Από: echedoros-a.gr
Γράφει ο Ρώσος αναλυτής:
«Η Αλβανία για το Βελιγράδι είναι ένα νέο λιμάνι, από το οποίο στερήθηκε με την πτώση της Γιουγκοσλαβίας και αργότερα με τη διάλυση της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου».
Κρίνοντας από το βαλκανικό μίνι Σένγκεν, ο Ρώσος ειδικός γράφει ότι προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.
«Θα βελτιώσει πραγματικά η συμμαχία των τριών φτωχών χωρών την κατάσταση τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μη συμμετοχής άλλων χωρών της περιοχής και πρακτικά με την πλήρη έλλειψη συντονισμού;»
Ο Ρώσος αναλυτής γράφει ότι οι δύο κύριοι ευνοούμενοι της πρωτοβουλίας είναι η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.
Η Σερβία, η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα στη συμμαχία των Ανοιχτών Βαλκανίων, ενδιαφέρεται φυσικά για την εισροή φθηνών αγαθών και υπηρεσιών από γειτονικές χώρες.
Επιπλέον, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι μια σαφής επιστροφή στο καθεστώς του περιφερειακού ηγέτη που παραδοσιακά είχε η Σερβία και οι Σέρβοι στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η μη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε συμμαχίες τύπου «μίνι Σένγκεν- Ανοιχτά Βαλκάνια», είναι ρεαλιστική και σαφώς καθορισμένη από το γεγονός ότι διοικείται από τη Σερβία »- γράφει ο Βαλέρι Εμελιάνοφ στην ανάλυσή του στην «eadaily.ru, 31 Ιουλίου 2021.
Την ίδια ημέρα, ο αναλυτής, διπλωμάτης και δημοσιογράφος της αλβανικής Dita, ο Σαμπάν Μουράτι, έγραψε ότι η μετατροπή από το «μίνι Σένγκεν» σε «Ανοιχτά Βαλκάνια» προοιωνίζει την πρόσβαση της Σερβίας στην Αδριατική Θάλασσα από το λιμάνι του Δυρραχίου.