File photo: Το πρώτο Ελληνικό Rafale με τον σειριακό αριθμό 401 κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού για να συνεχιστεί η εναέρια εκπαίδευση των αεροπόρων που βρίσκονται στην Γαλλία. Πηγή: Dassault
Τα δεκαοκτώ αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale, με τις δυνατότητες «αθέατων» προσεγγίσεων στον δυνητικό εχθρό αλλά και τον στρατηγικό φόρτο των όπλων είναι εκείνο που ενοχλεί ιδιαίτερα απ’ ό,τι φαίνεται τις ευαίσθητες χορδές του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Βεβαίως το τουρκικό Επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα του και στο επόμενο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο και επιτακτικό, που δεν είναι άλλο από την αρχή για την πλήρη ανανέωση του Ελληνικού στόλου, δηλαδή την παραγγελία των τεσσάρων φρεγατών.
Και μπορεί ο κος. Ακάρ να προσπαθεί να κάνει τονωτικές ενέσεις στο προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην τουρκική κοινή γνώμη, ότι δήθεν οι ισορροπίες δεν αλλάζουν από τις κινήσεις που κάνει το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά η προγενέστερη παραδοχή του Τούρκου υπουργού, ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει απωλέσει το 80% του προσωπικού της, λέει πολλά για την ένδεια στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική αεροπορία.
- Από την άλλη πλευρά σχεδόν πάντα η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είχε μικρότερο, αλλά πάντα σημαντικό αριθμό αεροσκαφών, όμως στην Πολεμική Αεροπορία δεν έλειπε τίποτα για να επιτευχθεί η αποτρεπτική της αποστολή έναντι των έκνομων ενεργειών της Αγκυρας.
Ο κος. Ακάρ πάντως, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές δεν μπορεί να πείσει απόλυτα την τουρκική κοινή γνώμη, ιδίως εκείνη η οποία έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και διαβάζει τις εξελίξεις.