english.pravda.ru - Dmitry Sudakov / Παρουσίαση Freepen.gr
"Πράγματι, προετοιμάζεται μια επίσκεψη εργασίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Ρωσική Ομοσπονδία ... Η ατζέντα είναι εκτεταμένη, ξεκινώντας από τις διμερείς σχέσεις. Αυτή είναι μια πολύπλευρη σχέση και οι πρόεδροι έχουν πάντα κάτι να συζητήσουν σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά, φυσικά, η Συρία και άλλες περιφερειακές συγκρούσεις θα συζητηθούν επίσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Συρία θα είναι το κύριο σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων. Η Ρωσία και η Τουρκία παίζουν σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και η περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Η Ρωσία στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία τη συριακή αντιπολίτευση, τον λεγόμενο Εθνικό Στρατό.
Η κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο καιρό με φόντο την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί μπορεί επίσης να εγκαταλείψουν τη Συρία, όπου έχουν σκοτεινούς στόχους και καμία πρόοδο. Από αυτή την άποψη, κάποιος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Κούρδων που απολαμβάνουν το προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Ο Σεργκέι Μάρκοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Pravda πως οι Κούρδοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας. Είναι πρωτίστως σημαντικό για την Άγκυρα να μην αφήσει τους Κούρδους να απειλήσουν την ασφάλεια της Τουρκίας, καθώς συνδέονται στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Η Τουρκία πραγματοποιεί τους στρατιωτικούς της ελιγμούς στη Συρία κυρίως με στόχο την καταπολέμηση της διάδοσης των αυτονομιστικών συναισθημάτων στο Τουρκικό Κουρδιστάν.
"Θα ήθελαν να πάρουν τον έλεγχο αυτών των περιοχών. Ωστόσο, η Ρωσία θέλει οι Κούρδοι να αποκτήσουν ένα είδος αυτονομίας ώστε να μπορούν να ελέγχονται από την επίσημη συριακή ηγεσία με επικεφαλής τον Μπασάρ Άσαντ. Τώρα πρέπει να καταλάβουμε πώς θα βρεθεί ο συμβιβασμός», είπε ο ειδικός.
Αναμφίβολα, ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν την κρίση στο Ιντλίμπ, όπου η κύρια έμφαση δίνεται στην αποριζοσπαστικοποίηση διαφόρων ομάδων. Η Τουρκία άρχισε τελικά να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και, όχι αρκετά γρήγορα, από την πλευρά της Ρωσίας. Στο Ιντλίμπ, η Τουρκία υποστηρίζει κυρίως τον τουρκικό πληθυσμό.
Το πιεστικό ερώτημα για το πώς το Ιντλίμπ θα διατηρήσει σχέσεις με τη Δαμασκό παραμένει επίσης στην ατζέντα, επειδή αυτή η επαρχία είναι εντελώς αποκομμένη από τη Συρία. Το Ιντλίμπ αποκλείεται από τις πολιτικές, υλικοτεχνικές και οικονομικές διαδικασίες.
Το Αφγανιστάν και η Λιβύη είναι επίσης στο προσκήνιο
Ο Σεργκέι Μάρκοφ είναι πεπεισμένος πως το Αφγανιστάν θα είναι εξίσου σημαντικό θέμα στις συνομιλίες των δύο προέδρων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περιοχή. Η Ρωσία και οι χώρες του CSTO αφενός και η Τουρκία και το Κατάρ αφετέρου συνδέονται στενά με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.
"Τώρα ο Μπαραντάρ πρέπει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα προβλημάτων. Πρέπει να λυθούν έτσι ώστε το ISIS* να μην έχει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν. Τα προβλήματα με τα δικαιώματα των γυναικών απαιτούν επίσης λύση", είπε ο ειδικός.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ερντογάν μπορεί επίσης να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η πολιτική διαδικασία επιταχύνεται επίσης τον τελευταίο καιρό. Η Αίγυπτος και η Ρωσία υποστηρίζουν μερικές από τις ομάδες, ενώ η Τουρκία άλλες ομάδες, γεγονός που θέτει τη Ρωσία και την Τουρκία σε αντίθετες πλευρές των οδοφραγμάτων και πάλι.
"Μοιράζονται έναν κοινό στόχο να αποκαταστήσουν την ενότητα της Λιβύης και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού για τη διαίρεση της εξουσίας και τελικά τη δημιουργία κανονικής κυβέρνησης", σημειώνει ο ειδικός.
Ένωση Ρωσίας και Τουρκίας
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ο Σεργκέι Μάρκοφ είναι βέβαιος ότι τα θέματα οικονομικής και παγκόσμιας ασφάλειας θα είναι τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης.
"Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί απέτυχαν. Ίσως φύγουν. Ο Ερντογάν δημοσίευσε ένα βιβλίο όπου εκθέτει το όραμά του. Έγραψε στο βιβλίο πως οι λεγόμενες υποανάπτυκτες χώρες θα πρέπει σταδιακά να απελευθερωθούν από την εξάρτηση της Δύσης και να χτίσουν κοινά έργα στο πλαίσιο της ιδεολογίας του Πούτιν για την πολυπολικότητα του κόσμου. Προφανώς, ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα μιλήσουν για την στρατηγική σταθερότητα του μέλλοντος, πώς το να μην επιτρέψουν στη Δύση να καταχραστεί την επιρροή της», δήλωσε ο ειδικός στην Pravda.Ru.
Η Ρωσία και η Τουρκία είναι έτοιμες για έναν ακόμη γύρο διαλόγου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει μια επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συζητήσει επείγοντα προβλήματα με τον Ρώσο ομόλογό του.