Από: sofokleousin.gr
Οι επιδόσεις τους μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές, πλην εξαιρέσεων σε ορισμένες κατηγορίες δανείων με διασφαλίσεις (υποθήκες κλπ). Οι πλειστηριασμοί – στις περιπτώσεις που επιτρέπονται και μπορούν να ολοκληρωθούν – δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Πολλοί σκοντάφτουν σε ενστάσεις και προσφυγές , σε νομικά προβλήματα κλπ.
Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε πλειστηριασμούς επαγγελματικών ακινήτων, βιομηχανικών χώρων, ξενοδοχείων κλπ αξίας 1-5 εκατ. ευρώ. Ομως οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες και αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό επί των τιτλοποιηθέντων χαρτοφυλακίων.
Οπως υποστηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες, τα funds των κόκκινων δανείων (εταιρείες διαχείρισης) βρίσκονται ακόμη μακριά από τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν βελτιώσουν γρήγορα τις επιδόσεις τους, θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις αναθέσεις.
Προς το παρόν περισσότερο ανησυχούν για τις υψηλές λειτουργικές δαπάνες τους σε σχέση με τα έσοδα που επιτυγχάνουν. Προσπαθούν λοιπόν να μεγαλώσουν την “πίτα” των υπό διαχείριση απαιτήσεων εξασφαλίζοντας νέα πακέτα τιτλοποιήσεων, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδα χωρίς να διογκώσουν τις δαπάνες.
Παράλληλα ετοιμάζονται να προσφύγουν στην “εύκολη λύση”: Τη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών με απολύσεις προσωπικού.
Αυτό που φοβόντουσαν οι τραπεζοϋπάλληλοι που μετακινήθηκαν εκόντες-άκοντες στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων απαιτήσεων, μπορεί να συμβεί τους αμέσως προσεχείς μήνες: Κάποιοι μεγάλοι servicers της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, που δεν πήραν όσα ήλπιζαν ή δεν κερδίζουν όσα ανέμεναν, θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
Το “μαχαίρι” των εκκαθαρίσεων θ' αρχίσει από τα χαμηλά κλιμάκια και θα επεκταθεί στα υψηλότερα, όπου επίσης θα υπάρξουν “θύματα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκαθαρίσεις ετοιμάζονται στα ηγετικά κλιμάκια μιάς τουλάχιστον από τις 4 μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.