Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρόκληση 1: Ο κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στην Πολωνία
Το 3SI έχει πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες που θα θιχτούν σε αυτήν την ανάλυση. Ξεκινώντας με το πρώτο, το πιο σημαντικό είναι ο κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στην Πολωνία, ο οποίος σκοπεύει να ανατρέψει το PiS για ιδεολογικούς λόγους είτε μέσω μιας έγχρωμης επανάστασης είτε μέσω χειραγώγησης της δημοκρατικής διαδικασίας πριν από τις μελλοντικές εκλογές, προκειμένου να διασφαλιστεί γ νίκη της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Γερμανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να υποστηρίζει την Πολωνία στο στρατιωτικό μέτωπο, αλλά είναι πολιτικά εναντίον του κυβερνώντος κόμματός της και έντονα κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και των μέσων ενημέρωσης του PiS. Η παραίτηση των ΗΠΑ από τις περισσότερες κυρώσεις του Nord Stream II νωρίτερα αυτό το έτος ήταν απόδειξη πως η χώρα έπαιζε πολιτικά σκληρά με την Πολωνία και προωθούσε ένα βασικό στοιχείο του οράματος της πρώην κυβέρνησης Τραμπ δεσμευόμενη ρεαλιστικά με τη Ρωσία με τα έξοδα των άλλων χωρών.
Πρόκληση 2: Ο αποτυχημένος κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Πολωνίας στη Λευκορωσία
Η δεύτερη πρόκληση για το 3SI είναι ο αποτυχημένος κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Πολωνίας στη Λευκορωσία. Αντί να ανατρέψει τον πρόεδρο Λουκασένκο, ο οποίος όντως κινούνταν προς τα δυτικά με πρωτοφανή ρυθμό πριν από τις εκλογές του καλοκαιριού 2020, αντιπαραγωγικά (από την οπτική τους) χρησίμευσε για να τον ωθήσει πιο κοντά στη Ρωσία από ποτέ. Οι εγχώριες αναταραχές σε αυτήν τη χώρα έχουν περιοριστεί ως επί το πλείστον και δεν υπάρχει επί του παρόντος σχεδόν κανένα ρεαλιστικό σενάριο ανατροπή του Λουκασένκο. Μάλλον, ορισμένες παρατηρήσεις υποδηλώνουν τη λεγόμενη «σταδιακή μετάβαση ηγεσίας» σε ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα που αναμένεται να διατηρήσει την σταθερότητα του κράτους και τη συνέχεια της πολιτικής κατά την τελική ολοκλήρωσή της. Για όλους τους σκοπούς και προθέσεις, μπορεί επομένως να ειπωθεί πως αυτό το σχέδιο του 3SI απέτυχε και μείωσε τις προοπτικές αυτής της πλατφόρμας να ενσωματώσει τη Λευκορωσία σύντομα.
Πρόκληση 3: Συνεχής αστάθεια και δυσλειτουργία της Ουκρανίας
Η επόμενη πρόκληση αφορά την Ουκρανία, η οποία παραμένει μια ασταθής και δυσλειτουργική χώρα. Όπως και η Πολωνία, έτσι και τα συμφέροντά της, όπως τα καταλαβαίνει η μαριονέτα της χώρας, διακυβεύονται μέσω της αρχικά ρεαλιστικής εμπλοκής της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη Ρωσία. Ενώ η Ουκρανία μετά το Μαϊντάν χρησιμεύει αληθινά ως ένα είδος προστασίας για τη διατήρηση της ρωσικής επιρροής μακριά από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Πολωνίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως οποιοδήποτε σημαντικό οικονομικό ή πολιτικό πλεονέκτημα για του 3SI. Ο μόνος σκοπός της είναι ως στρατιωτικός πληρεξούσιος για την πρόκληση της Ευρασιατικής Μεγάλης Δύναμης σε «βολικές» στιγμές, αλλά ακόμη και αυτός ο ρόλος ενδέχεται να εξασθενίσει εν αναμονή της προόδου που θα κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν με υπεύθυνη ρύθμιση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία σε αυτό το τμήμα της Ευρασίας.
Πρόκληση 4: Οι προσεχείς εκλογές της Ουγγαρίας
Η τέταρτη πρόκληση είναι η δυσκολία που μπορεί να έχει ο ιδεολογικός σύμμαχος της Πολωνίας, η Ουγγαρία, για να διατηρήσει την τρέχουσα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του επόμενου έτους. Ο διάσημος συντηρητικός-εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν δέχεται αυξανόμενη πίεση από τη φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τον Τζορτζ Σόρος. Υπάρχει μια πιθανότητα να ανατραπεί πολιτικά εάν μπορούν να εκμεταλλευτούν με επιτυχία τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις προς το σκοπό αυτό. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα εξελιχθεί αυτό το σενάριο, αλλά επίσης δεν μπορεί να μειωθεί με βεβαιότητα ως ενδεχόμενο. Η σημερινή ηγεσία της Ουγγαρίας είναι συμβολική στο ότι ήταν η πρώτη πραγματική συντηρητική-εθνικιστική σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Ενέπνευσε επίσης τον γκρίζο καρδινάλιο του PiS, Jaroslaw Kaczynski και θεωρείται ο πλησιέστερος σύμμαχος της Πολωνίας στην ήπειρο. Η αλλαγή καθεστώτος εκεί θα επέφερε βαρύ πλήγμα στην περιφερειακή κοινωνικοπολιτική ατζέντα του 3SI.
Πρόκληση 5: Η δυσανάλογη εξάρτηση του 3SI από τη Γερμανία και την ΕΕ
Τέλος, η τελευταία μεγάλη πρόκληση για το 3Si είναι η δυσανάλογη οικονομική εξάρτηση των μελών του από τη Γερμανία και την ΕΕ. Απλώς δεν μπορούν να επιτύχουν τίποτα κοντά σε μερικώς ανεξάρτητες οικονομίες λόγω της κληρονομιάς των τριών τελευταίων δεκαετιών, όπου οι ηγέτες τους και η επιχειρηματική κοινότητα πρακτικά πωλήθηκαν στο μπλοκ και στον de facto ηγέτη του.
Αυτό σημαίνει ότι το 3SI δεν θα επιτύχει ποτέ τον πλήρη βαθμό κυριαρχίας που επιδιώκουν τα μέλη του, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη επιρροή της Γερμανίας και της ΕΕ. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι χώρες σε αυτόν το χώρο είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ που εμποδίζουν την εξωτερική τους πολιτική έναντι της Ρωσίας και όλο και περισσότερο της Κίνας επίσης. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει να επιτύχει το 3SI είναι συγκριτικά μεγαλύτερη ευελιξία χάραξης πολιτικής όταν πρόκειται για εσωτερικά κοινωνικοπολιτικά και νομικά ζητήματα.
Ευκαιρία 1: Διαρκής γεωστρατηγική σημασία για την Αμερική
Προχωρώντας στις ευκαιρίες του 3SI, η προαναφερθείσα ευπάθεια του ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως το αντίθετο, ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Για να το εξηγήσω, ο γεωστρατηγικός ρόλος αυτής της πλατφόρμας την καθιστά τεράστιου ενδιαφέροντος για τη συμμαχία, η οποία κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική δε θα επιτρέψει στο έργο να αποτύχει, ακόμη και αν συνεχίσει να παρεμβαίνει πολιτικά σε αυτό. Επιπλέον, οι εγχώριες πολιτικές αλλαγές στις ΗΠΑ, όπως η μετατόπιση του εκκρεμούς προς τους Ρεπουμπλικάνους μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπαραγωγή της πολιτικής της εποχής του Τραμπ για την ισχυρή υποστήριξη του 3SI. Παρ 'όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στην Πολωνία ξεκίνησε στην εποχή της κυβέρνησης Τραμπ, αν και οι υπερασπιστές του πρώην ηγέτη έχουν επίσης ένα σημείο να κατηγορούν ιδεολογικά εχθρικά στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι βρίσκονται πίσω από αυτόν.
Ευκαιρία 2: Γνήσια Ιδεολογική Έκκληση στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη
Η δεύτερη ευκαιρία είναι πως το συντηρητικό-εθνικιστικό όραμα του PiS είναι πραγματικά μια έμπνευση για πολλούς ανθρώπους της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης. Το νεοσύστατο Collegium Intermarium στοχεύει στη διάδοση αυτών των αρχών σε όλη την περιοχή, αλλά αυτό θα μπορούσε φυσικά να καταρρεύσει εάν το κυβερνών κόμμα πέσει πριν ή μετά τις επόμενες εκλογές. Παρ 'όλα αυτά, το θέμα είναι ότι το σημερινό κοινωνικοπολιτικό όραμα του PiS αξιοποιεί τις προηγουμένως αγνοημένες τάσεις που είναι πραγματικά δημοφιλείς στην περιοχή. Έχει μια ξεχωριστή απήχηση γιατί μιλά για τις επιδιώξεις αυτών των ανθρώπων, ακόμη και αν μερικοί από αυτούς είναι «ρομαντικοί» με την εθνικιστική έννοια και μπορεί να μην είναι πολιτικά ρεαλιστικοί όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητου πόλου επιρροής σε αυτό το τμήμα του κόσμου. Όπως και να έχει, εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό μέσο πολιτικής κινητοποίησης σε αυτό το μέρος της Ευρώπης και δεν πρέπει να υποτιμάται.
Ευκαιρία 3: Η πιθανότητα ενός μπλοκ υπέρ της μεταρρύθμισης με επικεφαλής την Πολωνία στην ΕΕ
Η τρίτη ευκαιρία βασίζεται στη δεύτερη και αφορά τη δημιουργία ενός μπλοκ συντηρητικών-εθνικιστικών κρατών υπό την προώθηση της μεταρρύθμισης υπό την ηγεσία της Πολωνίας σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Αυτή η δυνατότητα αποδεικνύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας που αποφάσισε πρόσφατα ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου της ΕΕ. Ενώ οι φιλελεύθεροι παγκοσμιοποιητές προσπάθησαν στη συνέχεια να προκαλέσουν φόβο για το λεγόμενο «Polexit» προκειμένου να πυροδοτήσουν τις φλόγες των διαδηλώσεων κατά του PiS στη χώρα, έτσι ώστε να αναβιώσει το κίνημα της Χρωματικής Επανάστασης εκεί, το γεγονός είναι πως το PiS δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά να τη μεταρρυθμίσει δραστικά από μέσα. Αυτό το όραμα εξαρτάται φυσικά από την παραμονή του PiS στην εξουσία και θα επηρεαστεί πολύ από το αποτέλεσμα των εκλογών της Ουγγαρίας του επόμενου έτους, αλλά αυτήν την στιγμή αντιπροσωπεύει την κορυφαία απειλή για το status quo της ΕΕ, γεγονός που εξηγεί γιατί το μπλοκ είναι τόσο σκληρά εναντίον της Πολωνίας.
Ευκαιρία 4: Συνεργασίες μεγάλης δύναμης με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία
Η επόμενη ευκαιρία βρίσκεται στις εταιρικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει η Πολωνία με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Και οι τρεις αυτές μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέρον στην άνοδο του 3SI, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. Όπως εξηγήθηκε νωρίτερα, οι ΗΠΑ ελπίζουν είτε να το εκμεταλλευτούν ως σφήνα για το διαχωρισμό και τον έλεγχο του στρατηγικού χώρου μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είτε για τη μεγιστοποίηση της γερμανικής επιρροής σε αυτό το μέρος της ηπείρου εάν το PiS αντικατασταθεί από γερμανικές μαριονέτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει αυτήν την πλατφόρμα ως μέσο για να παραμείνει σχετικό στις ηπειρωτικές υποθέσεις, ειδικά εάν το PiS παραμείνει στην εξουσία και αναζht;hsei έναν άλλο προστάτη για να βελτιώσει τις ικανότητες εξισορρόπησής του έναντι της Γερμανίας. Όσον αφορά την Τουρκία, πιστεύει ότι η επέκταση της επιρροής της (ειδικά η στρατιωτική της διάσταση) στο 3SI μπορεί να της δώσει περισσότερη δύναμη με τη ρωσική «φρενίτιδα» της.
Ευκαιρία 5: Η δυνατότητα σύγκλισης της Γεωοικονομικής Μεγάλης Δύναμης
Η τελευταία ευκαιρία για το 3SI είναι ότι το γεωοικονομικό του δυναμικό του επιτρέπει να λειτουργεί ως σημείο σύγκλισης μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Γερμανίας στο καλύτερο σενάριο, αλλά ακόμη πολύ μακρινό. Παρόλο που είναι απίθανο, αξίζει να αναφερθεί, επειδή η Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη κατέχει σημαντική θέση στην Ευρασία. Οι τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, ειδικά η ρωσοφοβική θέση του PiS και η αυξανόμενη υποψία των ΗΠΑ για την Κίνα, το καθιστούν αδύνατο προς το παρόν, αλλά μια αλλαγή προοπτικής ή/και περιστάσεων μπορεί να δημιουργήσει αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες σε ένα περαιτέρω σημείο στο μέλλον. Όλες αυτές οι Μεγάλες Δυνάμεις και τα μικρότερα κράτη μεταξύ τους θα επωφεληθούν από το αυξημένο εμπόριο και τις επενδύσεις σε αυτήν την ιστορικά παραμελημένη γωνιά της ηπείρου και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να εξαργυρώσει στρατηγικά το 3SI στην Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη.
Συμπερασματικές Σκέψεις
Το 3SI έχει πιο τρομερές προκλήσεις από ευκαιρίες στις μέρες μας και είναι αναμφισβήτητα σε άμυνα λόγω των περιφερειακών γεωπολιτικών αποτυχιών του στη Λευκορωσία και την Ουκρανία καθώς και την εσωτερικά αποσταθεροποιητική επίδραση που είχε ο κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στον Πολωνό ηγέτη αυτής της πλατφόρμας. Ακόμα κι έτσι, θα ήταν πρόωρο να προβλέψουμε πως δε θα μπορέσει να ανακάμψει ή να μεταρρυθμιστεί με κάποιο τρόπο, ακόμη και αν το τελευταίο σενάριο καταλήξει να γίνει ένα πληρεξούσιο δίκτυο για την εδραίωση της φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής επιρροής της Γερμανίας σε αυτό το μέρος της ηπείρου εάν το Βερολίνο πετύχει να αντικαταστήσει το PiS με τους πληρεξούσιους του. Προσβλέποντας το μέλλον, οι παρατηρητές θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν μεγάλη προσοχή στην Πολωνία και στο 3SI που ελπίζει να συνεχίσει να ηγείται. Αυτή η συλλογή χωρών έχει εντυπωσιακές δυνατότητες ακόμη και αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιφερειακά διχαστικούς σκοπούς. Αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και όχι να απορριφθεί.