Η τουρκική αντίδραση βασίζεται στην ελληνική άσκηση που καλύπτει διεθνή θάλασσα και τμήμα των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου και η περιοχή φαίνεται με μπλε χρώμα στο χάρτη του Μilitaire.gr.
- Η ημερομηνία εκτέλεσης της ελληνικής άσκησης είναι 12 Αυγούστου 2021 και από μόνη της δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και υπάρχουν δύο μόνον πιθανές απατήσεις
- Η Ελλάδα να παραβιάζει το ΜΟU Παπούλια- Γιλμάζ, το οποίο απαγορεύει ασκήσεις στη διεθνή θάλασσα του ΑΙΓΑΙΟΥ από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτέμβριου, δεδομένου ότι η ελληνική άσκηση εκτελείται εντός των απαγορευτικών χρονικών ορίων του MOU.
- Η μοναδική περίπτωση να μην παραβιάζει η Ελλάδα το MOU είναι να έχει δεχθεί- συμφωνήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου ΔΕΝ ΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, αλλά στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ, η οποία δεν περιλαμβάνεται στους περιορισμούς του MOU.
Πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 συμφώνησε με την Τουρκία ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου (28ος μεσημβρινός) κείται στη Μεσόγειο-κίνηση αυτή που σημαδεύει την Ελλάδα και την εθνική πολιτική της από της συστάσεως του κράτους, δεδομένου ότι επιτρέπει στην Τουρκία να έχει 12νμ χωρικά ύδατα στην περιοχή λόγω Μεσογείου και όχι 6νμ λόγω Αιγαίου, όπως ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019. Με τα 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή που φαίνεται με κόκκινο στο χάρτη, η Τουρκία ακρωτηριάζει την ΑΟΖ Ρόδου- Καστελόριζου και μαζί, όλα τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή με αποτέλεσμα να επιτρέπει η κυβέρνηση στο ΟΡΟΥΣ ΡΕΙΣ να καταπατά την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά Ρόδου και να προκύπτει η τουρκο/λυβική ΑΟΖ και η επέκταση της τουρκικής περιοχής SAR μέχρι και την Κάσσο και όλα αυτά μαζί να συνθέτουν τη Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας.
- Η κυβέρνηση αντέδρασε με την έκδοση της αγγελίας Α 2541/21 για την οποία επισημαίνονται:
- Μολονότι η Τουρκία αναφέρει το Καστελόριζο με την τουρκική ονομασία MEIS, η κυβέρνηση στην αγγελία της ουδόλως το αναφέρει ονομαστικά ως ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ με αποτέλεσμα , τυπικά και ουσιαστικά να δέχεται τη θέση της Τουρκίας και η διεθνής κοινότητα να ψάχνει να βρει τον ιδιοκτήτη του MEIS. Αντιθέτως σε άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η Άγκυρα απαιτούσε με το ίδιο σκεπτικό την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου και του Αη Στράτη, η κυβέρνηση αντέδρασε με αγγελία (Α2383/30 Ιουλίου2021) στην οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση από καμμία Συνθήκη η Σύμβαση σε ισχύ για αποστρατιωτικοποίηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ και ΛΗΜΝΟΣ» Δηλαδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΟΝΟ ο Αη Στράτης και η Λήμνος είναι ελληνικά ενώ το Καστελόριζο είναι…αβάπτιστο με μόνη υπαρκτή την τουρκική ονομασία MEIS.
- Η Συνθήκη των Παρισίων δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στα Δωδεκάνησα (Καστελόριζο). Δεν υπάρχει άρθρο, διάταξη ή σημείωση στη Συνθήκη που να απαγορεύει τις ασκήσεις. Ωστόσο αυτό δεν αναγράφεται στην ελληνική Αγγελία με αποτέλεσμα να επικρατεί διεθνώς η θέση της Τουρκίας.
- Όμως οι κκ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος δηλώνουν ψευδώς και σε βάρος της χώρας ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά επειδή δέχεται απειλή και πως ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, κάνοντας τους Έλληνες κατά φαντασία εθνικά υπερήφανους. Οι δηλώσεις αυτές είναι νομικά άμεση αποδοχή παραβίασης των Συνθηκών, που αργά ΄γρήγορα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες.
- Παρά ταύτα, η πραγματικότητα διαψεύδει και τους δυο υπουργούς, διότι, τι είδους εξοπλισμούς κάνει η κυβέρνηση και τι είδους προστασία παρέχει στα νησιά, όταν μόλις προσφάτως τουρκικό DROWN και 100 κιλά κόκκινο χρώμα ξεφτίλισε την ελληνική σημαία στο Καστελόριζο και η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να το καταρρίψει και να αποτρέψει τον εθνικό εξευτελισμό ή τουλάχιστον να το καταρρίψει για να μην φύγει. Και μόνον η κόκκινη μπογιά του DROWN αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση όχι μόνον δεν εξοπλίζει τα νησιά, αλλά τα παροπλίζει και επιπλέον αποδεικνύεται πόσο ευάλωτα έχουν καταστήσει τα νησιά «οι εξοπλισμοί» της κυβέρνησης…
- Η Τουρκία από την πλευρά της και ανάλογα με τις επιδιώξεις της χρησιμοποιεί το Καστελόριζο…ως μαούνα και το μεταφέρει άλλοτε στο Αιγαίο και άλλοτε στη Μεσόγειο.
Έτσι στην Αγγελία της «για το MEIS” αναγράφει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων 1947 σχετικά με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν Αιγαίου (Eastern Aegean Islands)…” Μολονότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο κείται στη Μεσόγειο για να έχει 12νμ χωρικά ύδατα, εν τούτοις στην προκειμένη περίπτωση εντάσσει το Καστελόριζο και ολόκληρη την περιοχή της ελληνικής άσκησης στο Αιγαίο για να έχει μ ένα σπάρο δυο τρυγόνια Το πρώτο αφορά στην παραβίαση της Συνθήκης από την Ελλάδα λόγω της ελληνικής άσκησης και το δεύτερο, αφού η περιοχή κείται στο Αιγαίο η Ελλάδα παραβιάζει το MOU Παπούλια –Γιλμάζ.
Τέλος, όπως φαίνεται στο χάρτη, την περιοχή με κόκκινο, που είναι διεθνής θάλασσα και εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία την έχει καταστήσει παράνομα τουρκική κυριαρχία- επικράτεια επειδή την εντάσσει στη Μεσόγειο (12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα).
Η ελληνική περιοχή με μπλε χρώμα Δεν αγγίζει- επικαλύπτει την τουρκική περιοχή, κάτι που ισοδυναμεί με άμεση αποδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την παράνομη τουρκική επικράτεια σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει πλείστες φορές ασκήσεις σε περιοχή ανατολικά της Ρόδου, αλλά σε καμμία άσκηση ΔΕΝ επικαλύπτει την τουρκική περιοχή, προφανώς για να μην πάθει ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι Τούρκοι έκαναν κλοτσοσκούφι το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, που θέλησε με στρατιωτικό ελικόπτερο να πετάξει στην παράνομη τουρκική κυριαρχία.