Δεν είναι οικόπεδο η Κύπρος και θέλουν να συζητηθεί «συνιδιοκτησία»

Όλες οι «ιδεοθύελλες» έχουν σημείο αναφοράς τις βρετανικές φόρμουλες. Επειδή προφανώς κάποιους τους βολεύει (κατοχική Τουρκία), ενώ άλλοι (Λευκωσία) «πάσχουν» από έλλειψη ιδεών. Γι αυτό και το χαλί το στρώνουν οι του Φόρεϊν Όφις και όσοι πιστοί, που δεν και λίγοι, ακολουθούν. Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι βρίσκονται αρκετοί καλοθελητές να εξηγήσουν και να προωθήσουν τις ιδέες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Από: philenews.com - Κώστας Βενιζέλος

Τι είναι το ζητούμενο; Η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Σε ποια βάση; Αυτό είναι το ερώτημα, που καλούνται να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι καθώς είναι σαφές πλέον ότι η «συμφωνημένη βάση» έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση του νέου τουρκικού αφηγήματος. Δηλαδή, ενός μοντέλου συγκαλυμμένης ή μη συνομοσπονδίας δύο κρατών. Ένα μοντέλο, που θα διευκολύνει την Άγκυρα στη στρατηγική επιδίωξή της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου.  

ίναι προφανές πως καταβάλλεται παρασκηνιακά μια προσπάθεια να βρεθεί μια «αποδεκτή φόρμουλα», κοντά σε αυτά που επιδιώκει η Άγκυρα. Γι' αυτό και η ανακάλυψη διαφόρων ορολογιών, που παραπέμπουν σε εκείνο που διαχρονικά επιδίωκε η κατοχική δύναμη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση του αναφέρθηκε σε «έμφυτα δικαιώματα» (inherent rights). Είναι μια αναφορά που μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών και σίγουρα η τουρκική πλευρά την έχει έτοιμη. Θα είναι τα «έμφυτα δικαιώματα» προπομπός και μια συγκαλυμμένη αναφορά στην κυριαρχική ισότητα; Αυτό παρασκηνιακά έχει ήδη ερμηνευθεί, από τους «συνήθεις υπόπτους» με τρόπο που είναι ( η ερμηνεία) κομμένη ραμμένη στην τουρκική εκδοχή. Περαιτέρω, είναι προφανές πως για κάποιους, που συνήθως έχουν έφεση να εφευρίσκουν ορολογίες, που να ικανοποιούν τις τουρκικές επιδιώξεις, ο «συμβιβασμός» βρίσκεται σε μια φόρμουλα, που περίπου θα προβλέπει τα εξής: Οι Τουρκοκύπριοι να εκχωρήσουν κυριαρχία στη «νέα κατάσταση πραγμάτων», που θα παραπέμπει σε δύο κράτη και στη δυνατότητα απόσχισης, την ώρα που οι Ελληνοκύπριοι θα θεωρούν πως θα υπάρξει συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι μετρ της εποικοδομητικής ασάφειας γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν.

Το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. Φαίνεται, όμως, ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει η ελληνική πλευρά να πληρώσει τον λογαριασμό. Γιατί πρέπει να δώσει προκαταβολικά όλα όσα ζητούν οι Τούρκοι; Συνομιλίες με τουρκικούς όρους, σερβιρισμένους από τους Βρετανούς διά του Γκουτέρες ή συνομιλίες, που θα οδηγήσουν στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων; Εάν είναι να συμφωνηθεί εκ προοιμίου μια φόρμουλα «δύο αυτοδιοικούμενων περιοχών», όπως ήθελε να «περάσει» η κ. Λουτ στο τελευταίο ταξίδι της, δεν θα χρειαστεί καν διαπραγμάτευση. Μια τηλεδιάσκεψη είναι αρκετή και παίκτες να αποδεχθούν τον ενταφιασμό της Κύπρου.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, θεωρεί πως μπορούμε να δεχθούμε τη βρετανική φόρμουλα. Είπε (συνέντευξη στην Καθημερινή, στην Μαρίνα Οικονομίδου), ότι «γράφτηκε και κατακρίθηκε ότι προωθούνται κάποιοι όροι από τους Βρετανούς οι οποίοι είναι απαράδεκτοι. Από αυτά τα έξι σημεία, εγώ τα τρία δεν τα θεωρώ κακά…». Και εξήγησε πως τα καλά είναι τα εγγενή ίσα δικαιώματα, η συνιδιοκτησία και η συνίδρυση. «Αν πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε λύση αποδεκτή στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δημιουργούμε δύο κοινότητες με συνίδρυση, με συνιδιοκτησία και με αναγνωρισμένα τα εγγενή ίσα δικαιώματα, τα οποία δεχτήκαμε σε όλα τα έγγραφα, ακόμα και στη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2014, μεταξύ Αναστασιάδη - Έρογλου. Εκεί αναφέρεται πως η νέα κατάσταση πραγμάτων πηγάζει από Ε/κ και Τ/κ». Αλλά και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης αναφέρθηκε πως ούτως ή άλλως το 2014 συμφωνήσαμε ότι η κυριαρχία πηγάζει από τους Ε/κ και Τ/κ.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος διετέλεσε δύο θητείες ΥΠΕΞ, με ευκολία αποδέχεται  ορολογίες. Πού έχει συναντήσει στο διεθνές δίκαιο τον όρο συνιδιοκτησία; Είναι οικόπεδο ή χώρα; Το λένε οι Τούρκοι, όπως και το θέμα της συνίδρυσης. Το αναφέρουν και οι Βρετανοί. Πρόκειται για ένα νεολογισμό, που εάν υιοθετηθεί τερματίζει τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θα συν- ιδρυθεί κάτι το καινούργιο. Αλλά και το θέμα των εγγενών δικαιωμάτων, είναι σαφές πως όταν είναι χωριστά αποκτούν νέο περιεχόμενο από αυτά που διασφαλίσθηκαν για τους Κύπριους πολίτες με το Σύνταγμα του 1960.

Είναι σαφές πως ακόμη και η πολυσυζητημένη ιδέα για το Σύνταγμα του 1960, αντιμετωπίζεται από κάποιους μέσα από τη βρετανική φόρμουλα. Δηλαδή, επιστροφή στο Σύνταγμα και μετά διά της φόρμουλας αυτής σε δύο πλήρως αυτόνομες περιοχές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail