Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής
Μετά το οριστικό τέλος των σεναρίων για πρόωρες εκλογές τέλη Αυγούστου-αρχές φθινοπώρου, δυσκολεύει και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αναδεικνύονται ως ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο!
Τα διλήμματα στα οποία έχει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι ουκ ολίγα:
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ: Ο ανασχηματισμός θα γίνει άμεσα, ακόμα και πριν τη ΔΕΘ ή σε βάθος χρόνου, ακόμα και μέσα στις γιορτές; Η πίεση που υπάρχει για απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν επί μέρες τη χώρα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ανασχηματισμός ενισχύει εκείνους που εισηγούνται πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα, ακόμα και πριν τη ΔΕΘ. Οι δυσκολίες, όμως, που υπάρχουν για τις αλλαγές, οδηγούν πολλούς συνεργάτες του πρωθυπουργού στο συμπέρασμα πως ο όποιος ανασχηματισμός πρέπει να διεξαχθεί εν ευθέτω χρόνω, αφού σταθεροποιηθεί κάπως το τοπίο και η κυβέρνηση θέσει τις προτεραιότητές της-ακόμα δηλαδή και στις γιορτές των Χριστουγέννων-ή και αργότερα!
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ: Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν πως πολιτικές ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποδώσει σε μέλη της κυβέρνησης, απλώς θα αναδειχθούν ως εξιλαστήρια θύματα επιχειρησιακά κυρίως πρόσωπα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, μιλάει για «τυχόν ευθύνες», προϊδεάζοντας ότι μπορεί και να μην υπάρχουν! Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Νίκου Χαρδαλιά, στον οποίο ευχόμαστε ειλικρινά περαστικά (και για τον οποίο ουδείς αμφέβαλε για την προσπάθεια που κατέβαλε, ανεξαρτήτως παραλείψεων ή λαθών) περιορίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού, ακόμα και αν είχε πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες. Με δεδομένο δε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξυπηρετεί απολύτως το δόγμα «νόμος και τάξη» του πρωθυπουργού, χωρίς μάλιστα να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει πως η απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές σε μέλη της κυβέρνησης, ίσως και να εγκαταλείπεται! Πολύ περισσότερο που αυτές αποδίδονται άμεσα και όχι με ρυθμούς Ραταπλάν-να του πατάς τώρα την ουρά και να κραυγάζει στο τέλος του επεισοδίου!
ΤΙ ΕΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ: Ένας ανασχηματισμός σε άμεσο χρόνο ασφαλώς θα είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένο εύρος αλλαγών, αφού θα γινόταν υπό το πρίσμα τρεχουσών αναγκών του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, ούτως ή άλλως, με τις αλλαγές θα καταδείξει τόσο τις κυβερνητικές του προτεραιότητες, όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ενόψει στον ενάμισι χρόνο που απομένει για τις κάλπες, εάν αυτές φυσικά διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή την απάντηση δεν έχει ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ακόμα, για αυτό και δυσκολεύεται να προχωρήσει σε αλλαγές και ανακατατάξεις ανθρώπων-και όχι γιατί φοβάται τα τυχόν προβλήματα που θα του δημιουργήσουν οι «κομμένοι».
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ: Θα μετακινηθούν ή όχι κορυφαίοι υπουργοί; Με εξαίρεση υπουργούς που δείχνει να έχει στοχοποιήσει το Μαξίμου, όπως ο υπουργός Υγείας ή ο υπουργός Οικονομικών, οι υπόλοιποι «κορυφαίοι» δείχνουν αμετακίνητοι. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Μάκης Βορίδης, ακόμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που πριν μήνες κάποιοι επεχείρησαν να τον «κοντύνουν» η και «να τον φάνε». Οι «αμετακίνητοι κορυφαίοι», όμως, δεν βοηθούν για ένα επιτυχημένο ανασχηματισμό, μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα ο πρωθυπουργός.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: Με τον πρόσφατο «μίνι ανασχηματισμό» όλα δείχνουν πως η αναδιάταξη των αλλαγών στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και το επιτελικό κράτος, ολοκληρώθηκαν. Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν στον επόμενο ανασχηματισμό χρειαστεί να μετακινηθεί ένα πρόσωπο από το Μαξίμου σε κάποιο υπουργείο…
Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Ή ΟΧΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Με τον «μίνι ανασχηματισμό» προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου, πάντως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζει «να βράζει», καθώς και πάλι χρησιμοποιήθηκε (έγινε υφυπουργός) ο εξωκοινοβουλευτικός Χρήστος Τριαντόπουλος. Η δε χρησιμοποίηση «σημιτικών» στελεχών, όπως ο Σταύρος Μπένος, προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών, ανεξαρτήτως εάν η δυσαρέσκεια αυτή παραμένει υπόγεια.
Οι δυο πρώτες απόπειρες για αλλαγές στην κυβέρνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδειξαν πως ο πρωθυπουργός τον ανασχηματισμό «δεν τον έχει». Μένει να δούμε την τρίτη φορά τα αποτελέσματά του!