Kurdish fighters have been central to the defeat of ISIS. Turkey may have to weigh up its opposition to Kurdish forces and its need to deal with emerging ISIS-K threats in Afghanistan. ΕΡΑ |
Ο Λεπέσκα έγραψε πως η αδέξια αποχώρηση της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν εν μέσω ανάληψης του ελέγχου από την ομάδα των Ταλιμπάν προκάλεσε στους Κούρδους της Συρίας δύο ανησυχίες.
Το πρώτο ήταν ότι μπορεί να είναι λάθος να παραδώσουν την τύχη τους στα χέρια της Ουάσινγκτον, η οποία επικρίθηκε σθεναρά για την εγκατάλειψη της αφγανικής κυβέρνησης που πέρασε δύο δεκαετίες μπροστά στην επίθεση των Ταλιμπάν. Δεύτερον, δεδομένου του πιθανού ρόλου της Τουρκίας σε ένα μετά τις ΗΠΑ Αφγανιστάν, μπορεί να της δοθεί χώρος για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας με ελάχιστες επιπτώσεις.
Η Τουρκία θεωρεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ως προέκταση του μακροχρόνιου εχθρού της, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το PKK επίσης τρομοκρατική οργάνωση, αλλά επιμένουν εδώ και χρόνια ότι δε συνδέεται πλέον με το YPG ή τις ευρύτερες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Ο Λεπέσκα επισημαίνει μια σειρά παραδειγμάτων αεροπορικών επιθέσεων της Τουρκίας σε μονάδες και ηγέτες των SDF για να δείξει πώς δεν άργησε να επιτεθεί σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Στις 16 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την πτώση της Καμπούλ, μια τουρκική αεροπορική επίθεση σκότωσε έναν εξέχοντα διοικητή των Γιαζίντι που συνεργάστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να νικήσουν το ισλαμικό κράτος. Μια εβδομάδα αργότερα, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έριξαν πυραύλους στο βορειοανατολικό Ιράκ σε αυτό που ο Λεπέσκα αποκάλεσε «μια επίδειξη ότι η Άγκυρα μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στο βόρειο Ιράκ».
Η Τουρκία έχει στοχοποιήσει τις SDF σε πολλές επιθέσεις στη βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ήρθε με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη το 2018 όταν οι τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες συριακούς πληρεξούσιους, έδιωξαν τις SDF από το καντόνι του Αφρίν. Μια επόμενη εκστρατεία εκδίωξης τοπικών Κούρδων από την περιοχή θεωρήθηκε ως εθνοκάθαρση από ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επαρχία εξακολουθεί να υποφέρει από ανασφάλεια.
Η επόμενη μεγάλη επίθεση ήρθε τον Οκτώβριο του 2019 με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης. Μετά από μια εβδομάδα μάχης, η Τουρκία συμφώνησε με ρωσική διαμεσολάβηση σε κατάπαυση του πυρός που περιόρισε τα τουρκικά εδαφικά κέρδη σε μια έκταση εδάφους μεταξύ Τελ Ταμέρ και Αΐν Ισα. Οι τουρκικές επιθέσεις σε αυτήν τη ζώνη συνεχίστηκαν και οι Κούρδοι αξιωματούχοι της Συρίας απαιτούν συχνά από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ζητήσουν το λόγο από την Τουρκία για την παραβίαση της συμφωνίας του 2019.
Αξιωματούχοι του συνασπισμού επιμένουν ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στους συμμάχους της, αλλά την περιορίζουν στην υποστήριξη του αγώνα κατά του ISIS. Σε συνέντευξή του στο κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw, ο Αμερικανός απεσταλμένος στον συνασπισμό Τζόι Χουντ δήλωσε «πως η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα για τη δική της εθνική άμυνα ενάντια σε τρομοκράτες ακτιβιστές» χωρίς να καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον των SDF. Αυτό το σχόλιο παρέμεινε πιστό σε θέσεις που είχαν οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, θέτοντας το ερώτημα που θέτει ο Λεπέσκα σχετικά με το αν πρόκειται στην πραγματικότητα για σιωπηρή έγκριση των τουρκικών ενεργειών.
Ο Λεπέσκα προειδοποιεί πως η ενεργοποίηση της Τουρκίας θα μπορούσε να αποδειχθεί κοντόφθαλμη εάν καταλήξει να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του ISIS.
Εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε ακόμη και να γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία εάν επιλέξει να παραμείνει στο Αφγανιστάν, όπου παραμένει ενεργή μια παράταξη του ISIS, γνωστή ως ISIS-Khorasan. Αυτή η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των Αφγανών πολιτών στις 26 Αυγούστου που άφησε δεκάδες νεκρούς.