Από: militaire.gr
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες η “ισχυρή μειοψηφία” - που θα έλεγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – που υποστήριζε τις “αμερικανικές λύσεις” έδειχνε πολύ σίγουρη για την έκβαση της υπόθεσης “ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού”. Στο ΓΕΕΘΑ είχαν πειστεί ότι είναι “καλύτερη η ποσότητα απ΄ ότι η ποιότητα” , υπουργοί της κυβέρνησης περιφέρονταν και έκαναν δηλώσεις λες και είχε ληφθεί απόφαση για αμερικανικές φρεγάτες και στο τέλος ήρθε και η “φαεινή ιδέα” των καταδρομικών Ticonderoga με 380 άτομα πλήρωμα και ετήσιο κόστος συντήρησης στο αμερικανικό ναυτικό 60 έως 80 εκατομμύρια το χρόνο για κάθε πλοίο! Οι εδώ υποστηρικτές αυτής της λύσης έλεγαν ότι είχαν καταφέρει να μειώσουν το κόστος στα 28 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ούτε αυτό το ποσό το αντέχει το ΠΝ και απλά το “εγχώριο κοστολόγιο” ήταν μια ομολογία ότι θα παίρναμε τα καταδρομικά χωρίς όλα τα όπλα τους!
Τι έγινε και άλλαξε ρότα η κυβέρνηση;
Επικράτησε η λογική; Φοβήθηκαν τις αντιδράσεις; Έπαιξε ρόλο η σταθερή στάση των Αρχηγών ΓΕΝ και Στόλου; Μπορεί όλα αυτά μαζί. Ωστόσο όλοι υποψιαζόμαστε ότι η υπόθεση της συμφωνίας AUKUS και η επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν ήταν τα γεγονότα που έσωσαν το ΠΝ από κακές αποφάσεις. Οι Αμερικανοί που πάντα τα θέλουν όλα δεν θα άφηναν χωρίς προσπάθεια ακόμη και τα 5 δις για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού ΠΝ. Προφανώς αποχωρούν για να εξευμενίσουν τη Γαλλία μετά απ΄ όσα έγιναν στην Αυστραλία. Τη Γαλλία που έτσι κι αλλιώς μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να ρίξουν το βάρος των δραστηριοτήτων τους αλλού χρειάζονται έναν αξιόπιστο τοποτηρητή στη Μεσόγειο. Η Γαλλία είναι ο καλύτερος…
Τρεις Belharra και τρεις κορβέτες Gowind για το Πολεμικό Ναυτικό λοιπόν με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει. Πρόκειται για μεγάλο και ποιοτικό άλμα για το Πολεμικό Ναυτικό που θα μπορέσει με άνεση να διατηρήσει αυτό που η Τουρκία προσπαθεί να αμφισβητήσει: την κυριαρχία του όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Μεσόγειο.
Εκτός απ΄ αυτό όμως το πρόγραμμα για τα νέα πλοία του Στόλου αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ελπίζουμε ότι θα την εκμεταλλευθούμε…
“Από 40 κύματα” πέρασαν οι γαλλικές φρεγάτες για να αποφασίσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση να “κλειδώσει” την επιλογή της σ΄ αυτές. Οι πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το militaire.gr το πρωί του Σαββάτου, έχουν αναδημοσιευθεί κι έχουν επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές για τις οποίες ελπίζουμε ότι δεν ρισκάρουν για ακόμη μία φορά την αξιοπιστία τους. Συνεπώς την Τρίτη στη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Παρίσι αναμένονται εξελίξεις, ίσως και δηλώσεις.