Dmitry Sudakov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρωτόγνωρη συμφωνία
Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison παρουσίασε μια συμφωνία για τη μετάβαση σε πυρηνικά υποβρύχια με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, η Αυστραλία αποφάσισε να αρνηθεί τις προηγούμενες συμφωνίες της με τη Γαλλία.
Η συμφωνία για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, που συνήφθη με το νέο σύμφωνο AUKUS, θεωρούνταν αδιανόητη τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη. Η Καμπέρα δεν περίμενε καν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο να μοιραστούν την πυρηνική τους τεχνολογία και φοβόταν τη δημόσια κατακραυγή ενάντια στην παρουσία πυρηνικών εγκαταστάσεων σε μια χώρα χωρίς πυρηνικά.
Η Αυστραλία θα γίνει τώρα η μόνη χώρα στον κόσμο που δε διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά πυρηνικά υποβρύχια.
Ο Μόρισον είπε ότι θα σχεδιαστούν τους επόμενους 18 μήνες και θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα νέα υποβρύχια θα είναι πιο αθόρυβα και ισχυρότερα από τον υπάρχοντα υποβρύχιο στόλο της Αυστραλίας και θα αποτρέψουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στην Άπω Ανατολή.
Τα «πλωτά Chernobyls» θα βάλουν την Αυστραλία στη γραμμή του πυρός
Ο Adam Bandt, ο ηγέτης των Πρασίνων της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η απόφαση να προμηθευτούν πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν "μια από τις χειρότερες αποφάσεις ασφαλείας εδώ και δεκαετίες".
"Είναι μια επικίνδυνη απόφαση που θα κάνει την Αυστραλία λιγότερο ασφαλή βάζοντας πλωτά Τσερνομπίλ στην καρδιά των μεγάλων πόλεών μας", δήλωσε στο ABC την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξηγήσει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο κέντρο μιας αυστραλιανής πόλης.
Κατά τη γνώμη του, η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ο οποίος θα θέσει την Αυστραλία στη γραμμή των πυρών.
Ως περιφερειακή δύναμη, η Αυστραλία θα πρέπει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πορεία για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, σημείωσε επίσης ο πολιτικός κι ελπίζει να βάλει βέτο στη συμφωνία στο κοινοβούλιο με τη βοήθεια του Εργατικού Κόμματος.
Η Αυστραλία υπολογίζει στη νίκη των ΗΠΑ στον πόλεμο με την Κίνα
Ο Χιου Γουάιτ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απάντηση της Κίνας στη συμφωνία. Μια τέτοια σημαντική συμφωνία, είπε, θα αλλάξει την προσέγγιση της Αυστραλίας στην περιοχή. Το τριμερές σύμφωνο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ δίνοντας στο βασικό σύμμαχο πιο ισχυρά υποβρύχια στον Ειρηνικό. Στην κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ Αμερικής και Κίνας, η Αυστραλία υποστηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζει ότι οι Αμερικανοί θα κερδίσουν, πιστεύει ο καθηγητής Γουάιτ. Παράλληλα, πρόσθεσε, αν κοιτάξει κανείς 10 ή 20 χρόνια μπροστά, η κυριαρχία των ΗΠΑ επί της Κίνας δε φαίνεται να είναι δυνατή.
Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι ο τριμερής χαρακτήρας της συμφωνίας βασίζεται στο γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν άδεια από τις ΗΠΑ για να παραδώσει άκρως απόρρητη πυρηνική τεχνολογία. Αυτό έδειξε πόσο σοβαρά η Αμερική είναι αποφασισμένη να δείξει τη δύναμή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η Κίνα προειδοποιεί την Αυστραλία
Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες αφού η Καμπέρα ζήτησε έρευνα για τα αίτια της πανδημίας του COVID, η οποία προήλθε από την κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019. Η Κίνα απάντησε απαγορεύοντας τις εξαγωγές άνθρακα, χαλκού και ζάχαρης από την Αυστραλία.
Ένας ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης, αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στην Καμπέρα, ο Wang Xining, προειδοποίησε την Αυστραλία τον Απρίλιο λέγοντας πως μια υπερδύναμη δεν είναι «μια αγελάδα που μπορεί στην αρχή να αρμέξει και μετά να σφαγεί».
"Η Κίνα δεν είναι αγελάδα. Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να προτιμά την ιδέα να αρμέξει την Κίνα όταν είναι στην ακμή της και να σχεδιάζει να τη σφάξει στο τέλος. Άρα είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία, αλλά θα είμαστε πολύ δυνατοί για την υπεράσπιση του εθνικού μας συμφέροντος ", δήλωσε ο Wang Xining. "Η Αυστραλία συνδέθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πολύ ανήθικη, παράνομη, ανήθικη καταστολή των κινεζικών εταιρειών ", είπε.
Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν την ασιατική έκδοση του ΝΑΤΟ
Ο Andrey Koshkin, ειδικός στην Ένωση Στρατιωτικών Πολιτικών Επιστημόνων, δήλωσε στην Pravda.Ru, ότι δεν αρέσει στους Αμερικανούς όταν ξαφνικά η Αυστραλία "άρχισε να φλερτάρεται από τους Γάλλους".
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κάνουν την Αυστραλία να εφημερεύει για να φυλάει την Ανταρκτική και να αντιτίθεται στην Κίνα.
"Ο κόσμος αλλάζει τόσο δυναμικά, οπότε η Αυστραλία ενδέχεται τελικά να συμφωνήσει να εκτελέσει δουλειές για τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Koshkin.
Μια τετραμερής συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ινδίας και Αυστραλίας υπεγράφη στις 24 Σεπτεμβρίου. Το λεγόμενο κουαρτέτο, Quad. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, οι χώρες θα δεσμευτούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Κίνας και εν μέρει επίσης της Ρωσίας.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρασύρουν την Αυστραλία στη διαδικασία δημιουργίας της ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ. Ο απώτερος στόχος αυτού του έργου είναι να περιορίσει την Κίνα και, σε κάποιο βαθμό, τη Ρωσία στην Άπω Ανατολή", σημείωσε ο ειδικός.
Η Κίνα θα σταθεί ενάντια στο ασιατικό μπλοκ του ΝΑΤΟ
Η Κίνα είναι ήδη εξοργισμένη για τις προοπτικές εμφάνισης στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
"Η Κίνα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Ινδονησία είναι ήδη εξοργισμένη. Η Νέα Ζηλανδία λέει ότι δεν θα αφήσει αυτά τα υποβρύχια να περάσουν και θα υπάρξουν άλλες αντιδράσεις από την Ασία σύντομα, επειδή το επίκεντρο της προσοχής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετατοπίζεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο προς την ασιατική», τόνισε ο Koshkin.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δήλωσε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα δε θα άρει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της, αφού η Αυστραλία αποφάσισε να κατασκευάσει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
"Σίγουρα δεν μπορούσαν να μπουν στα εσωτερικά μας ύδατα. Κανένα σκάφος που τροφοδοτείται εν μέρει ή πλήρως από πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να εισέλθει στα εσωτερικά μας σύνορα", είπε. "Δεν πρόκειται για συμφωνία σε επίπεδο συνθήκης. Δεν αλλάζει την υπάρχουσα σχέση μας, συμπεριλαμβανομένων των Five Eyes ή της στενής μας συνεργασίας με την Αυστραλία σε αμυντικά θέματα", πρόσθεσε.
Η αντίδραση της Κίνας στο AUKUS
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian χαρακτήρισε τις ενέργειες των ΗΠΑ «εξαιρετικά ανεύθυνες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καμπέρα είναι «αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση».
Η συμφωνία υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, εντείνει τον αγώνα εξοπλισμών και υπονομεύει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, έχει βάσιμους λόγους να αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια της Αυστραλίας, σημείωσε.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους κινεζικούς Global Times, περιέγραψε το σύμφωνο ως "ένα άλλο εχθρικό σήμα" προς την Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα διαθέτει έξι υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας, αλλά ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 16 έως το 2040.