φωτο Twitter @mfa |
Αν αθροίσουμε μαζί με τα παραπάνω και τις αντίστοιχες...δωρέες των 20.000 σε Σκόπια κι Αλβανία τον περασμένο Ιούνιο, αναρωτιέται κανείς για το συνολικό κόστος των 340.000 που πλήρωσε ο φορολογούμενος για να καταλήξουν σε άλλες χώρες.
Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού:
Νωρίτερα σήμερα είχα την τιμή να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Saied και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισα τον πρωτοποριακό ρόλο που διαδραματίζει η Τυνησία στην ευρύτερη περιοχή. Στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα αυθεντικά δημοκρατικό και βιώσιμο σύστημα, εμείς είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Έχετε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η ασταθής κατάσταση στην άμεση γειτονιά σας και η πανδημία.
Ήρθα σήμερα εδώ μεταφέροντας δύο σημαντικά μηνύματα.
Πρώτον, η Ελλάδα είναι φίλη. Επιθυμούμε να σας στηρίξουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Είμαστε μια χώρα με την οποία η Τυνησία δεν διατηρεί απλά και μόνον ιστορικούς ή πολιτιστικούς δεσμούς. Έχουμε κάτι περισσότερο από αυτά. Η ελληνική κοινότητα έχει παρουσία αιώνων στην Τυνησία. Και αντίθετα με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στην σχέση μας με την Τυνησία. Μοναδικό συμφέρον μας είναι η δική σας σταθερότητα και ευημερία.
Με αυτό το πνεύμα, σας στηρίζουμε και θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις δυνάμεις της μετριοπάθειας στην Τυνησία. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε δύναμη που αποπειράται να υφαρπάξει την εξουσία, υπό το ένδυμα θρησκευτικών ή ιδεολογικών αρχών.
Η στήριξή μας προς την Τυνησία είναι απτή. Ήδη πριν από μερικές ημέρες αποστείλαμε πολλούς τόνους ιατρικού εξοπλισμού και σήμερα μεταφέραμε 100.000 εμβόλια για να βοηθήσουμε την Τυνησία να αντιμετωπίσει την πανδημία. Και θα εξακολουθήσουμε να σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί.
Για να το επιτύχουμε, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την διμερή μας σχέση. Την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ, υπογράψαμε συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές. Θα πρέπει να εργαστούμε για την εφαρμογή της. Πρέπει επίσης να συγκληθεί, το συντομότερο δυνατόν, η Διμερής Υπουργική Επιτροπή, που δεν έχει συνεδριάσει από το 2016. Επίσης υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο.
Η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα που συνήψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, το 1995. Πρέπει να προσδώσουμε νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προωθεί μια ισχυρότερη εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Εκτιμούμε βαθύτατα την στήριξη της Τυνησίας προς την υποψηφιότητά μας, την υποψηφιότητα της Ελλάδας, να γίνει μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Και δράττομαι της ευκαιρίας να επαινέσω την μετριοπαθή και εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει η Τυνησία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης, επιθυμώ να σας επαινέσω για την θέση αρχής που υιοθετήσατε για την Λιβύη. Υποδέχθηκα χθες στην Αθήνα την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Najla El Mangoush. Υπογράμμισα την ανάγκη να διεξαχθούν οι εκλογές στην Λιβύη πριν το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί. Τόνισα επίσης την ανάγκη να αποχωρήσουν από το έδαφος της Λιβύης όλες οι ξένες δυνάμεις, είτε στρατιωτικές είτε μισθοφορικές, ώστε να γίνει εφικτή η διεξαγωγή ελεύθερων και αμερόληπτων εκλογών στη χώρα.
Και αυτό με φέρνει στο δεύτερο μήνυμά μου.
Ήρθα εδώ για να στηρίξω τις προσπάθειες του Προέδρου στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής μετάβασης.
Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τυνησία να οπισθοδρομήσει. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος και το προσυπογράφω ολόψυχα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν όσα ήδη έχουν αποκτηθεί και για τον λαό της Τυνησίας χρειάζεται μια λύση που θα προέρχεται από την Τυνησία.
Προς τον σκοπό αυτό έχουν καταβληθεί πολλές σημαντικές προσπάθειες. Έχουμε την πεποίθηση ότι η οδός των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ταχεία επάνοδος στην ομαλή λειτουργία των θεσμών, σύμφωνα με την βούληση του λαού της Τυνησίας.
Ελπίζουμε επίσης ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται και θα λάβει μέρος σε ένα διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού της Τυνησίας.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα, οι εταίροι της στην περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμοι να συνδράμουν την Τυνησία στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Για τους Τυνήσιους, για όλους εμάς, για την περιοχή συνολικά.
Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και την ευγενική σας υποδοχή σήμερα εδώ στην Τυνησία.