https://www.agronews.gr/thesmika/193867/nea-prosfugi-ton-danon-stin-ee-vlepei-trupes-eisagomeno-gala-gia-feta/
Οι πληροφορίες θέλουν, πίσω απ’ αυτή τη νέα νομική πρωτοβουλία των Δανών να βρίσκεται μεγάλος πολυεθνικός όμιλος του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οικονομικά συμφέροντα το οποίου, όπως και πολλών άλλων, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ζωηρή δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι εγχώριες τυροκομικές επιχειρήσεις με αιχμή το προϊόν Φέτα.
Φημολογείται μάλιστα ότι η προετοιμασία της προσφυγής από την πλευρά των Δανών βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε γνώση των ελληνικών αρχών, οι οποίες αρχίζουν να «ξυπνούν» προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα και να απαντήσει με ότι μέσα διαθέτει στις αιτιάσεις των Δανών.
Έτσι εξηγείται, θα μπορούσε να πει κανείς η κινητοποίηση εδώ και λίγο καιρό των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η ανακοίνωση κάποιων ποινών για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, όπως και η ρητορική (το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο) την οποία αναπτύσσει επίμονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντλήσει εξ αυτού πολιτικά επιχειρήματα (εντός και εκτός).
Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε επίπεδο ουσίας τουλάχιστον, δεν φαίνεται να γίνονται πολλά πράγματα. Τα περιθώρια κέρδους που αφήνει η δραστηριότητα στον κλάδο της Φέτας με τον τρόπο που αυτή υποστηρίζεται από ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων, δίνει τη δυνατότητα για έμμεση ή και άμεση χρηματοδότηση βουλευτών και κομμάτων, έτσι ώστε το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς να παραμένει χαλαρό και όλοι να μοιάζουν ευχαριστημένοι. Βεβαίως, ο δρόμος της «παρασπονδίας» δεν μπορεί να είναι μακρύς και σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός που ανοίγει πληρώνεται. Την τριετία 2015-2018 για παράδειγμα τον πλήρωσαν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι με τις πολύ χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Πριν καλά –
καλά βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ παραγωγών και μεταποιητικών μονάδων, η υπονόμευση των κανόνων της Φέτας ενδεχομένως να αποβεί εκ νέου μοιραία. Τόσο για το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος (πιθανός ένας νέος μεγάλος καταλογισμός από την Ε.Ε.) όσο και με την διάβρωση του ίδιου του θεσμικού πλαισίου, το οποίο κατά βάση επιδιώκει ο ανταγωνισμός.
Ακολουθεί η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υποδηλώνει απλά τις άτσαλες κινήσεις με τις οποίες η εγχώρια πολιτική αρχή επιχειρεί να δημιουργήσει το απαραίτητο άλλοθι και να βγάλει από τους ώμους της την ευθύνη για τον πλημμελή έλεγχο εφαρμογής των κανόνων του ΠΟΠ στη Φέτα και το εν γένει χαλαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται η εν λόγω δραστηριότητα.
Νέες παραπομπές επιχειρήσεων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας
Για 13 νέες παραβάσεις παραπέμπονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας.
Με χθεσινές αποφάσεις του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απεστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. κατάλογος επιχειρήσεων γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων). (ΚΥΑ 838/51008/14-03-2019)
Οι εισηγήσεις αφορούν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:
1. Επτά (7) επιχειρήσεις στις οποίες, κατά τους επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Απρίλιος – Ιούλιος 2021), διαπιστώθηκαν παραβάσεις (μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος)
2. Έξι (6) επιχειρήσεις στις οποίες, μετά από διοικητικούς ελέγχους των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Αύγουστος 2021), διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους
Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα υλοποιεί την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού για ελέγχους σε προϊόντα με ετικέτες ΠΟΠ/ΓΕΠ, με στόχο την προστασία των συνεπών παραγωγών και την ασφάλεια και ενημέρωση τω καταναλωτών.
Η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία στρατηγική πολιτική του ΥΠΑΑΤ, η ηγεσία του οποίου, έχει δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα ενταθούν ώστε το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».