Τέσσερα άλυτα προβλήματα που σωρευτικά ξεπερνούν τα 600 δισ στην Ελλάδα και αντιστοιχούν στο 360% του ΑΕΠ – Ποια είναι;

Δεν είναι η Ελλάδα οικονομική όαση, δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος, συντηρούμε μια προβληματική οικονομία που υποβασταζόμενη κινείται….

Από: bankingnews.gr

Η Ελλάδα δεν διαθέτει υγιή οικονομία, μια οικονομία που μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται συνεχώς παρεμβάσεις για να μην υπερδιογκωθούν τα προβλήματα και δημιουργήσουν συστημικό πρόβλημα.
Αυτό είναι αντιληπτό από το γεγονός ότι χώρες του Βορά π.χ. δεν χρειάστηκαν οικονομική βοήθεια για την πανδημία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έλαβε 30,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Στην Ελλάδα όμως έχουμε ξεχάσει ή κάνουμε ότι έχουμε ξεχάσει 4 άλυτα προβλήματα τα οποία, υπάρχουν, είναι εκεί και τα οποία υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, θα δημιουργήσουν μείζονος σημασίας πρόβλημα στην οικονομία.

1)Το να υποστηρίζει η χώρα ότι έλυσε το ζήτημα του χρέους και αυτό προσεγγίζει τα 400 δισεκ. και ήδη χρωστάμε τα 250 δισεκ. στην Ευρώπη δεν θεωρείται επίλυση.
Ήδη το χρέος είναι 381 δισεκ. με τάσεις αύξησης σε απόλυτο μέγεθος ενώ η ποσοστιαία μείωση του εξαρτάται από την συμπεριφορά του ΑΕΠ.

2)Ότι βγάλαμε από τους ισολογισμούς των τραπεζών 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια και τα παρκάραμε σε εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων δεν σημαίνει ότι επιλύθηκε το πρόβλημα.
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν δύο όψεις, αυτοί που τα έδωσαν οι τράπεζες, αυτές τα ξεφορτώθηκαν αλλά αυτοί που τα πήραν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα – αφορά σχεδόν 2 εκατ – συνεχίζει να παραμένει άλυτο πρόβλημα

3)Ότι οι σωρευμένες οφειλές της ελληνικής κοινωνίας, προσεγγίζουν τα 110 δισεκ. επίσης συνεχίζει να αποτελεί ένα άλυτο πρόβλημα και μέχρι σήμερα καμία μεταρρύθμιση δεν έχει υπάρξει για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό.

4)Προσθέτοντας και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 35 δισεκ. ευρώ που επίσης δεν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τους εξάγεται ένα συμπέρασμα.

Το άθροισμα αυτών των 4 άλυτων προβλημάτων αθροιστικά φθάνουν τα 625 δισεκ. ευρώ και αναλογούν στο 360% του ΑΕΠ.
Στην εξίσωση δεν έχουμε σκόπιμα συμπεριλάβει το σωρευμένο δημοσιονομό έλλειμμα ύψους 33-34 δισεκ. ευρώ

Το ελληνικό κράτος για να μπορέσει να καταστεί αξιόπιστο, να μην στηρίζεται στα δανεικά και για να μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο κύρος που έχει χάσει θα πρέπει να παρουσιάσει λύσεις για αυτά τα 4 άλυτα προβλήματα.
Όχι το χρέος δεν είναι βιώσιμο επειδή υπήρξαν οι παρεμβάσεις του 2018, δεν λύθηκε το ζήτημα των NPEs επειδή αποφασίστηκε να μην βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών και όταν τα χρέη της κοινωνίας προς δημόσιο συνολικά φθάνει τα 145 δισεκ. επίσης δεν αποτελεί υγεία… η κοινωνία χρωστάει και χρωστάει πολλά.
Όταν έχουν συγκεντρωθεί κρατικά και ιδιωτικά χρέη της τάξης των 625 δισεκ. δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται μια οικονομία υγιής, η οποία στο καλό σενάριο μπορεί να παράξει 43 με 45 δισεκ. ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και από άλλες πηγές αρκετά ευαίσθητες σε εξωγενή σοκ όπως απέδειξε ο Covid 19.
Η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση και για να μην παρερμηνευθούμε, δεν καταλογίζουμε ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών που προσπαθεί ομολογουμένως, δεν είναι κομματική ή κυβερνητική κριτική αλλά μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να την παραγνωρίζουμε.

Δεν είναι η Ελλάδα οικονομική όαση, δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος, συντηρούμε μια προβληματική οικονομία που υποβασταζόμενη κινείται….
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail