JFCfilms / Pixabay |
Αλλά κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό. Ο έλεγχος των ανθρώπων.
Τον τελευταίο μήνα η χρηματιστηριακή αξία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer κυμαίνεται στα 260-270 δις δολάρια ΗΠΑ. Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει μία άνοδο της τάξης του 30% περίπου από την αρχή του έτους. Σε αξία μεταφράζεται σε περίπου 60 δις δολάρια.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το β’ τρίμηνο του 2021, τα έσοδά της εμφανίζονται αυξημένα κατά περίπου 60% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Από 11,8 δις δολάρια σε 19 δις δολάρια. Τα κέρδη επίσης αντίστοιχα αυξημένα κατά 60% περίπου. Από 3,4 δις δολάρια σε 5,5 δις δολάρια. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για τον μεγαλύτερο παγκοσμίως παραγωγό «εμβολίου» τύπου mRNA έναντι του κορωνοϊού.
Να προσθέσουμε ότι η φαρμακευτική εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία διεθνώς, είναι η Johnson & Johnson. Με κεφαλαιοποίηση που τελευταία κυμαίνεται στα 450-460 δις δολάρια. Ακολουθεί η Roche με κεφαλαιοποίηση στα 340-350 δις δολάρια.
Ένα άλλο σημαντικό οικονομικό μέγεθος αποτελεί η αξία του ενεργητικού μιας εταιρείας. Της Pfizer είναι στα 170 δις. Της Johnson & Johnson στα 176 δις. Της Roche στα 87 δις δολάρια.
Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Pfizer δεν είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της. Υπάρχουν ανταγωνιστές της που έχουν εξίσου ισχυρή οικονομική δύναμη. Μάλιστα η Johnson & Johnson, το «εμβόλιο» της οποίας «έφαγε σκόνη» από εκείνο της Pfizer, διαθέτει και καλύτερη ποιότητα ενεργητικού από την Pfizer, καθώς έχει χαμηλότερες δανειακές υποχρεώσεις και υψηλότερα ίδια κεφάλαια.
Η Eli Lilly, που παράγει μία θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, είναι επίσης μία σημαντικά ισχυρή φαρμακευτική εταιρία. Η χρηματιστηριακή της αξία κυμάνθηκε στα 260-270 δις δολάρια κατά τον μήνα Αύγουστο. Η μετοχή της έχει καταγράψει άνοδο κατά περίπου 36% τον φετινό χρόνο. Σε αξία μεταφράζεται περίπου στα 65 δις δολάρια. Η αξία του ενεργητικού της αποτιμάται στα 47 δις.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του 2021, τα έσοδά της εμφανίζονται αυξημένα κατά περίπου 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Από 5,5 δις δολάρια σε 6,7 δις δολάρια. Τα δε κέρδη της έμειναν σχεδόν στάσιμα στα 1,6 δις δολάρια.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει μείωση της νοσηλείας ή των θανάτων από κορωνοϊό ακόμα και κατά 70% περίπου μετά τη χρήση της θεραπείας. Σε ασθενείς που είχαν όνομα και επώνυμο. Όχι με θεωρητικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας όπως στα «εμβόλια».
Το ότι η El Lilly έχει το ίδιο επίπεδο χρηματιστηριακής αποτίμησης με την Pfizer, πιθανότατα να οφείλεται στο ότι, η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί κάποια εξέλιξη, όπως λέγεται στον χώρο. Τι προεξοφλεί; Προφανώς, μία μελλοντική αύξηση πωλήσεων του προϊόντος της, εξαιτίας της εκτίμησης αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Αλλά, κάθε εκτίμηση παραμένει εκτίμηση, μέχρι να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Δεύτερο συμπέρασμα. Παρά το μέγεθος της El Lilly και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, το προϊόν της έχει, μέχρι στιγμής, μηδαμινή «πέραση» σε σχέση με εκείνο της Pfizer.
Πάμε να δούμε και τα μεγέθη των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο. Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση η Apple με 2,4 τρις δολάρια ΗΠΑ. Ακολουθεί η Microsoft, του γνωστού Bill Gates, με 2,2 τρις δολάρια. Alphabet (Google) με 1,9 τρις δολάρια. Saudi Aramco (πετρελαϊκή) με 1,8 τρις δολάρια. Amazon με 1,6 τρις δολάρια. Facebook με 1 τρις δολάρια. Tesla με 700 δις δολάρια. Berkshire Hathaway (επενδυτική) με 650 δις δολάρια. TSMC (τεχνολογία) με 600 δις δολάρια. Η Pfizer, επί του παρόντος, κατατάσσεται στην 34η θέση παγκοσμίως από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.
Συμπέρασμα τρίτο. Υπάρχουν αρκετές άλλες εταιρείες με πολλαπλάσια οικονομική επιφάνεια από εκείνη της Pfizer.
Όσον αφορά το υποτιθέμενο οικονομικό συμφέρον του Bill Gates, αξίζει να διευκρινιστεί ότι, η άνοδος κατά 30% της μετοχής της Pfizer μεταφραζόμενη σε μέγεθος αξίας, αντιστοιχεί σε άνοδο της τάξης μόλις του 3% της μετοχής της Microsoft.
Αλλά, πώς εξηγείται ολόκληρος ο δυτικός κόσμος να γυρίζει σαν τρελός γύρω από το προϊόν μίας εταιρείας όπως η Pfizer. Αφού η επιλογή του mRNA «εμβολίου» της συγκεκριμένης εταιρείας δεν φαίνεται να έχει να κάνει με σημαντικούς οικονομικούς λόγους.
Για ποιο λόγο κυβερνήσεις και ένα κομμάτι «ειδικών» έχουν «φαγωθεί» να περάσει η επιβολή της τρίτης εμβολιαστικής δόσης σε όλους, ακόμα και σε νήπια, αλλά μόνο με το mRNA «εμβόλιο» της συγκεκριμένης εταιρείας.
Γιατί να έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση πως σύντομα κανείς δε θα μπορεί να εργαστεί, ίσως και να βγει από το σπίτι του, αν δεν ανανεώνει την mRNA δόση του.
Ενώ σε λίγο καιρό πιθανότατα θα προστεθεί η υποχρέωση της αποδοχής της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας και αργότερα η αποδοχή της χρήσης του ψηφιακού νομίσματος.
Αλλά η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής ταυτότητας και του ψηφιακού νομίσματος θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς την «προπόνηση» του «εμβολίου». Οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τις κάρτες.
Πώς γίνεται να αυξάνεται η πίεση της υποχρεωτικότητας, ενώ εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι κολλάνε μη εμβολιασμένους και εμβολιασμένους. Όλοι μπορεί να κολλήσουν, όλοι μπορεί να νοσήσουν, όλοι μπορεί να πεθαίνουν από τον ιό. Βέβαια, ο δικός μας ΕΟΔΥ δεν καταγράφει στο ημερήσιο δελτίο του πόσα από τα «κρούσματα», τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους, τους θανάτους, είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Στο Ισραήλ όμως τους καταγράφουν.
Να συνεχίζεται η κοινωνική απάθεια απέναντι σε απάνθρωπες αποφάσεις, ενώ πλέον όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, στην καθημερινότητα αμφισβητούνται. Γιατί ακόμα και οι υπέρμαχοι της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, που κατ’ επέκταση θεωρούν τους μη εμβολιασμένους επικίνδυνους, δε σταματάνε στα δύο μέτρα απόσταση οποιονδήποτε γνωστό ή φίλο συναντάνε τυχαία, για να βεβαιωθούν αν έχει εμβολιαστεί και στη συνέχεια να του επιτρέψουν να τους προσεγγίσει.
Τι άλλο υπάρχει πέρα και πιο σημαντικό από τη δύναμη του χρήματος;
Όποιος φοβάται το εμβόλιο, όπως φοβάται τον κορωνοϊό και εκείνος που εμβολιάζεται, κατηγορείται ως «αρνητής και ανεμβολίαστος». Κι ας είναι ο ίδιος φόβος, αλλά από την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Ο οποίος «αρνητής» μπορεί να είναι ο γιος μας, ο αδελφός μας, η μητέρα μας, ο παιδικός μας φίλος, η ξαδέρφη μας, ο εργαζόμενός μας, ένας άγνωστος. Παρόλα αυτά, κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να σαπίσει, να σπάσει, γιατί διαφορετικά θα σκοτώσει συνανθρώπους του. Γιατί το λένε; Μα διαφορετικά θα χαλάσει το πρότζεκτ. Αυτό τον χαρακτηρισμό απέδωσε ο πρωθυπουργός στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πρότζεκτ.
Ένα πρωτόγονο ένστικτο σκέπασε ξαφνικά τη ζωή μας, εξαιτίας ενός ιού με διάμεση ηλικία θανόντων τα 78 έτη. Η ανθρώπινη φύση αλλοιώθηκε. Η ανασφάλεια και η μοναξιά κυριαρχούν. Μα, έτσι γινόμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι απέναντι σε οποιοδήποτε εκβιασμό. Ενώ, εκτός από την κυριότητα του σώματός μας, χάνουμε και την ψυχή μας. Περνάνε και τα δύο σε χέρια τρίτων. Να ένας πολύ πιο σπουδαίος λόγος. Ο έλεγχος των ανθρώπων.
Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Θεοποιήσαμε ένα ανθρώπινο επίτευγμα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ένα «εμβόλιο» είναι αυτό που θα μας σώσει. Μα, στην πράξη, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, συνειδητά ή ασυνείδητα, αυτό μας απογοητεύει. Γιατί απλούστατα δεν είναι Θεός.
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος Λευκάδας, 27 Αυγούστου 2021
Πηγές:
https://finance.yahoo.com/quote/PFE?p=PFE
https://finance.yahoo.com/quote/LLY?p=LLY&.tsrc=fin-srch
https://companiesmarketcap.com/
http://www.freepen.gr/2021/08/blog-post_64.html
https://ilarissa.gr/news/greece/mitsotakis-gia-ton-emvoliasmo-prokeitai-gia-ena-gigantiaio-project