Από: capital.gr - Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σύμφωνα με το Globefish -το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία-, στο τελευταίο του report αναφέρει πως οι τιμές στην ιταλική αγορά, βασικό πελάτη των ελληνικών ψαριών, το λαβράκι 300-450 γρμ. πωλείται προς 4,30 ευρώ και η τσιπούρα στα 4,40 ευρώ ανά κιλό, πολύ χαμηλότερα από αυτά που συνήθως θεωρούνται ασφαλή από τη βιομηχανία για τη ρευστότητα της.
Η υποχώρηση των τιμών αποδίδεται από τους αναλυτές του Globefish στα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία στον τουρισμό. Όπως σημειώνεται στο report και εφέτος οι αριθμοί τουριστών είναι σημαντικά πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019 παρά τη μικρή βελτίωση που καταγράφηκε σε σχέση με πέρυσι.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η αλλαγή στη δυναμική της αγοράς με το βάρος να έχει πέσει αναγκαστικά στο λιανικό εμπόριο όπου τα περιθώρια κέρδους είναι αφ ενός χαμηλότερα και αφ ετέρου ο χρόνος πληρωμών πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον κλάδο του HORECA.
Επιπλέον η διείσδυση στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι πολύ δύσκολη πόσο μάλλον για νέους παίκτες, όπως είναι οι εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, που είχαν "στήσει” τις τελευταίες δεκαετίες όλο το δίκτυο διανομής τους προς τον κλάδο του χονδρεμπορίου.
Την ίδια στιγμή έρευνα του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη αποκαλύπτει τη σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών ιχθυηρών και θαλασσινών προς τη γείτονα.
Το διάστημα 2017-2020 η Ελλάδα έχασε το 14,49% της αξίας των εξαγωγών της ενώ πέρυσι η αξία τους υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 200 εκατ. ευρώ, στα 196,132 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή το λαβράκι και την τσιπούρα, η Ελλάδα διατηρεί μεν την πρώτη θέση στην Ιταλική αγορά, ωστόσο οι εξαγωγές της την τελευταία τριετία, όπως και το μερίδιο της, έχει υποχωρήσει σημαντικά. Το έδαφος το έχουν κερδίσει η Τουρκία, η Κροατία και η Αλβανία.
Πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακίου, σημείωσαν πτώση 17,96% υποχωρώντας στα 78 εκατ. ευρώ και το μερίδιο της Ελλάδας στην Ιταλία μειώθηκε στο 54,86% από 60,25%, εν αντιθέσει με το μερίδιο των τουρκικών ψαριών που αυξήθηκε στο 18,46% από 14,52%.Αντίστοιχη εικόνα και στις εξαγωγές τσιπούρας, όπου η Ελλάδα διατηρεί μεν την πρώτη θέση στη γείτονα, αλλά με πτωτική τάση σε επίπεδο μεριδίου και αξίας εξαγωγών. Κάτι που συνδέεται και με τις τιμές εισαγωγής.
Την τελευταία τριετία οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας μειώθηκαν κατά 18,25% στα 68,241 εκατ. ευρώ και το μερίδιο αγοράς υποχώρησε πέρυσι στο 44,56% από 56,73%.
Στους κερδισμένους οι: Τουρκία, Κροατία και Αλβανία οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 46,71%, 52,59% και 64,53% αντίστοιχα.
Το μερίδιο της τουρκικής τσιπούρας στην Ιταλία σκαρφάλωσε πέρυσι στο 24,83% από 17,61%, της Κροατίας στο 13,29% από 9,06% και της Αλβανίας από 2,83% ανήλθε στο 4,47%.