επί του θέματος, πρέπει σίγουρα να είναι ικανοποιημένη με την ανεξάρτητη πορεία εξωτερικής πολιτικής του Khan. Οποιεσδήποτε κερδοσκοπικές ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των σχέσεων Πακιστάν-Ουκρανίας, ιδίως τηn στρατιωτική τους διάσταση, είναι χλωμές σε σύγκριση με τη σημασία του επί του παρόντος περίπλοκου χαρακτήρα των σχέσεων ΗΠΑ-Πακιστάν. Έτσι, όσοι ανησυχούσαν πρόσφατα για τις σχέσεις Ρωσίας-Πακιστάν δεν ;έχουν να φοβούνται τίποτα.