Από: Πηνελόπη Νάσσου - Το Ποντίκι
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς η κάθε πρόταση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στις αρχές του φθινοπώρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα βαδίσει το επόμενο χρονικό διάστημα, με βασικό γνώμονα το πώς θα ξεχαστούν οι κακοί χειρισμοί και οι αβλεψίες της κυβέρνησης στις πυρκαγιές.
Ένα μεγάλο ρίσκο…
Όσοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού τού εισηγούνται το σενάριο του ριζικού ανασχηματισμού με νέα πρόσωπα έχουν κατά νου τις καλές επιδόσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη αλλά και του Θοδωρή Λιβάνιου – και οι δύο ξεπέρασαν τις προσδοκίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ αυτούς.
Υποστηρίζουν δηλαδή ότι, εάν ανακατευτεί η τράπουλα με αλλαγές σε πρόσωπα και υπουργεία, η κυβέρνηση θα εμφανίσει ένα νέο πρόσωπο, κερδίζοντας έτσι χρόνο μέχρι να προκύψουν οι νέες δυσκολίες. Το σενάριο αυτό – το οποίο, όπως φαίνεται, έχει πολλούς υποστηρικτές μέσα στην κυβέρνηση – σκοντάφτει σε δύο αντικειμενικές βεβαιότητες:
Θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη συνοχή του κόμματος της Ν.Δ. στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρήσει να αντικαταστήσει ή αφήσει έξω από την κυβέρνηση πρωτοκλασάτους υπουργούς. Σχεδόν κανένας δεν θα θελήσει να θυσιαστεί για το καλό του κόμματος, ιδιαίτερα αν το χαρτοφυλάκιο στο οποίο βρίσκεται δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα που απασχόλησαν την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι.
Οι αντιδράσεις των υπουργών που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι σφοδρές, καθώς θα εμφανιστούν να αναλαμβάνουν ένα μερίδιο ευθύνης που δεν τους αναλογεί. Δηλαδή ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μοιραία λοιπόν τίθεται το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ο δεύτερος και επίσης σημαντικός λόγος που ο πρωθυπουργός σκέφτεται και ξανασκέφτεται αυτές τις εισηγήσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει πάγκο για να κάνει τις αλλαγές που θέλει στην κυβέρνησή του. Οι βουλευτές που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος πολιτικά – με βάση τις φιλελεύθερες αντιλήψεις – είναι ελάχιστοι και σε ένα μεγάλο βαθμό χωρίς μεγάλη κοινοβουλευτική και διοικητική εμπειρία.
Με βάση λοιπόν αυτές τις δύο παραμέτρους, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού και να θέλει να κάνει ριζικές αλλαγές, δεν μπορεί.
… και ένα ακόμη μεγαλύτερο
Οι πιο τολμηροί συνεργάτες του προτείνουν στον πρωθυπουργό να στήσει κάλπες μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρούν ότι ο χειμώνας που μας έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για την κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ν.Δ. κινδυνεύει να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.
Η εισήγησή τους στηρίζεται σε τρία βασικά επιχειρήματα:
Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πέφτει ζεστό χρήμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές, ενώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν βοηθήσει ο καιρός, δεν θα υπάρχουν μέχρι τότε σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες και χιονοπτώσεις.
Εάν μάλιστα ο Σταύρος Μπένος τρέξει το πρότζεκτ που του έχει ανατεθεί για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και οι πυρόπληκτοι δουν ότι τρέχει με γρήγορο ρυθμό η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τότε θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει συνολικά το κλίμα στην κοινωνία.
Μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχουν οι οικονομικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν πρόβλημα μέσα στον κορωνοϊό. Με βάση μάλιστα την πρώτη εισροή κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα πέσει πολύ και ζεστό χρήμα στην οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστούν οι όποιες μουρμούρες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη ότι, παρά την όποια φθορά έχει υποστεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να εισπράξει ακόμα τα οφέλη από τα προβλήματα που έφερε στην κυβέρνηση ο Αύγουστος. Θεωρούν μάλιστα ότι, εάν η κυβέρνηση κινηθεί γρήγορα με στοχευμένες κινήσεις, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα παραμείνει σε διψήφιο αριθμό.
Φυσικά και το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει τα προβλήματά του, καθώς κανείς δεν ξεχνά ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Εάν το πρώτο κόμμα – που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι η Ν.Δ. – δεν καταφέρει να κρατήσει τα ποσοστά του, τότε θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.
Ακόμα δε και αν ο Μητσοτάκης πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές, είναι απίθανο – αν όχι ακατόρθωτο – η Ν.Δ. να έχει και πάλι αυτοδυναμία. Άρα και στις δύο περιπτώσεις θα έχει χάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των 158 βουλευτών που έχει σήμερα.
Ακόμα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ποιος θα ήταν ο καλύτερος χρόνος για να στηθούν οι κάλπες. Στο τέλος αυτού του χρόνου – εφόσον κοπάσει ο κορωνοϊός και αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα – ή μέσα στο 2022, οπότε τα καυτά γεγονότα του καλοκαιριού θα κριθούν σε πιο ουδέτερο χρόνο.