Μαχητικά «αστακοί» μακρού πλήγματος: Το After Burner για τα όπλα των F-16, Mirage 2000-5 και Rafale F3R

Το πρώτο ποιοτικό άλμα έγινε με την προσθήκη των F-16 του Αράξου που μπορούν να φέρουν τα όπλα JSOW και JDAM GBU-31 & 50. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
Το πρόβλημα δεκαετιών για τα όπλα καταπολεμήθηκε με κάθε μέσο και τρόπο από το αεροπορικό Επιτελείο που ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να μην κάνει πίσω και να οπλίσει με τα καλύτερα, τους Best Warrior του ΝΑΤΟ.

Από: hellasjournal.com

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση για τον εξοπλισμό με «έξυπνα» όπλα, πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημείωναν ότι τώρα γίνεται μια καλή αρχή καθώς έπεται συνέχεια

Πάντως το πράσινο φως της διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής έλαβαν τα υπό-προγράμματα για την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, δηλαδή η περαιτέρω τεχνική υποστήριξη των ΝΗ-90. Και αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας τώρα ξεκινά, διότι ορισμένα από αυτά τα προγράμματα χρειάζονται την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια την σύνταξη αρχική σύμβαση.

  • Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με τα νέα Ισραηλινά όπλα που θα υπάρξει διακρατική σύμβαση, σημαίνει πως το πράσινο φως της επιτροπής, είναι μόλις το πρώτο βήμα για την προμήθειά τους, δηλαδή η άφιξή τους στην Ελλάδα δεν γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Βεβαίως έως ότου συσταθεί η πρώτη πολεμική μοίρα με τα F-16 Viper, τα όπλα αυτά- αν δεν παρατηρηθούν οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες του Ελληνικού δημοσίου- θα έχουν προστεθεί σε σημαντικούς αριθμούς στην πυριτιδαποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόβλημα δεκαετιών…

Το πρόβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας με τα όπλα της είχε εντοπιστεί πολλά χρόνια πριν, αλλά φαίνεται πως τώρα που η κυβέρνηση έχει δείξει την απόφαση θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, τελειώνουν οι παλιοί λογαριασμοί.

Μένει βεβαίως να φανεί και το πότε θα βγει από βαλτώδες τοπίο στον οποίο έχει περιέλθει το μείζον για την Πολεμική Αεροπορία ζήτημα των αεροσκαφών F-16 Block 50, διότι με την αναβάθμιση κι αυτών των 38 θ’ αυξηθεί ο αριθμός των διαλειτουργικών αεροσκαφών σε 122. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η αντικατάσταση του ατρακτιδίου Lantirn το οποίο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέχει μια σημαντική μουσειακή θέση ως έκθεμα της αεροπορικής τεχνολογικής ιστορίας.

Ας παραμείνουμε προς ώρας στο σημαντικό θέμα των βημάτων που χαράζει η Πολεμική Αεροπορία διότι πλέον το Επιτελείο της δεν έχει στοχεύσει μόνο ψηλά ως οφείλει αλλά πλέον χτυπά ιδιαίτερα μακριά είτε στον αέρα είτε στο έδαφος.

  • Οι επαναπιστοποιήσεις των SCALP EG και των πυραύλων αέρος- αέρος MICA έρχονται την στιγμή που στην 331 Μοίρα «Θησέας» οι τεχνικοί δίνουν τιτάνιο αγώνα για να επαναφέρουν τα Mirage 2000-5 σε ιδιαίτερα υψηλές διαθεσιμότητες και παράλληλα μήνα με τον μήνα αυξάνεται και ο αριθμός των Rafale F3R που κι αυτά φέρουν τα ίδια όπλα αλλά και τους game changer πυραύλους αέρος -αέρος METEOR.

Η άφιξη των Mirage 2000-5 το 2009 είχε προσθέσει στην φαρέτρα τους SLALP EG, ένα όπλο ακριβό αλλά πολύτιμο για σταθερούς σκληρούς στόχους τον οποίο κανείς ιπτάμενος ή Επιτελείο δεν θα τον χαράμιζε για συγκέντρωση εχθρικού προσωπικού, κινούμενους στόχους, εκτεθειμένα αεροσκάφη σε κάποια βάση.

Υπάρχει, λένε με νόημα αεροπόροι, η στοχοποίηση, η τρωτότητα, που αναπτύσσεται ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτή τη λέξη. Και υπάρχει ολόκληρο κριτήριο όταν οι ιπτάμενοι μεταβαίνουν σ’ ένα σημείο για να γίνει μια άφεση και όλοι ξέρουν ότι δεν θα χτυπηθούν όλοι οι στόχοι με ένα συγκεκριμένο όπλο.

Από τους JSOW-JDAM στα Rampage & Spice

Η επιχειρησιακή διάσταση των νέων Ισραηλινών όπλων επ’ ωφελεία του στόλου των F-16 έχει την δική του αξία διότι εκτός των αεροσκαφών Advanced, όλα τα μαχητικά του τύπου, βρίσκονται σε επίπεδο οπλισμού 20-30 χρόνια πίσω. Τα block 52 της Σούδας για παράδειγμα, τα «50άρια», ακόμη χειρότερα τα block 30, όλα με βόμβες γενικής χρήσης και ορισμένα laser τα οποία όμως πρέπει να φτάνει ο αεροπόρος το μαχητικό κοντά στον στόχο.

Το πρώτο ποιοτικό άλμα έγινε με την προσθήκη των F-16 του Αράξου που μπορούν να φέρουν τα όπλα JSOW & JDAM GBU-31 & 50. Αυτά τα όπλα όμως δεν είναι πάρα πολλά και ειδικά για το JSOW είναι και πανάκριβο. Τα συγκεκριμένα λειτουργούν αδρανειακά με GPS INS καθώς και με δορυφορική εικόνα. Πρόκειται για πύραυλο «fire and forget», για στόχο σταθερό και για bunker, για καταφύγια, σκληρούς στόχους, όπως είναι και το SCALP.

Ο JDAM ως προηγμένη βόμβα καθοδηγείται με GPS INS, δεν είναι για κινούμενο στόχο και είχε χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στη Λιβύη. Αλλά κι αυτό το όπλο θ’ αφεθεί στα περίπου δέκα μίλια, άρα εντός βεληνεκούς μικρής και μεσαίας κλίμακας αντιαεροπορικών. Ο JDAM λύθηκε με την GBU 50 η οποία είναι κι αυτή GPS INS αλλά και electro optical, δηλαδή μπορεί κανείς να την καθοδηγήσει με laser.

Αυτό δημιούργησε τον «άσσο» απέναντι σε κινούμενο στόχο, όπως ένα πολεμικό πλοίο που δεν θα μπορούσε να χτυπηθεί με JDAM. Το ρίσκο πάντοτε υπάρχει όμως αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι και πάλι η εμβέλεια των ESSM (που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή) «αντιπαρέρχεται» με τα μίλια άφεσης της βόμβας.

  • Και πάλι εν μια νυκτί την μανέτα για το «after burner» της Πολεμικής Αεροπορίας τράβηξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για να μετατρέψει τ’ αυριανά Viper σε ιπτάμενους «αστακούς» με την προσθήκη των Rampage & των συλλογών Spice.

Την ανάλυση αυτών των όπλων κάναμε μόλις στο χθεσινό μας ρεπορτάζ αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία ανεβάζει την εμβέλειά της και κατά πολύ τα όπλα που μπορούν να φέρουν τα μαχητικά.

Το ενδιαφέρον δεν φεύγει από τις πλατφόρμες αλλά οι πάντες εστιάζουν εδώ και χρόνια στα όπλα. Θεωρείται δε αστείο να ομιλεί κανείς για «χαμηλή διείσδυση F-35» που θα πάει να κάνει ένα πλήγμα υψηλής αξίας, όταν υπάρχουν όπλα με ονομαστικές εμβέλειες άνω των 500 χλμ…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail