Από: philenews.com - Κώστας Βενιζέλος
Τι είναι το ζητούμενο; Η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Σε ποια βάση; Αυτό είναι το ερώτημα, που καλούνται να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι καθώς είναι σαφές πλέον ότι η «συμφωνημένη βάση» έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση του νέου τουρκικού αφηγήματος. Δηλαδή, ενός μοντέλου συγκαλυμμένης ή μη συνομοσπονδίας δύο κρατών. Ένα μοντέλο, που θα διευκολύνει την Άγκυρα στη στρατηγική επιδίωξή της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου.
Το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. Φαίνεται, όμως, ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει η ελληνική πλευρά να πληρώσει τον λογαριασμό. Γιατί πρέπει να δώσει προκαταβολικά όλα όσα ζητούν οι Τούρκοι; Συνομιλίες με τουρκικούς όρους, σερβιρισμένους από τους Βρετανούς διά του Γκουτέρες ή συνομιλίες, που θα οδηγήσουν στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων; Εάν είναι να συμφωνηθεί εκ προοιμίου μια φόρμουλα «δύο αυτοδιοικούμενων περιοχών», όπως ήθελε να «περάσει» η κ. Λουτ στο τελευταίο ταξίδι της, δεν θα χρειαστεί καν διαπραγμάτευση. Μια τηλεδιάσκεψη είναι αρκετή και παίκτες να αποδεχθούν τον ενταφιασμό της Κύπρου.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, θεωρεί πως μπορούμε να δεχθούμε τη βρετανική φόρμουλα. Είπε (συνέντευξη στην Καθημερινή, στην Μαρίνα Οικονομίδου), ότι «γράφτηκε και κατακρίθηκε ότι προωθούνται κάποιοι όροι από τους Βρετανούς οι οποίοι είναι απαράδεκτοι. Από αυτά τα έξι σημεία, εγώ τα τρία δεν τα θεωρώ κακά…». Και εξήγησε πως τα καλά είναι τα εγγενή ίσα δικαιώματα, η συνιδιοκτησία και η συνίδρυση. «Αν πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε λύση αποδεκτή στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δημιουργούμε δύο κοινότητες με συνίδρυση, με συνιδιοκτησία και με αναγνωρισμένα τα εγγενή ίσα δικαιώματα, τα οποία δεχτήκαμε σε όλα τα έγγραφα, ακόμα και στη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2014, μεταξύ Αναστασιάδη - Έρογλου. Εκεί αναφέρεται πως η νέα κατάσταση πραγμάτων πηγάζει από Ε/κ και Τ/κ». Αλλά και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης αναφέρθηκε πως ούτως ή άλλως το 2014 συμφωνήσαμε ότι η κυριαρχία πηγάζει από τους Ε/κ και Τ/κ.
Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος διετέλεσε δύο θητείες ΥΠΕΞ, με ευκολία αποδέχεται ορολογίες. Πού έχει συναντήσει στο διεθνές δίκαιο τον όρο συνιδιοκτησία; Είναι οικόπεδο ή χώρα; Το λένε οι Τούρκοι, όπως και το θέμα της συνίδρυσης. Το αναφέρουν και οι Βρετανοί. Πρόκειται για ένα νεολογισμό, που εάν υιοθετηθεί τερματίζει τη θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θα συν- ιδρυθεί κάτι το καινούργιο. Αλλά και το θέμα των εγγενών δικαιωμάτων, είναι σαφές πως όταν είναι χωριστά αποκτούν νέο περιεχόμενο από αυτά που διασφαλίσθηκαν για τους Κύπριους πολίτες με το Σύνταγμα του 1960.