jamesmdorsey.substack.com - James M. Dorsey / Παρουσίαση Freepen.gr
Η πτώση της Αφγανικής κυβέρνησης του Προέδρου Ασράφ Γκάνι που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θα σταματήσει αν δεν σκοτώσει την ινδική υποστήριξη για το ιρανικό λιμάνι Τσαμπαχάρ, που είχε σκοπό να διευκολύνει το ινδικό εμπόριο με το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.
Η Τσαμπαχάρ θεωρήθηκε επίσης από την Ινδία ως αντίβαρο στο πακιστανικό λιμάνι Γκουαντάρ που υποστηρίζεται από την Κίνα, ένα κοσμήμα της μεταφοράς, των τηλεπικοινωνιών και της ενεργειακής πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκόλυναν τις ινδικές επενδύσεις στην Τσαμπαχάρ εξαιρώντας το λιμάνι από τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Η εξαίρεση προοριζόταν να «στηρίξει την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν».
Ωστόσο, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είχαν σταματήσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον Ιούλιο μαζί με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν σχέδια για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα προωθήσει το περιφερειακό εμπόριο, τους επιχειρηματικούς δεσμούς και τη συνδεσιμότητα.
Το τέλος συνδεσιμότητας του σχεδίου έμοιαζε με μια προσπάθεια να κόψει κανείς τη μύτη του για να φταίει το πρόσωπό του. Θα είχε παρακάμψει το Ιράν και θα είχε αποδυναμώσει την Τσαμπαχάρ, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει το Γκουαντάρ της Κίνας παράλληλα με το λιμάνι του Καράτσι.
Αυτό έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα με τα σχέδια που σίγουρα θα σταματήσουν καθώς οι Ταλιμπάν προχωρούν στην κατάληψη της Καμπούλ και θα σχηματίσουν μια κυβέρνηση η οποία θα στερηθεί της αναγνώρισης τουλάχιστον από τα δημοκρατικά μέρη της διεθνούς κοινότητας.
Όπως και άλλοι γείτονες των Αφγανών, ούτε το Πακιστάν, ούτε το Ουζμπεκιστάν, ούτε η Κίνα είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε μποϊκοτάζ των Ταλιμπάν. Αντίθετα, η Κίνα τον περασμένο μήνα έθεσε ένα θερμό καλωσόρισμα σε μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν που επισκέφθηκε τη χώρα.
Ωστόσο, η αναγνώρισητης κυβέρνησης των Ταλιμπάν από το Ιράν, τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και την Κίνα είναι απίθανο να είναι αρκετή για τη διάσωση του έργου της Τσαμπαχάρ. "Αλλαγμένες συνθήκες και εναλλακτικές διαδρομές συνδεσιμότητας δημιουργούνται από άλλες χώρες για να παρακάμψουν την Τσαμπαχάρ", δήλωσε ιρανική πηγή στα Hard News and The Wire.
Οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Κίνα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν και άλλους γείτονες των Αφγανών ότι δεν θα επιτρέψουν στο Αφγανιστάν να γίνει επιχειρησιακή βάση τζιχαντιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ουιγούρων του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν (TIP).
Οι Ταλιμπάν έχουν τοποθετηθεί ότι μόνο μέλημά τους είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού εμιράτου στο Αφγανιστάν και δεν έχουν καμία διάθεση να λειτουργήσουν πέρα από τα σύνορα του κράτους της Κεντρικής Ασίας, αλλά ήταν συνεπείς στην άρνησή τους να εκδιώξουν την Αλ Κάιντα, ακόμη και αν η ομάδα είναι σκιά αυτού που ήταν όταν ξεκίνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον πριν από 20 χρόνια.
Το TIP έχει εκδώσει περιστασιακά βίντεο που τεκμηριώνουν την παρουσία του στο Αφγανιστάν, αλλά, σε γενικές γραμμές, διατηρεί χαμηλό προφίλ στη χώρα και απέχει από επιθέσεις σε κινεζικούς στόχους στο Αφγανιστάν ή πέρα από τα σύνορα στο Σιντζιάνγκ, τη βορειοδυτική κινεζική επαρχία στην οποία οι αρχές έχουν κινηθεί βάναυσα εναντίον των εθνοτικών Τούρκων Ουιγούρων.
Ως αποτέλεσμα, η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ήταν ανεπαρκής για να σταματήσει η Κίνα να συμβουλεύει επανειλημμένα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό.
"Επί του παρόντος, η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε περαιτέρω .. Εάν οι Κινέζοι πολίτες επιμείνουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους ασφαλείας και όλες τις συνέπειες θα τις αντιμετωπίσουν μόνοι τους", δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η κατάρρευση από την επέκταση των Ταλιμπάν σε όλο το Αφγανιστάν, παρά τις διαβεβαιώσεις της ομάδας, είναι πιθανό να επηρεάσει την Κίνα πέρα από τα αφγανικά σύνορα, ίσως όχι περισσότερο από το Πακιστάν, ένα σημαντικό επίκεντρο της μεγαλύτερης επένδυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας που σχετίζεται με το σχέδιο Belt-and Road (δρόμος του μεταξιού).
Η επένδυση κατέστησε την Κίνα στόχο επιθέσεων από μαχητές κυρίως εθνικιστές Μπαλουχ. Ωστόσο, η δολοφονία εννέα Κινέζων υπηκόων τον Ιούλιο σε έκρηξη σε λεωφορείο που μετέφερε Κινέζους εργαζόμενους στο εργοτάξιο ενός φράγματος στα βόρεια βουνά του Πακιστάν, μια περιοχή πιο επιρρεπή σε επιθέσεις από θρησκευτικούς μαχητές, εγείρει το φάντασμα των τζιχαντιστών που στοχεύουν επίσης την Κίνα. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια ζωής Κινέζων πολιτών τα τελευταία χρόνια στο Πακιστάν.
Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω φόβων ότι οι Ταλιμπάν θα ενισχύσουν το υπερσυντηρητικό θρησκευτικό αίσθημα στο Πακιστάν που γιορτάζει την ομάδα ως ήρωες των οποίων η επιτυχία αυξάνει τις πιθανότητες για αυστηρή θρησκευτική κυριαρχία στο δεύτερο πιο πολυπληθές μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο.
«Οι τζιχαντιστές μας θα ενθαρρυνθούν. Θα πουν ότι «αν η Αμερική μπορεί να νικηθεί, ποιος είναι ο πακιστανικός στρατός να μας εμποδίσει;», δήλωσε ανώτερος πακιστανικός αξιωματούχος.
Υποδεικνύοντας την κινεζική ανησυχία, η Κίνα καθυστέρησε την υπογραφή συμφωνίας -πλαισίου για τη βιομηχανική συνεργασία που θα επιτάχυνε την υλοποίηση έργων που αποτελούν μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν (CPEC).
Ο μελετητής Kamran Bokhari δήλωσε: «Η αλλαγή καθεστώτος είναι μια τρομερά ακατάστατη διαδικασία. Τα αδύναμα καθεστώτα μπορούν να ανατραπούν. Η αντικατάστασή τους είναι το δύσκολο κομμάτι. Είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει το αφγανικό κράτος, απελευθερώνοντας χάος που θα ξεπεράσει τα σύνορά του. Όλοι οι γείτονες του Αφγανιστάν θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό, αλλά το Πακιστάν και η Κίνα έχουν τα περισσότερα να χάσουν».
Ο θάνατος της Τσαμπαχάρ και/ή η στόχευση από τους Ταλιμπάν των σιιτών της Χαζάρα στο Αφγανιστάν θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατρέψει το Ιράν σε έναν σημαντικό χαμένο επίσης.