Από: newpost.gr
Τη μεγάλη διαφορά πάντως κάνει το γεγονός ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την προμήθεια 3 κορβετών.
Η «ακτινογραφία» των Belharra
Οι 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, είναι ψηφιακά και πανίσχυρα όπλα που κάνουν οποιοδήποτε αντίπαλο να νιώθει δέος απέναντί τους.
Τα χαρακτηριστικά τους:
– Μήκος: 121 μέτρα
– Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
– Ταχύτητα: 27 κόμβοι
– Δυνατότητα επιχείρησης εναντίον στόχων, αέρος, επιφανείας και υποβρυχίων
Διαθέτουν ισχυρά οπλικά συστήματα:
– Αντιαεροπορική άμυνα με πυραύλους Aster 30 και εμβέλεια 120 χλμ.
– Πύραυλοι Exocet με εμβέλεια 200 χλμ.
– Δυνατότητα εξοπλισμού με πυραύλους SCALP-NAVAL, με εμβέλεια 1.000 χλμ.
– Ραντάρ Thales με εμβέλεια 500 χλμ.
Επιπλέον, έχουν δυνατότητες για:
– Συνεργασία και σύνδεση με τα Rafale
– Ανταλλαγή πληροφοριών
– Αναγνώριση και πλήγμα εναντίον στόχων
Belharra είναι το όνομα που έχει δώσει ο όμιλος Naval Group στις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (FDI) που ναυπηγεί για ξένες αγορές. Είναι πιο μικρές και συνεπώς λιγότερο ακριβές --κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ-- από τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (Fremm) του γαλλικού ομίλου και η ανάπτυξή τους άρχισε το 2015.
Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο Naval Group.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara την οδήγησε στην κορυφή της αξιολόγησης ειδικά όσο οι Γάλλοι προσάρμοζαν την διαμόρφωση του πλοίου ανάλογα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Με το σύστημα εγγύς προστασίας RAM, τις τορπίλες και εν τέλει και με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ECM το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συμπεριληφθεί στη διαμόρφωση της FDI Hellenic όπως αποκαλεί η NAVAL GROUP την Ελληνική Belhara.
Το δεύτερο ισχυρό πλεονέκτημα των Γάλλων φαίνεται ότι ήταν ο σύντομος και συγκεκριμένος χρόνος παράδοσης των πλοίων στον Ελληνικό Στόλο. Με το Πολεμικό Ναυτικό να βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει και να κινδυνεύει τα επόμενα χρόνια να ξεμείνει από μεγάλες Μονάδες επιφανείας. ‘’2024 το πρώτο πλοίο’’ είπαν κατηγορηματικά οι Γάλλοι για να επανέλθουν με νέα προσφορά.’’Μάρτιος του 2025 το πρώτο, Οκτώβριος του ίδιου χρόνου το δεύτερο. Και έπειτα κάθε χρόνο και μια FDI Hellenic για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό’’.
Το τρίτο Γαλλικό ‘’κλειδί’’ ήταν η πτώση της τιμής της εξαιρετικά ‘’αλυρής’’ κατά την πρώτη προσφορά Belhara που φαίνεται ότι ξεπερνούσε ακόμα και το 1,5 δις χωρίς καν την διαμόρφωση που επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό. Η σκληρή διαπραγμάτευση, ο ανταγωνισμός και η υπομονή που επέδειξαν τόσο το ΓΕΝ όσο και η πολιτική ηγεσία οδήγηςαν σε γενναία μείωση χωρίς την παραμικρή ‘’έκπτωση’’ στη διαμόρφωση του πλοίου.
Σημαντικός παράγοντας ήταν και η ανταπόκριση της κατασκευάστριας εταιρείας στο ασφυκτικό πρέσινγκ των Επιτελών για ξεκάθαρες απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την υποστήριξη των Belhara, στο Follow Οn Support όπως ονομάζεται στη γλώσσα των οπλικών συστημάτων.
Η πλάστιγγα προς το μεγάλο ‘’ναι’’ έγειρε όταν οι Γάλλοι έριξαν στο τραπέζι το κρυφό τους χαρτί, τις φρεγάτες Gowind.Πλοίο ‘’αστακός’’ ελάχιστα κοστοβόρο και στη μισή τιμή της Belharra. Μονάδες που θα ‘’γεμίσουν’’ το οπλοστάσιο του Στόλου και θα αναλάβουν αποστολές από τα πιο βαριά σκαριά. Πλοία κομμένα και ραμμένα για το Αιγαίο όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.