Το Ελληνικό VIPER με τον κωδικό «Tiger Test» κλέβει την παράσταση στις ΗΠΑ

 Photo Το πρώτο Ελληνικό F-16 VIPER. Credits: Gerardo Fontana

Μπορεί στην Ελλάδα να αναμένεται στα τέλη του έτους, μέχρι τις αρχές του 2022, όμως το Ελληνικό «Fly Test Aircraft», βρίσκεται πλέον στην τελική φάση των εξαντλητικών δοκιμών.

Σαφέστατα ο λόγος για το «005», της 335 Μοίρας «Tiger», το οποίο είναι το πρώτο Ελληνικό F-16 VIPER.

Σε Καλιφόρνια και Φλόριντα το Ελληνικό VIPER περνά όλους εκείνους τους ελέγχους ώστε να γίνει το απόλυτο πρωτότυπο. Πάνω στο οποίο θα στηθεί η γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πρέπει να ολοκληρωθεί στην ώρα του και δίχως καμία καθυστέρηση, αφού πρόκειται για την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ήδη έχει μετατραπεί στον απόλυτο κυρίαρχο της περιοχής.
 
Το Ελληνικό VIPER Πηγή: Gherardo Fontana
 
Το στοίχημα του ASPIS II

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες κρατάμε ως σημαντικές, το «πάντρεμα» του νέου ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II, που υπάρχει εγκατεστημένο στα Ελληνικά F-16, δείχνουν υψηλό βαθμό συμβατότητας, γεγονός που δίνει το πράσινο φως για την μετέπειτα συνύπαρξη των δυο συστημάτων.

Ο έλεγχος συμβατότητας και οι συνεχείς δοκιμές που γίνονται στο «005», μαρτυρούν ότι δεν φαίνεται έως τώρα ορατή μια τυχόν επιπλέον επιβάρυνση με περίπου 200 εκ. δολάρια για να σχεδιαστεί νέο ψηφιακό σύστημα αυτοπροστασίας.

Οι υπεύθυνοι της Lockheed Martin ομιλούν ήδη για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο project που υλοποιείται ύστερα από μια επαγγελματική σχεδίαση και αυτό το μαρτυρούν οι απαιτητικές δοκιμές που γίνονται στο Ελληνικό αεροσκάφος της 335 Μοίρας.
 
Το «005», της 335 Μοίρας «Tiger» Πηγή: Gherardo Fontana

Διαρκείς έλεγχοι σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις ραντάρ

Έλεγχοι στα συστήματα επικοινωνιών, κύρια και εφεδρικά, στο σύστημα ναυτιλίας, στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, στο οποίο διαρκώς οι τεχνικοί στις ΗΠΑ αναβαθμίζουν το επίπεδο απειλών.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις σχεδόν καθημερινές δοκιμές που πρέπει να περνά το Fly Test Aircraft της HAF.

Εξονυχιστικός είναι και ο έλεγχος των Αμερικανών σε ό,τι έχει να κάνει με τις ακτινοβολίες, τις πιστοποιήσεις συστημάτων, τις θερμοκρασίες.

Και από την βάση του Edwards, το Greek VIPER, περνά στο Elgin στη Φλόριντα για να ανεβεί ένα σκαλί ακόμα το επίπεδο των δοκιμασιών.

Εκεί είναι η είσοδος του στον λεγόμενο ανηχοϊκό θάλαμο. Οι τεχνικοί σημειώνουν πως μόλις περάσει και από αυτή την φάση, ουσιαστικά στην Αθήνα και την ΕΑΒ πρέπει να ανάψει το κόκκινο λαμπάκι του συναγερμού ώστε να προχωρήσουν οι μετατροπές των αεροσκαφών, ακόμη και πριν την έλευση του «005» εντός του FIR Αθηνών.
 
Το Greek VIPER Πηγή: Gherardo Fontana

Το Aegean Ghost camo μαγεύει στις ΗΠΑ

Στις περίπου 60 ώρες εξαντλητικών πτητικών δοκιμών ο Test Pilot της Lockheed Martin που κρατά το χειριστήριο του Ελληνικού «Τίγρη», έχει απαθανατιστεί με το «005» σε αρκετά φωτογραφικά καρέ, τα οποία μαρτυρούν την πρόοδο των δοκιμών και τις συνεχείς πτήσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αμερικανικής εταιρείας, το 2022 στην ΕΑΒ θα βρίσκονται οκτώ Ελληνικά F-16 που θα μετατραπούν σε «Οχιές».

Έναν χρόνο αργότερα, το 2023 στο υπόστεγο της αεροπορικής βιομηχανίας θα εισέλθουν επιπλέον 14. Το 2024 ο αριθμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 16.

Στόχος είναι το ταχύτερο δυνατό να δημιουργηθούν δυο πολεμικές μοίρες με VIPER την ώρα που το 2025 θα σταθμεύουν προς αναβάθμιση άλλα 16 μαχητικά, το 2026 ακόμη 18 και το τελευταίο έτος 11 F-16.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail