Από: ygeiamou.gr
Πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία έρχονται να απενοχοποιήσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο PLoS Medicine, ανέδειξε ότι ακόμα και όσοι προσλάμβαναν υψηλότερες ποσότητες λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Έχοντας συλλέξει αυτά τα δεδομένα που αφορούσαν σε πάνω από 4.000 Σουηδούς 60 ετών, οι ερευνητές, με στόχο να εξασφαλίσουν μια πιο συγκεντρωτική εικόνα, συνδύασαν τα αποτελέσματα αυτά με δεδομένα παρόμοιων 17 μελετών που αφορούσαν πολίτες άλλων χωρών (από τις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), με τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων να ανέρχεται τελικά στους 43 χιλιάδες. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν και μετά από αυτή την ανασκόπηση των παλιότερων ερευνών.
Τα θετικά αυτά αποτελέσματα προέκυψαν από μετρήσεις των επιπέδων ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος του αίματος, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα μπορούσε να υποδείξει την πρόσληψη του λίπους από τα συγκεκριμένα προϊόντα: «Από το να βασιστούμε σε δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων, προτιμήσαμε να μετρήσουμε τα επίπεδα ορισμένων λιπαρών οξέων στο αίμα ή τα «δομικά στοιχεία» του λίπους που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, γεγονός που δίνει μια πιο αντικειμενική μέτρηση στην πρόσληψη του λίπους που δεν στηρίζεται στη μνήμη των ανθρώπων σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώσαν».
Στην επανεξέταση που ακολούθησε μετά από 16 χρόνια, έτσι ώστε να ελεγχθούν περιστατικά όπως οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Μετά κι από την στατιστική προσαρμογή άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και άλλες ασθένειες, διαπίστωσαν ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα του λιπαρού οξέος, γεγονός που συσχετίζεται με την υψηλή πρόσληψη λιπαρών από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον είχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου απ’ όλες τις αιτίες.
Θα πρέπει όμως να αλλάξουν οι οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων; Ο Dr. Marklund από το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας σημειώνει την αβεβαιότητα των στοιχείων η οποία διαφαίνεται στις διαιτητικές οδηγίες: «Ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν συστάσεις σχετικά με την επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, υπάρχουν άλλοι που εστιάζουν στην επιλογή των σωστών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι και όχι το βούτυρο, ή την αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη».
Επιπλέον, η επικεφαλής της έρευνας Δρ Kathy Trieu από το The George Institute for Global Health τονίζει ότι η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως αυτών που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν προηγουμένως συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία: «Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επίδραση των γαλακτοκομικών τροφίμων στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο τους- όπως το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα και το βούτυρο – και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Παρόλα αυτά, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η μείωση του λίπους γαλακτοκομικών προϊόντων ή η πλήρης αποφυγή των γαλακτοκομικών μπορεί τελικά να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την καρδιαγγειακή μας υγεία» καταλήγει.