Από: echedoros-a.gr
Ένα ατελείωτο παζλ με ιστορίες συγκρούσεων και διαφορετικών ρευμάτων εθνικισμών και ιδεολογιών που περιορίζουν τις οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες, ειδικά σε όλο τον εικοστό αιώνα.
Βαλκανική διέλευση για τις παγκόσμιες αγορές και εισαγωγέας μηχανημάτων βιομηχανικών χωρών.
Τα (Δυτικά) Βαλκάνια είναι μια περιοχή 18 εκατομμυρίων ανθρώπων που πρέπει να βρουν ελπίδα για το μέλλον τους σε έναν κόσμο 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε αδιέξοδο με το ιστορικό παρελθόν και την επιθυμία των πολιτών για οικονομική ευημερία. Τα κλειστά και υποταγμένα Βαλκάνια με τα χρόνια πρέπει να είναι ανοικτά στην οικονομική συνεργασία μεταξύ τους.
Τα Βαλκάνια, με την αλληλεξάρτηση και την εμπορική ανταλλαγή τους, μπορούν επίσης να είναι μια ειρηνική πολιτική περιοχή στο μέλλον, όπως είπε ο Μίλτον Φρίντμαν, «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ελευθερία χωρίς οικονομική ελευθερία».
Απλώς κατανοητό για έναν Σέρβο πολίτη δεν έχει σημασία το γάλα ή η ντομάτα προέρχεται από την Αλβανία, εφόσον η τιμή και η ποιότητα είναι καλύτερες από τα προϊόντα που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.
Επίσης, για έναν Κοσοβάρο πολίτη δεν έχει σημασία ότι τα προϊόντα προέρχονται από τη Σερβία, εφόσον η τιμή και η ποιότητα είναι καλύτερα από το προϊόν που προέρχεται από την Αλβανία.
Και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: το Κοσσυφοπέδιο εισάγει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αγαθά από τη Σερβία και εξάγει 40 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν.
Δεδομένου ότι τα προϊόντα στο Κοσσυφοπέδιο παρουσίασαν αυξήσεις τιμών μετά την επιβολή δασμού 100% στα σερβικά προϊόντα, τότε η κυβέρνηση Κούρτι αποφάσισε να καταργήσει ακριβώς αυτό το τιμολόγιο τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Επομένως, οι εμπορικές διευκολύνσεις δεν είναι παρά η ενδυνάμωση του ατόμου και του επιχειρηματία να επιλέγουν ελεύθερα.
Να επιλέξει το καλύτερο και φθηνότερο προϊόν για τον ίδιο και τους πελάτες του.
Για να εξυπηρετήσουμε την κοινότητα γρήγορα και με χαμηλό κόστος.
Για να μπορέσουμε να βρούμε αγορές και να γίνουμε ανταγωνιστικοί και καινοτόμοι χωρίς πολιτικά εμπόδια, όπως πολλές ώρες στο τελωνείο και άλλα κρυμμένα μη δασμολογικά εμπόδια.
Το σχέδιο «Ανοιχτά Βαλκάνια» αποσκοπεί ακριβώς στην ενδυνάμωση του Αλβανού επιχειρηματία να εξάγει εκεί που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για αυτόν και όπου είναι πιο κερδοφόρο χωρίς να εμποδίζεται από τις πολιτικές των βαλκανικών κρατών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε τα «Ανοιχτά Βαλκάνια».
Shqiptarja