Σε διπλό κλοιό οι τραπεζικές καταθέσεις

Παρακολουθούνται όλο το 24ωρο και ελέγχονται τόσο από την ΑΑΔΕ, όσο και από Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Από: sofokleousin.gr

Σε διπλό κλοιό βρίσκονται οι τραπεζικές καταθέσεις, καθώς παρακολουθούνται όλο το 24ωρο και ελέγχονται τόσο από την ΑΑΔΕ, όσο και από Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι δύο υπηρεσίες, ανάλογα με τα ευρήματα που εντοπίζουν από τους ελέγχους που διενεργούν, κοινοποιούν η μία στην άλλη, τα αποτελέσματα. Έτσι, όσοι πιάνονται από την ΑΑΔΕ ελέγχονται και για διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ όσοι πέφτουν στα δίχτυα της Αρχής για το ξέπλυμα, ελέγχονται και για φοροδιαφυγή από την εφορία.

Για την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η κεντρική πηγή των στοιχείων είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλονται κάθε χρόνο από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών και πολιτικούς.

Ταυτόχρονα σκανάρει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς και διασταυρώνει τις δηλώσεις των υπόχρεων με τα πραγματικά δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών και αν προκύψει κάτι ύποπτο, τότε κοινοποιεί τον φάκελο στην ΑΑΔΕ για τα περεταίρω.

Ταυτόχρονα ελέγχει και τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία τα συσχετίζει με τα εισοδήματα και τις καταθέσεις και εφόσον διαπιστώσει ασυμβατότητες, καλείται ο υπόχρεος για εξηγήσεις και η υπόθεση κοινοποιείται στις φορολογικές αρχές για ενδελεχή έλεγχο.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της ελέγχει τις καταθέσεις από το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον, οι ελεγκτές ζητούν και λαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, από το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που αφορούν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Πόσοι φάκελοι ανταλλάχτηκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η ΑΑΔΕ απέστειλε στην Αρχή για το ξέπλυμα, 268 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από αυτούς οι 263 φορολογούμενοι (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι σε ολόκληρο το 2020, οι υποθέσεις που κοινοποιήθηκαν από τις φορολογικές αρχές στην Αρχή ήταν 225, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεραστεί στο μέσο του 2021.

Επίσης το 2019 οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν 300 και 247 το 2018, στοιχείο που δείχνει, μια… άνθιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, που απαιτεί και τη διερεύνηση πιθανού ξεπλύματος χρήματος.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές στο πρώτο εξάμηνο ανέρχεται σε 392,83 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εστάλησαν από την εφορία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 508 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 362,84 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από τις Δ.Ο.Υ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. υποβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, 999 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του δημοσίου.

Πόσους «έδωσε» η Αρχή για το ξέπλυμα

Συγχρόνως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δεκάδες υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φυσικά ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το ξέπλυμα αποστέλλει στην Εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για «μαύρο χρήμα».

Ειδικότερα στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ, 67 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 248 πρόσωπα.

Συνολικά από το 2016, σε πεντέμισι χρόνια, στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ από την Αρχή για το ξέπλυμα συνολικά 2.235 υποθέσεις που αφορούν 5.133 πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στην πορεία των διαλεύκανσης των υποθέσεων αυτών, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 εκδόθηκε εντολή ελέγχου για τις 259, ενώ συνολικά οι εντολές ελέγχου από το 2016 ανέρχονται σε 2.684.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οριστικοποιήθηκαν 100 υποθέσει από εκείνες που έστειλε η Αρχή, ενώ από το 2016 έχουν κλείσει 1.424 υποθέσεις.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 3,83 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο και σε 176,5 εκατ. ευρώ στα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ενώ εισπράχθηκαν 862.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 8,1 εκατ. ευρώ, συνολικά από το 2016.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail