Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
"Η κατασκευή σιλό στο Yumen και στο Hami αποτελεί τη σημαντικότερη επέκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου", σύμφωνα με τους Matt Korda και Hans Kristensen, σε μια έκθεση για την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. "Όλες οι ανακαλύψεις ... δείχνουν πως η Κίνα μπορεί να κατασκευάζει σχεδόν 300 νέα σιλό πυραύλων", έγραψαν το Σεπτέμβριο.
«Ο αριθμός των προφανών σιλό πυραύλων υπό κατασκευή είναι παρόμοιος με τον συνολικό αριθμό πυρηνικών κεφαλών στα τρέχοντα κινεζικά αποθέματα · υπερβαίνει τον αριθμό των σιλό πυραύλων που χρησιμοποιεί η Ρωσία · πλησιάζει τον αριθμό των σιλό που λειτουργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες · και αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευή σιλό από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ίδρυσαν τις δυνάμεις τους σε επίπεδο ICBM κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
Τον Μάιο, η κινεζική Global Times, μια κινεζική κρατική εφημερίδα, επικαλέστηκε κινέζους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που προέτρεψαν την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων. Ο Song Zhongping, Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και τηλεοπτικός σχολιαστής, δήλωσε στους Global Times:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα τον κορυφαίο φανταστικό εχθρό της, η Κίνα πρέπει να αυξήσει την ποσότητα και την ποιότητα των πυρηνικών όπλων, ιδίως των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια, για να διασφαλίσει αποτελεσματικά την εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».
Επίσης, σύμφωνα με τους Global Times, "Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν πως η Κίνα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των πιο προηγμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της (ICBM), το DF-41 ..." σε κινητή πλατφόρμα, έχει επιχειρησιακό βεληνεκές έως 15.000 χλμ. - καθιστώντας το ικανό να φτάσει στις ΗΠΑ- και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να οπλιστεί με έως και 10 πυρηνικές κεφαλές.
Επίσης σημαντικό για την Κίνα, είπε ο Song Zhongping στους Global Times, είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής. Πρόσθεσε πως ο πιο προηγμένος βαλλιστικός πυραύλος (SLBM) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αμερικανική απειλή.
Περιττό να πούμε ότι αυτό που η ΛΔΚ θεωρεί «απειλή», όπως στη λέξη «φανταστικό» παραπάνω, μπορεί να είναι εξαιρετικά υποκειμενικό.
Το νεότερο SLBM της Κίνας, το JL-3, έχει βεληνεκές πάνω από 10.000 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσε να φτάσει σε διάφορα μέρη της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ, ανάλογα με τη θέση του υποβρυχίου εκτόξευσης. Αυτός ο πύραυλος, μια αναβάθμιση του JL-2, δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, αλλά έχει δοκιμαστεί τρεις φορές. Η Κίνα εργάζεται επί του παρόντος στο υποβρύχιο επόμενης γενιάς-την κατηγορία 096-που αναμένεται να μεταφέρει έως και 24 πυραύλους JL-3. Η Κίνα παρουσίασε το τελευταίο πυρηνικό υποβρύχιο, το Type 094A, στην 72η επέτειο του Πολεμικού Ναυτικού του PLA το Μάιο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών:
"Εάν εκτοξευθεί από ύδατα κοντά στην Κίνα, το JL-2 θα έχει αρκετό βεληνεκές για να πλήξει πυρηνικά κράτη της περιοχής, όπως η Ρωσία και η Ινδία, αλλά δε θα είναι σε θέση να φτάσει στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, θα μπορούσε να απειλήσει το Γκουάμ, τη Χαβάη και την Αλάσκα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του για την προφανή συσσώρευση πυρηνικών όπλων της Κίνας στο περιφερειακό φόρουμ ASEAN που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις δήλωσε μετά τη συνάντηση:
"Ο γραμματέας [υπουργός] ... εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ταχεία ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας], η οποία υπογραμμίζει πώς το Πεκίνο έχει αποκλίνει απότομα από την πυρηνική στρατηγική δεκαετιών που βασίζεται στην ελάχιστη αποτροπή".
Ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, διοικητής της στρατηγικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησε τον Αύγουστο:
"Η εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεών της μπορεί να είναι μόνο αυτό που περιγράφω ως εκπληκτική. Ειλικρινά, αυτή η λέξη, που κόβει την ανάσα, μπορεί να μην είναι αρκετή ... Υπήρξαν πολλές εικασίες για το γιατί κάνουν τα κάνουν όλα αυτά. Θέλω απλώς να πω τώρα, δεν έχει σημασία γιατί ... Αυτό που έχει σημασία είναι ότι χτίζουν την ικανότητα να υλοποιήσουν οποιαδήποτε αληθοφανή στρατηγική πυρηνικής ανάπτυξης [όπλων] - το τελευταίο τούβλο στον τοίχο ενός στρατού ικανού να ασκεί πίεση".
Παρόλο που οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει στους ισχυρισμούς, οι Global Times, γνωστοί για τη διοχέτευση της γραμμής του Πεκίνου, έχουν δημοσιεύσει πολλά άρθρα στα οποία πραγματεύονται το ζήτημα. Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουλίου, οι Global Times κατέληξαν:
"Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν τόσο ξεκάθαρα όσο οι Κινέζοι για το επίπεδο πυρηνικής ενέργειας που πραγματικά χρειάζεται να κατασκευάσει η Κίνα. Θα ήταν μια πυρηνική δύναμη αρκετά ισχυρή για να κάνει τις ΗΠΑ - από τον στρατό έως την κυβέρνηση - να φοβούνται ... Η ισορροπία θα επιτευχθεί όταν οι ριζοσπαστικές ελίτ στις ΗΠΑ χάσουν εντελώς το θάρρος να σκεφτούν ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Κίνας και όταν ολόκληρη η αμερικανική κοινωνία έχει πλήρη επίγνωση ότι η Κίνα είναι «ανέγγιχτη» όσον αφορά την στρατιωτική δύναμη».
«Δεν υπάρχουν πληροφορίες από το Πεκίνο για το αν ενισχύει την πυρηνική του συγκρότηση ενόψει μιας ρεαλιστικής απειλής από την Ουάσινγκτον», έγραψε σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο ο αρχισυντάκτης των Global Times, Χου Σιτζίν.
«Αλλά ακόμα και αν το κάναμε αυτό, δε θα είχε καμία σχέση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ούτε με την Ιαπωνία και την Αυστραλία, επειδή η πυρηνική πολιτική της Κίνας περιλαμβάνει επίσης μια άλλη σταθερή δέσμευση να μην χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χώρας που δεν κατέχει πυρηνικά όπλα. Μόλις η Κίνα ενισχύσει ουσιαστικά τις πυρηνικές της δυνάμεις, ο μόνος σκοπός της θα είναι να αποτρέψει τις ΗΠΑ ... πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ενδεχομένως να συμβεί πόλεμος στα Στενά της Ταϊβάν ή στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το Μάιο του 2020, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χου Σιτζίν, σύμφωνα με τους Asia Times, κάλεσε ανοιχτά τον στρατό της Κίνας να τριπλασιάσει το απόθεμα σε πυρηνικές βόμβες και κεφαλές σε 1.000.
Η πυρηνική συσσώρευση της Κίνας πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της φιλοδοξίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να έχει, με τα λόγια του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, «έναν στρατό παγκόσμιας κλάσης», καθώς και τη φιλοδοξία του να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία.
Το Πεντάγωνο έγραψε στην αναλυτική του έκθεση για το στρατιωτικό δυναμικό της Κίνας το 2020:
«Αν και ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος δεν έχει ορίσει τι σημαίνει στρατός «παγκόσμιας κλάσης» στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της ΛΔΚ, είναι πιθανό πως το Πεκίνο θα προσπαθήσει να αναπτύξει στρατό έως τα μέσα του αιώνα που θα ισούται-ή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανώτερος - του αμερικανικού στρατού ή του οποιασδήποτε άλλης μεγάλης δύναμης που η ΛΔΚ θεωρεί απειλή».
Όπως σημείωσε το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου (Center for American Progress) το 2019:
"Τον Ιούνιο του 2018 - αμέσως μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - ο Πρόεδρος Σι εκφώνησε μια σημαντική ομιλία εξωτερικής πολιτικής στην οποία δήλωσε ότι η Κίνα "θα ηγηθεί της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης".
Αυτή η ομιλία σηματοδότησε την πρώτη επίσημη απόκλιση του Πεκίνου από την αρχή «ποτέ μη διεκδικείς ηγεσία». Ο Ντενγκ Σιαόπινγκ που καθιερώθηκε το 1989, όταν εκπόνησε την στρατηγική επιβίωσης του καθεστώτος μετά την Τιανάνμεν.
Προχωρώντας, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να περιμένει ότι οι φιλοδοξίες και οι δραστηριότητες της Κίνας θα αυξηθούν σημαντικά, ιδίως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να αποδεσμεύονται από την πολυμερή αρένα και να παρέχουν το μέγιστο περιθώριο ελιγμών».
Αυτή η φιλοδοξία έχει ελάχιστη πρακτική αίσθηση, εκτός εάν η Κίνα επιτύχει την ελάχιστη πυρηνική ισοτιμία με τις ΗΠΑ. Ενώ η επίσημη πυρηνική πολιτική της Κίνας είναι αυτή της "ελάχιστης αποτροπής" και μιας "πολιτικής μη-πρώτης χρήσης", δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμπιστεύεται τέτοια επίσημα γνωστά δόγματα. Η Κίνα συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές της διαστημικές δυνατότητες, παρά τη δημόσια στάση της ενάντια στον οπλισμό του διαστήματος.
Η Κίνα είναι ευρέως γνωστή για την παραβίαση των δεσμεύσεών της, όπως αποδεικνύεται μεταξύ άλλων από την στρατιωτικοποίηση των τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή την καταστολή του Χονγκ Κονγκ κατά παράβαση της συνθήκης που έχει εγγραφεί από τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Τσαρλς Ρίτσαρντ, αν αθροίσετε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Κίνας, «αυτό που παίρνετε είναι κάτι που δεν συνάδει με μια ελάχιστη στάση αποτροπής».
"Οι ενέργειές τους, τους διαψεύδουν εδώ και καιρό τηρώντας μια στάση πιο επιθετική από την επίσημη πολιτική τους - πρέπει να κοιτάξετε τι κάνουν, όχι τι λένε ... Η Κίνα έχει καταλάβει σωστά, δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε έναν συνομήλικο - με άλλα λόγια, εμάς - να απέχουμε από μια ελάχιστη αποτρεπτική στάση».