Από: militaire.gr - Γράφει ο Θάνος Κάλλης
Δικηγόρος-Ιστορικός
Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Oυάσιγκτον την διάθεση δύο Σινούκ (CH-247) που σταθμεύουν στην Ιταλία, αλλά το αίτημα αυτό δεν ικανοποιήθηκε λόγω γραφειοκρατικών επιπλοκών, όπως δήλωσε η αμερικανική πλευρά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε απάντηση του σε ελληνική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνει να διαφαίνεται εμμέσως η ενόχληση της αμερικανικής διπλωματίας για την πρωτοβουλία του φιλέλληνα γερουσιαστή Μενέντεζ να ζητήσει επιτακτικά με επιστολή του προς το υπουργείο Άμυνας περισσότερη βοήθεια για την Ελλάδα. Πριν λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε δημόσια την αποστολή αιτήματος στις Η.Π.Α. για την παροχή δύο Σινούκ, αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός: «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την αμερικάνικη πρεσβεία στην Τουρκία, η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης πρόκειται να στείλει στην γειτονική μας χώρα δύο ελικόπτερα CH-47 εξοπλισμένα με ειδικούς κάδους νερού για αποστολές αεροπυρόσβεσης.
Η επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει: «Eίμαστε περήφανοι που απαντήσαμε στο αίτημα της Τουρκίας στις προσπάθειες καταστολής των πυρκαγιών. Μέσω της ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης δύο ελικοπτέρων τύπου Chinook εξοπλισμένα με ειδικούς κάδους νερού, για να βοηθήσουν την Τουρκία να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές. Οι Η.Π.Α. θαυμάζουν το θάρρος όλων όσων βρίσκονται στην Τουρκία για να σβήσουν τις φλόγες. Η συμβολή μας σε αυτήν την προσπάθεια ενσαρκώνει τις αμερικανικές αξίες και τη συμπόνοια στο εξωτερικό. Ως συνέχεια της διαρκούς φιλίας ΗΠΑ-Τουρκίας, είμαστε δίπλα στον νατοϊκό μας σύμμαχο».
Οι HΠΑ βοηθούν την προβληματική και επιθετική Τουρκία που έχει εισβάλλει σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες, που με τις στρατιωτικές και εσωτερικές επεμβάσεις της έχει αποσταθεροποιήσει την ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και που πολλές φορές το καθεστώς Ερντογάν, λειτουργεί ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα που είναι πιστή σύμμαχος και ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε μα απέραντη στρατιωτική βάση των Αμερικανών, η παρουσία των δεύτερων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι αναιμική. Τι συμβαίνει;
Ακόμα και μικρές και φτωχές χώρες έδειξαν έμπρακτα την συμπαράσταση τους στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Μολδαβία έστειλε 25 πυροσβέστες και 4 οχήματα. Η Σλοβακία διέθεσε πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα. Η σερβική βοήθεια αποτελείται από 55 πυροσβέστες,13 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Ένα καναντέρ ήταν η προσφορά από την Κροατία. Η αδελφική Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που έριξε στον αγώνα δύο αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor και μια ομάδα πεζοπόρων πυροσβεστών 40 ατόμων.
Επίσης, η Ρωσία ανταποκρινόμενη σε αιτήματα Ελλήνων αξιωματούχων και με προσωπική παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε 2 αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και 2 ελικόπτερα Μil Mi-8,που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Να σημειωθεί, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι εξαιρετικά ψυχρές τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόλο αυτά οι Ρώσοι βοήθησαν την πατρίδα μας. Τέλος, η Αυστραλία που είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, θα στείλει για τις φωτιές στην Ελλάδα, για ένα διάστημα πολλών εβδομάδων βοήθεια, 6 ελικοπτέρων Bell 214Β.
Σε αυτό το σημείο, είναι επιτακτική ανάγκη να μελετήσουμε την στάση των Αμερικανών απέναντι στην χώρα μας. Φρονώ ότι το πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού National Interest που απηχεί τις απόψεις του κατεστημένου των ΗΠΑ, είναι αποκαλυπτικό.
Eιδικότερα, το National Interest κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για τις στενές σχέσεις που αναπτύσσει με την Κίνα. Το περιοδικό αναφέρει ότι: «Kατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής κλήσης με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 στο Πεκίνο. Αυτό υπονομεύει το ψήφισμα, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να αγνοήσουν την εκδήλωση ως απάντηση στις χονδροειδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας…».
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «O Mητσοτάκης και ο Σι επιβεβαίωσαν επίσης την προθυμία τους για αύξηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της πολιτιστικής συνεργασίας…Η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας 16 συν 1,μια κινεζική πρωτοβουλία που προωθεί επιχειρηματικούς και επενδυτικούς δεσμούς μεταξύ του Πεκίνο και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης…Χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έδωσαν στο Πεκίνο τον έλεγχο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού λιμένα επιτρέποντας στον κινεζικό ναυτιλιακό γίγαντα COSCO να αγοράσει το 51% του λιμανιού του Πειραιά, έχουν τεθεί από μόνες τους σε μια όλο και πιο επικίνδυνη θέση. Είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να πουν όχι στο Πεκίνο, γεγονός που καθιστά όλο και πιο προβληματικό για αυτές τις χώρες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους…».
Η αναβάθμιση της Κίνας σε διεθνή παίκτη και οικονομική υπερδύναμη ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ενώ η ρωσική απειλή έχει υποβαθμιστεί και έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Για να κερδίσει την γεωπολιτική αντιπαράθεση η Ουάσιγκτον ψάχνει στήριξη και χτυπά την πόρτα συμμάχων. Η προσοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι πλέον στραμμένη προς της Ασία και προσπαθεί να δημιουργήσει ανάχωμα απέναντι στην αυξανόμενη ισχύ του Πεκίνο, με την βοήθεια εταίρων από την Ασία και την Ευρώπη.
Αμερικανικοί κύκλοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Αθήνας και Πεκίνο, που θα έχει ως επακόλουθο μια ισχυρή κινεζική παρουσία στην Μεσόγειο και μπορεί να ισχυροποιήσει το εμπορικό και οικονομικό δίκτυο του Belt and Road (Δρόμος του Μεταξιού). Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί ιθύνοντες θεωρούν την Ελλάδα δούρειο ίππο της Κίνας στην Ευρώπη και για αυτό -πιθανότατα- κράτησαν αυτή την συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα κατά την κρίσιμη περίοδο των πυρκαγιών.
Εδώ και ημέρες, η πατρίδα μας ταλανίζεται από την λαίλαπα των πυρκαγιών, που έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, περιουσίες Ελλήνων πολιτών και υποδομές της χώρας. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, που απέστειλε επίγεια και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των φωτιών. Ωστόσο, υπήρχε και μια αξιοπρόσεκτη απουσία στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Οι πανίσχυροι Αμερικανοί σύμμαχοι μας δεν παρείχαν ουσιαστική αρωγή και απέστειλαν μονάχα ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon το οποίο χρησιμοποιείται για την απλή επιτήρηση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαστίζουν την χώρα μας.