Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας και για τον άξονα Τουρκίας-Κατάρ-Πακιστάν που δημιουργείται. Συγκεκριμένα είπε: "Είναι σίγουρα ένα ενθαρρυντικό βήμα. Υπάρχουν αρκετοί αναλυτές οι οποίοι τους τελευταίους μήνες, οφείλω να πω από τα τέλη του '20, και πιο πριν μες στο '20 γενικά, έχουμε συζητήσει και έχουμε μιλήσει για την δυνατότητα της Ελλάδας που ανοίγεται να δημιουργήσει μία στρατηγικού τύπου σχέση με μία, πρώτον και κύριον, πυρηνική δύναμη για να μην το ξεχνάμε.
Μια δύναμη η οποία μαζί με την Κίνα είναι οι μεγαλύτερες στην Ασία, και με μία δύναμη η οποία μάχεται τον ισλαμικό εξτρεμισμό σε κάθε του έκφανση και ιδιαίτερα την έκφανση αυτή την οποία πρεσβεύει ο άξονας Τουρκία - Κατάρ - Πακιστάν. Άρα λοιπόν όταν βλέπουμε την προκλητικότατη στάση της Πακιστανικής κυβέρνησης, η οποία μη σκεπτόμενη ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι φίλοι Πακιστανοί οι οποίοι διαβιούν στη χώρα μας, σε ένα φιλικό περιβάλλον και βοηθάμε τους δικούς τους ανθρώπους στο Πακιστάν με τα λεφτά τα οποία παίρνουν και την εξαγωγή συναλλάγματος, να μην το ξεχνάμε αυτό, από τη χώρα μας προς τη δικιά τους, φαίνεται ότι λειτουργούν με έναν τρόπο υποστηρικτικό προς τα τουρκικά συμφέροντα χωρίς να κρατάνε καμία ... κανένα επίπεδο ισορροπίας. Λες και έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τους Πακιστανούς.
Άρα λοιπόν εμείς καλώς κάνουμε να ενδυναμώνουμε τη σχέση μας με την Ινδία. Η Ινδία είναι μια χώρα η οποία πλέον τα συμφέροντά της μετακινούνται και επεκτείνονται πέραν του Ινδικού ωκεανού και στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο διότι είναι μια χώρα η οποία εξαγάγει προϊόντα και έχει πολύ στενές σχέσεις πλέον με τη Δύση και θέλει το αποτύπωμά της το στρατηγικό, το γεωοικονομικό και το γεωπολιτικό να αυξηθεί στο βόρειο ημισφαίριο και επίσης θέλει να εξισορροπήσει σίγουρα τις κινήσεις του Πακιστάν με την Τουρκία. Άρα λοιπόν είναι πολύ φυσικό και νομίζω ότι πολύ σωστά είπες δεν μας κάνει πλέον ... δεν θα πρέπει ... δεν κάνει εντύπωση αν και είναι κάτι το οποίο δείχνει ότι υπάρχουν κάποια αντανακλαστικά, γρήγορα πλέον στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Δηλαδή πολλά μπορούμε να πούμε και να κριτικάρουμε αλλά αυτό δείχνει ότι αντιλαμβάνονται τις βασικές παραμέτρους, και πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο και ο δρόμος αυτός θα πρέπει να έχει να κάνει με περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και σίγουρα στη μεταφορά ίσως τεχνογνωσίας.
Υπάρχουν και οπλικά συστήματα τα οποία θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ από την Ινδία όπως ο πύραυλος ο Μπράχμος ..."