• Τον Ναύσταθμο Κρήτης (Souda Naval Base)
• Το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC)
• Το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE)
• Το Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI)
• Την 115 Πτέρυγα Μάχης (115 CW)
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, και συμπεριέλαβε κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο CMC αναφέρθηκαν στην γενικότερη στρατηγική σημασία της Χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης, σε ότι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις δράσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε συνεργασία με τους Συμμάχους και εταίρους μας.
Αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Νήσου, οι οποίες παρέχοντας ήδη και ανά πάσα στιγμή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους Συμμάχους και εταίρους της Χώρας μας, την προβάλουν ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια των επιμέρους επισκέψεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί:
• Στο Ναύσταθμο Κρήτης, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Ναυτική Βάση στη Χώρα, οι υποδομές του οποίου πρόκειται να αναβαθμιστούν σύντομα λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής του θέσης και της εγγύτητάς του στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με προφανή ωφέλη τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και για τους Συμμάχους και εταίρους μας.
• Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια σε διαχρονική βάση, τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε διεθνές. Επιπλέον τόνισε την ενεργή υποστήριξη που παρέχεται στο Κέντρο από τα 7 ιδρυτικά μέλη του, καθώς και τη σταθερή συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα δράσεις του με την εκ περιτροπής συνεισφορά καταξιωμένων και έμπειρων εκπαιδευτών τους.
• Στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, το οποίο έχει πλέον λάβει ισχυρή δυναμική μετά και την πρόσφατη διαπίστευσή του από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού, με σκοπό να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αντλώντας μεταξύ άλλων διδάγματα και εμπειρίες από το Πεδίο Βολής Κρήτης και τις δραστηριότητές του.
• Στο Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες δομές του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, που όχι μόνον παραμένει πλήρως επιχειρησιακό λόγω της εντατικής χρήσης των ευκολιών του από εθνικές και συμμαχικές μονάδες, αλλά αναβαθμίζει τις δράσεις του με συνεχή προσαρμογή των βολών που διεξάγει σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες.
• Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, η οποία πέραν του βαρύνοντος εθνικού της ρόλου χρησιμοποιείται εντατικά από Συμμάχους και εταίρους μας, φιλοξενεί πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης και αξίας, και συνιστά τον ισχυρό αεροπορικό βραχίονα της Νήσου που σύντομα θα ενισχυθεί περαιτέρω με την υλοποίηση της αναβάθμισης και των υπολοίπων αεροπορικών υποδομών της.
Καθ’ όλη την επίσκεψη του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, τηρήθηκα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.