Από: doureios.com - Σάββας Δ. Βλάσσης
Η αύξηση εκτοπίσματος μπορεί να αποδοθεί στην πρόβλεψη για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αντιτορπιλικού, την ύπαρξη ενός Χώρου Ευέλικτης Αποστολής (Flexible Mission Space) που θα μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να καλύπτει συγκεκριμένες απαιτήσεις αποστολής με μεταφορά του αναγκαίου φορτίου. Στον Χώρο Ευέλικτης Αποστολής, θα μπορούν να μεταφερθούν:
- 10 εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδών ή 4 ταχύπλοα σκάφη RHIB των 12 ποδών ή ένα μέσο ελικόπτερο μεταφορών μέγιστου βάρους πτήσεως 15 τόννων.
- μη οργανικά (επιπλέον) Μη Επανδρωμένα Υποβρύχια Οχήματα και Μη Επανδρωμένα Σκάφη, με εξοπλισμό αφέσεως και περισυλλογής, αναλόγως των απαιτήσεων της αποστολής.
Το αυξημένο εκτόπισμα, δικαιολογείται επίσης από την λήψη προνοίας υποδομής για τις αυξημένες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ισχύ, που προϋποθέτει η λειτουργία μελλοντικών συστημάτων τεχνολογίας λέιζερ ή ηλεκτρομαγνητικού παλμού.
Ο οπλισμός περιλαμβάνει 64 κελιά σε Συστήματα Καθέτου Εκτοξεύσεως (VLS) εγχώριας αναπτύξεως, στα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν βλήματα επιφανείας – αέρος SIPER εγχώριας αναπτύξεως και βλήματα πλεύσεως GEZGIN για προσβολή χερσαίων στόχων εγχώριας αναπτύξεως.
Για αντιπυραυλική άμυνα περιλαμβάνονται δύο συστήματα πυροβόλων GOKDENIZ των 35 mm αλλά όχι (ακόμα) πυραυλικό σύστημα κατηγορίας RAM. Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της εκθέσεως η Aselsan παρουσίασε μακέτα αναλόγου συστήματος.
Εναντίον απειλών επιφανείας θα φέρονται 16 βλήματα επιφανείας – επιφανείας ATMACA εγχώριας αναπτύξεως ενώ προβλέπονται και εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων UMTAS για εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών, δηλαδή μικρών στόχων επιφανείας που θα δρουν ως “αγέλη”. Περιλαμβάνονται επίσης τηλεχειριζόμενοι σταθεροποιημένοι σταθμοί οπλισμού STAMP ή/και STOP, με πολυβόλα 12,7 mm και πυροβόλα 25 mm αντιστοίχως, της Aselsan.
Για αντιμετώπιση υποβρυχίων, θα φέρονται σωλήνες για τορπίλες ORKA εγχωρίας αναπτύξεως.
Τέλος, στην πλώρη φέρεται πυροβόλο 127 mm που κρίνεται αναντικατάστατο σε ανοικτές θάλασσες, λόγω αυξημένων επιδόσεων.
Από πλευράς αισθητήρων, κύριο σύστημα είναι το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών τεχνολογίας AESA τύπου ÇAFRAD και για ανθυποβρυχιακό αγώνα σόναρ κοίτους αλλά και συρρώμενο σόναρ. Προσφάτως ανατέθηκε στην κοινοπραξία των Aselsan και Armelsan σύμβαση για την ανάπτυξη του σόναρ, διαδικασία που επί της ουσίας σημαίνει συνεργασία συναναπτύξεως προϊόντος με ξένο οίκο, που όμως δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους. Το Σύστημα Μάχης GENESIS ADVENT, εξέλιξη του GENESIS που επίσης συναναπτύχθηκε με ξένο οίκο, θα εξασφαλίζει επιχειρήσεις σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον.
Θα περιλαμβάνονται επίσης Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιθέσεως Λέιζερ τύπου NAZAR και ESM/ECM. Ενδιαφέρον έχει το ότι στην μακέτα παρουσιάζονται δύο NAZAR (ένα στην πλώρη κι ένα στην πρύμνη, μαζί με τα αντιπυραυλικά συστήματα GEZGIN) που παρουσιάζονται ως ικανά για καταστροφή πυραυλικών απειλών.
Ειδική πρόνοια θα ληφθεί για την μείωση του ίχνους διατομής ραντάρ, όπως και του ακουστικού, του μαγνητικού και του υπερύθρου ίχνους.
Με συνδυασμό δύο αεριοστροβίλων και δύο πετρελαιοκινητήρων (CODOG) το αντιτορπιλικό θα αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 28 κόμβων.
Τα πλοία του προγράμματος TF 2000 χαρακτηρίζονται πλέον επισήμως Αντιτορπιλικά Αντιαεροπορικής Αμύνης και σχεδιάζεται σε πρώτη φάση η ναυπήγηση 4 με προαίρεση για προμήθεια 4 επιπλέον. Ενδιαφέρον στοιχείο του προγράμματος, είναι ότι δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμός και η κυβέρνηση παρουσιάζεται ανοικτή στην συμμετοχή και ναυπηγείων που δραστηριοποιούνται μόνο στον εμπορικό τομέα, με σκοπό την ευρύτερη ενίσχυση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας και όχι μόνο των κρατικών και στρατιωτικών ναυπηγείων. Επί τούτου, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανέφερε ότι “τα πολιτικά ναυπηγεία είναι απίστευτα ικανά και ανταγωνιστικά στις δουλειές τους“.
Ενδιαφέρον είχε και ο χαρακτηρισμός του προγράμματος TF 2000 ως “υψηλή προτεραιότητα” από τον Ντεμίρ και η εικόνα περί επικειμένης προκηρύξεως διαγωνισμού. Καθώς το πρόγραμμα επανεκκίνησε ουσιαστικώς το 2017, οι εξελίξεις θα πρέπει να συσχετίζονται άμεσα με την εξαγγελθείσα επίσημη πολιτική διεκδικήσεως δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο (“Γαλάζια Πατρίδα”) και σε ζώνες που εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να αξιολογηθεί συγκριτικώς με την επικείμενη απόφαση της Ελλάδος για προμήθεια 4 νέων φρεγατών, από τον τύπο και τις ικανότητες του οποίου θα εκπεμφθεί “σήμα” ως προς τις προτεραιότητες εθνικής πολιτικής εκτός Αιγαίου. Επιλογή φρεγάτας περιορισμένων επιχειρησιακών ικανοτήτων στην αντιαεροπορική άμυνα, θα μεταδίδει μήνυμα παραιτήσεως και μη προθέσεως δηλώσεως δυναμικής παρουσίας Δύναμης Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού αυξημένων ικανοτήτων επιβιώσεως έναντι αεροπορικών επιθέσεων.