Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Από την αντίθετη οπτική γωνία, η Τουρκία υποψιάζεται πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομική και εθνική τους ασφάλεια με οικονομικά μέσα και τον οπλισμό των συριακών κουρδικών ομάδων προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να αντιστρέψει την ολοένα και πιο ανεξάρτητη εξωτερική της πολιτική.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι «πρόκειται να υπογράψουμε...νέα πενταετή συμφωνία αμοιβαίας άμυνας και συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» υποδηλώνει πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να υποστηρίξουν σοβαρά την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, εάν αυτά τα δύο κράτη συγκρουστούν. Αυτό θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την Τουρκία να επιταχύνει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα.
Εν κατακλείδι, η πρόσφατη αναξιοπιστία των ΗΠΑ ως σύμμαχος ενέπνευσε την Ελλάδα και την Τουρκία να αναζητήσουν πιο αξιόπιστους στρατιωτικούς εταίρους όπως η Γαλλία και η Ρωσία αντίστοιχα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία μεταξύ τους και να αντισταθμίσουν το σενάριο της Αμερικής να υποστηρίξει τον αντίπαλό τους σε πιθανή σύγκρουση.
Τα βήματα που σκέφτονται να κάνουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη ζυγαριά εναντίον της Τουρκίας και ενδεχομένως ακόμη και να θέσουν τη βάση για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία που είχαν καταστραφεί απροσδόκητα από την έκπληξη συμμαχία του AUKUS στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σε απάντηση, οι στρατιωτικοί δεσμοί Τουρκίας-Ρωσίας αναμένεται να επεκταθούν παράλληλα προκειμένου να διατηρηθεί η περιφερειακή ισορροπία.