ΑFΡ / Stefanο Rellandini |
Paul A. Nuttall - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι Γάλλοι έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται απαγορευμένοι από τη συμφωνία AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Αυστραλών. Πώς θα αισθανόσασταν αν είχατε συμβόλαια αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή υποβρυχίων που χάθηκαν κάτω από τη μύτη σας; Και το χειρότερο, σας έκλεψαν άτομα που νομίζατε ότι ήταν φίλοι σας.
Ούτως ή άλλως, από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία την περασμένη Τετάρτη, η συμπεριφορά της γαλλικής κυβέρνησης ήταν αδιόρθωτη, παιδική και τώρα γίνεται εγωιστική. Έτρεχε τριγύρω σαν μεθυσμένος ναύτης που έριχνε γροθιές προς την κατεύθυνση όλων. Η κόλαση δεν έχει μανία όπως ένας Γάλλος περιφρονημένος.
Πρώτον, απέσυραν τους Γάλλους πρέσβεις από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα λόγω «της απαράδεκτης συμπεριφοράς μεταξύ συμμάχων και εταίρων». Δεν απέσυραν τον Γάλλο πρέσβη από το Λονδίνο επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο «κατώτερος εταίρος» που είχε αποδεχτεί την «υποχείριση» του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέχεια, η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε τη συνάντηση μεταξύ του Μπεν Γουάλας, του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φλόρενς Πάρλι, της γαλλίδας υπουργού Άμυνας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.
Ο Γουάλας είπε αργότερα ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση εδώ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ελαφρύνει, να αναστατώσει ή να προκαλέσει μια σφήνα μεταξύ μας και της Γαλλίας». Λοιπόν, καλή τύχη με αυτό, Μπεν.
Και τώρα, σε μια κατάφωρη πράξη εγωισμού, οι Γάλλοι έδειξαν την πρόθεσή τους να οδηγήσουν σε κατάρρευση την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αυστραλία. Ο Clément Beaune, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος για τον τερματισμό των συνομιλιών με τους Αυστραλούς ήταν η εμπιστοσύνη… ή η έλλειψή της.
Είπε: «Η τήρηση του λόγου είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοκρατιών και μεταξύ συμμάχων ... οπότε είναι αδιανόητο να προχωρήσουμε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις σαν να μη συνέβη τίποτα με μια χώρα την οποία δεν εμπιστευόμαστε πλέον».
Πρέπει να πω ότι μου φαίνεται εκπληκτικό το γεγονός ότι μια χώρα - είτε έχει αδικηθεί είτε όχι - μπορεί να καταρρεύσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που αφορούν άλλες 27 (26 από την ΕΕ και τους Αυστραλούς). Φαίνεται απλώς άσεμνο και αποδεικνύει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα λειτουργήσει ποτέ σωστά.
Πράγματι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται πάντα χρόνια στην ΕΕ για να πραγματοποιήσουν εμπορικές συμφωνίες. Για παράδειγμα, η ΕΕ είχε ήδη 11 γύρους εμπορικών διαπραγματεύσεων με τους Αυστραλούς και δε βρίσκεται κοντά σε συμφωνία. Μου έρχεται στο μυαλό το ρητό «πάρα πολλοί μάγειρες χαλάνε το ζωμό».
Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται τώρα, μια χώρα μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις όταν αισθάνεται ότι είναι απογοητευμένη. Συγκρίνετε, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα η Βρετανία μετά το Brexit προχώρησε σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και μπορείτε να δείτε τι μπορεί να επιτύχει μια ανεξάρτητη χώρα, η οποία φροντίζει τα δικά της συμφέροντα.
Θα περίμενες ότι άλλες χώρες εντός της ΕΕ θα γοητευτούν αρκετά από τους Γάλλους για την κατάρρευση των συνομιλιών. Οι Ιρλανδοί, για παράδειγμα, θέλουν οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν ανεξάρτητα, αλλά ο εμπορικός απεσταλμένος τους Robert Troy αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «Είμαι βέβαιος πως αυτό (AUKUS) θα παίξει ρόλο, θα επηρεάσει τις μελλοντικές συζητήσεις».
Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να μιλούν στον αέρα, επειδή είναι οι μεγάλες χώρες που έχουν σημασία στην ΕΕ, και όταν οι Γάλλοι λένε "πήδα", οι Βρυξέλλες πάντα ρωτούν "πόσο ψηλά;".
Πράγματι, δεν ήταν έκπληξη για εμάς που γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η ΕΕ, βλέποντας τους μεγαλοαστούς των Βρυξελλών να χτυπάνε χθες πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Δεν μπορούν να κάνουν τον αγαπημένο τους προεδρικό υποψήφιο να φανεί ανόητος στη διεθνή σκηνή.
Για παράδειγμα, ο Josep Borrell, Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε ότι «αυτή η ανακοίνωση (AUKUS) ήταν αντίθετη με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ινδο-Ειρηνικό» και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «εξέφρασαν σαφή αλληλεγγύη στη Γαλλία».
Νομίζω ότι όλοι μπορούν να συμφωνήσουν πως το όλο θέμα ήταν ένα παντοδύναμο χαστούκι για τον Μακρόν προκαλώντας εθνική αμηχανία στη Γαλλία. Κατά κάποιο τρόπο, τους λυπάμαι και αναμφίβολα θα ήμουν έξαλλος αν το ίδιο συνέβαινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά το να γκρεμίσεις μια εμπορική συμφωνία που θα ωφελούσε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της πικρίας δεν είναι μόνο να αποκόψεις τη μύτη σου παρά το πρόσωπό σου, είναι επίσης εξαιρετικά εγωιστικό. Και το γεγονός ότι οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών προχωρούν μαζί του, αποδεικνύει μόνο ποιος κάνει πραγματικά τα πλάνα στην ΕΕ.