Η Νορβηγία για το ΝΑΤΟ και τα πετρέλαια του Αιγαίου

Πρωθυπουργός της Νορβηγίας θα εκλεγεί προσωπικός φίλος του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Στις 14 Αυγούστου 1974 ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ισχυριζόμενος ότι:

«…Το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου και επομένως το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης, αφού δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ μελών του…».

Αυτή η αιτιολόγηση του (τότε) Έλληνα Πρωθυπουργού δεν μπορούσε εκείνη την εποχή να αμφισβητηθεί από κανέναν νοήμονα νου. Αφού το ΝΑΤΟ “διευκόλυνε” την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, από τη στιγμή που εξυπηρετούνταν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Γι΄ αυτό έχω γράψει και κατά το παρελθόν ότι, μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ουσιαστικά η αποστολή του ΝΑΤΟ είχε λήξει, είχε ολοκληρωθεί, αφού είχε διαλυθεί ο πραγματικός εχθρός (ΕΣΣΔ) για την αντιμετώπιση του οποίου είχε δημιουργηθεί.

Έτσι από το 1991 μέχρι σήμερα, ποια είναι η χρησιμότητα υπάρξεως του ΝΑΤΟ, αφού η ύπαρξή του βασιζόταν στην συλλογική άμυνα των μελών – κρατών του, σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του, κατά του μεγάλου εχθρού; Το οποίο υπαγορεύει την προστασία ενός μέλους του ΝΑΤΟ όταν αυτό δεχτεί επίθεση; Από τη στιγμή που η δημιουργία του ΝΑΤΟ είχε αμυντική υπόσταση;

Αλλά δυστυχώς μετά το 1991, η αμυντική υπόσταση του ΝΑΤΟ εξελίχτηκε σε επιθετική. Όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, βαφτίστηκαν Νατοϊκές και δεν είχαν καμιά σχέση με την ουσιαστική αποστολή του ΝΑΤΟ. Αυτές όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις, είχαν σχέση με τα γεωστρατηγικά – γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των πετρέλαιο-εταιρειών τους και οι οποίες σήμερα έχουν επεκταθεί στη Συρία και τη Λιβύη.

Άρα, η πραγματική αποστολή του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως και του στρατιωτικού βραχίονα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, είναι για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων σε διάφορες επίμαχες και νευραλγικές περιοχές της υδρογείου. Υπάρχει το ΝΑΤΟ για να πατάει γερά το πόδι της η Αμερική στην Ευρώπη. Όμως μήπως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή; Μήπως το ΝΑΤΟ λειτουργεί πλέον, ως σχεδιαστής δημιουργίας εμπόλεμης κατάστασης, ακόμη και μεταξύ των κρατών – μελών του;

Αφού, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζονται τελείως, μα τελείως διαφορετικά από την εκάστοτε ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας;

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από όσα έγραφα στο άρθρο μου: «Το ΝΑΤΟ στην υπηρεσία της Τουρκίας» στις 29 Μαΐου 2020 και φρονώ πως δικαιώθηκαν τα λεγόμενά μου από τις σημερινές εξελίξεις.


Στην εργαλειοθήκη της Τουρκίας ήταν πάντα το ΝΑΤΟ…

Το ΝΑΤΟ είναι ανίκανο (;;;) και σήμερα – όπως και το 1974 – να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.

Όταν δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ μελών του και ο οποίος είναι προ των θυρών, μη τηρώντας και την “λογική” του, των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και με την οποία θέση έχει διαφωνήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Από την στιγμή που το ΝΑΤΟ εντελώς ξεδιάντροπα τάσσεται με το μέρος της Τουρκίας. Και όχι μόνο.

Αφού με προ καιρού ανακοίνωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Νορβηγός Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενεργώντας ως εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκίας, μας δήλωσε ότι, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Μεσόγειο, με την μεσολάβηση της Συμμαχίας. Τόσο πολύ απλά, αποδίδοντας ίδιο βάρος ευθυνών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα. Και αποδεικνύοντας πως δόθηκε εντολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσει τις διερευνητικές συζητήσεις και εκείνος βεβαίως υπάκουσε.


Κατά τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ η Ελλάς δεν είναι κυρίαρχο κράτος… 

Αλλά ας θυμηθούμε την στάση που κράτησε το ΝΑΤΟ και την θέση που έλαβε ο Νορβηγός Γ.Γ. του, όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό το 2016, ερωτώμενος αν η Ελλάδα έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, η απάντηση ήταν:

« Όχι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί δεν είναι κυρίαρχο κράτος. Η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα υπό κηδεμονία και δικαίωμα για κατάρριψη έχει μόνο η Γερμανία. Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν ενοχλείται που η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της περιουσίας της στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν οι Γερμανοί ενοχληθούν από τις παραβιάσεις των Τούρκων στο οικόπεδό τους, θα καταρρίψουν τα τουρκικά μαχητικά».

Όπως πρέπει να θυμηθούμε, πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Νορβηγός Γιενς Στόλτενμπεργκ ήταν και είναι προστατευόμενος της Γερμανίας, αφού εκείνη τον προώθησε σε αυτήν την θέση, αλλά και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Του Νορβηγού πρώην Πρωθυπουργού αυτής της Σκανδιναβικής χώρας.

Προστατευόμενος της Γερμανίας λοιπόν, αλλά και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Της Γερμανίας και των ΗΠΑ που απεργάζονται σχέδια αρπαγής του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος στο Αιγαίο Πέλαγος, με την διχοτόμηση του Ελληνικού Αρχιπελάγους και την συνεκμετάλλευση του πλούτου του.

Τα οποία σχέδια, καλείται να ενεργοποιήσει ο Νορβηγός πρώην Πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ και ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 δήλωνε:

«Υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση».

Ειρηνιστής ο κ. Στόλτενμπεργκ, ή μήπως διαμεσολαβητής τουρκικών, αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων;


Πρωθυπουργός της Νορβηγίας θα εκλεγεί προσωπικός φίλος του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ…

Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε, ότι προ ολίγων ημερών στην Νορβηγία διεξήχθησαν εκλογές και η κεντροαριστερά σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με τους Εργατικούς να είναι το μεγαλύτερο κόμμα αυτήν την στιγμή στη βουλή.

Έτσι ο Γιόνας Γκαρ Στέρε συζητά με το κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης το σχηματισμό κεντροαριστερής κυβερνήσεως. Συζητάει με το κόμμα του Κέντρου και με την Σοσιαλιστική Αριστερά, αλλά και με τους “Πράσινους”.

Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας αύριο – μεθαύριο, αρχηγός των Εργατικών, κέρδισε την επί οκτώ χρόνια νυν Πρωθυπουργό των συντηρητικών Έρνα Σόλμπεργκ.

Το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε συνδέεται με μεγάλη φιλία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, αφού ήταν ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Στόλτενμπεργκ

Ακολούθως ο ο Γιόνας Γκαρ Στέρε διατέλεσε Υπουργός Υγείας, όταν ο Γιενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε το 2014 Γραμματέας στο ΝΑΤΟ.

Να προσθέσουμε εδώ, ότι η Νορβηγία αντλεί πλούτο από την παραγωγή πετρελαίου, έχοντας προηγμένα μηχανήματα εξορύξεως του “μαύρου χρυσού”. Αυτή η Σκανδιναβική χώρα οφείλει το 14% του ΑΕΠ της στην παραγωγή πετρελαίου.

Ωστόσο στην προεκλογική περίοδο κυριάρχησε το ζήτημα των εξορύξεων και της παραγωγής του πετρελαίου, επειδή οι Νορβηγοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, παρ΄ ότι η Νορβηγία είναι ίσως η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης.

Γι΄ αυτό όλα τα κόμματα δεσμεύθηκαν σε έναν ομαλό τερματισμό της εκμετάλλευσης των πετρελαίων της Νορβηγίας, με τους “Πράσινους” να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν μια αριστερή κυβέρνηση, αν δεσμευθεί να τερματίσει αμέσως την παραγωγή πετρελαίου.

Είναι δεδομένο λοιπόν, πως μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για σταδιακή αποδέσμευση του φυσικού της αερίου και του πετρελαίου της.


Νέα Νορβηγία στο Αιγαίο Πέλαγος…

Από εκεί και μετά τι;

Εδώ κατά την εκτίμησή μου, αλλά και υψηλή πληροφόρηση που έχω, μπαίνει στο παιχνίδι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος. Κάπως πρέπει να αντικατασταθεί η χασούρα για τη Νορβηγία.

Θυμηθείτε πως στο παρελθόν είχε διατυπωθεί αίτημα αυτής της χώρας για να αναλάβει τις εξορύξεις πετρελαίου κα φυσικού αερίου της Πατρίδος μας. Θυμηθείτε, τι είχε δηλώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης:

«Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις από 11 χώρες του κόσμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στη χώρα μας».

Μεταξύ των χωρών αυτών, πρώτη και καλύτερη η Νορβηγία.

Συνυπολογίστε και άρθρο της οικονομικής γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt” τον Οκτώβριο του 2012, που είχε ως τίτλο:

«Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο» και στο οποίο αναδεικνυόταν το νορβηγικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

Να σας θυμίσω επίσης, πως όταν Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρέδιδε την Πατρίδα στο ΔΝΤ, την ΕΕ, και την ΕΚΤ, ανακοινωνόταν η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο οποίος συνοδεύτηκε από κουστωδία Υπουργών. Τότε τα δημοσιεύματα σε Αθήνα και Άγκυρα έκαναν λόγο για την συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας και των πετρελαϊκών κοιτασμάτων μας στο Αιγαίο Πέλαγος.


Ας “παρακολουθεί” η κυβέρνηση την περπατησιά του Γραμματέα του ΝΑΤΟ…

Αλλά τελικά, μήπως ο νέος Πρωθυπουργός της Νορβηγίας αποδειχθεί Έλληνας πολιτικό; Δηλαδή μήπως μόλις ορκιστεί τα γυρίσει και δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς τον λαό της Νορβηγίας.

Μήπως γιατί ενδεχομένως να επιζητήσει να έχει όλη την πίτα δική του αλλά “να είναι και ο σκύλος χορτάτος”.

Μήπως τολμήσει να προχωρήσει τις έρευνες και στον “Αρκτικό Κύκλο”;

Μήπως “Αρκτικός Κύκλος” και Αιγαίο συνδέονται με το διευρυμένο ΝΑΤΟ του Γραμματέα του Γιενς Στόλτενμπεργκ;

Υπάρχουν αντιπρόσωποι Νορβηγοί του Γιενς Στόλτενμπεργκ, σε Ρόδο και Κω εδώ και 3-4 χρόνια, που “ερευνούν το έδαφος” στα Δωδεκάνησα καλλιεργώντας ανάλογο κλίμα;


Τι ζητούν οι Αμερικανοί από το Καστελόριζο;

Ας κρατήσετε αυτό που σας είπα την περασμένη Κυριακή, πως το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου, δεν είχε να κάνει μόνο με την εγγραφή της κόρης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκεί Πανεπιστήμιο.

Οι πληροφορίες μου λέγουν, ότι εκεί συζήτησε με εκπρόσωπο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, πως επιθυμία των Αμερικανικών είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έλθουν στη Βουλή για κύρωση οι 3 Εφαρμοστικοί νόμοι, ή πρωτόκολλα συμφωνιών, ή Μνημόνια συνεργασίας Ελλάδος – Σκοπίων, παρά τις αντιρρήσεις Καραμανλή – Σαμαρά.

Μια κύρωση που θα νομιμοποιεί de jure την ενδοτική “Συμφωνία των Πρεσπών”.

Όμως, μου πρόσθεσε η πηγή μου πως στο τραπέζι της συζητήσεως ζητήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τελειώνει με το Καστελόριζο.

Είναι αλήθεια αυτό; Τι ακριβώς να υποδηλώνει;

Απάντηση δεν πήραμε, αλλά έχουμε την υπομονή να περιμένουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail