Freepen.gr - Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρέσβεις του από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα για διαβουλεύσεις, επικαλούμενο την «απαράδεκτη συμπεριφορά» των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας κατά την επίτευξη συμφωνίας για πυρηνικά υποβρύχια που οδήγησε στον τερματισμό τη σύμβαση με τη γαλλική Naval Group.
«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας [Εμμανουέλ Μακρόν], αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο Λε Ντριάν είπε πως η απόφαση δικαιολογήθηκε από την «εξαιρετική βαρύτητα» της ανακοίνωσης της 15ης Σεπτεμβρίου που έγινε από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εγκατάλειψη της σύμβασης των υποβρυχίων για τα οποία είχαν συμφωνήσει η Καμπέρα και το Παρίσι το 2016 συνιστά «απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρων, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν την ιδέα που έχουμε για τις συμμαχίες μας, τις συνεργασίες μας και τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη », Δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και ο βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία «AUKUS» το απόγευμα της Τετάρτης.
Η Γαλλία φέρεται να έμαθε για τη συμφωνία από δημοσιεύματα των ΜΜΕ και όχι από την Ουάσινγκτον ή την Καμπέρα, αν και αξιωματούχοι της Αυστραλίας επιμένουν ότι είχαν κάνει «πολύ σαφές» στο συνεργάτη τους ότι η γαλλο-αυστραλιανή συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί. Ο Λε Ντριάν και η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλόρενς Πάρλι εξέδωσαν μια οργισμένη δήλωση ως απάντηση στα αποκαλυπτήρια του AUKUS και ο υπουργός Εξωτερικών αργότερα το χαρακτήρισε «μαχαιριά στην πλάτη».
Η αρχική αντίδραση του Μακρόν ήταν να ακυρώσει μια εορταστική εκδήλωση στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, προγραμματισμένη για την 240η επέτειο της ναυμαχίας που βοήθησε να κερδίσει τον πόλεμο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Το Παρίσι όχι μόνο αποκόπηκε από τη νέα συμμαχία των Αγγλόφωνων, αλλά έχασε τη σύμβαση για την παροχή συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, αξίας έως και 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η γαλλική κυβέρνηση έχει το πλειοψηφικό μερίδιο στη Naval Group, η οποία είχε αναλάβει τη σύμβαση.