Για αρκετούς μήνες η Συμφωνία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, αλλά πολιτικές αμφιταλαντεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού -κάποιες δικαιολογημένες- δεν επέτρεπαν την ολοκλήρωσή της. Καθώς όμως η Τουρκία αύξανε συνεχώς την ένταση και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και καθώς το ΝΑΤΟ «αδυνατούσε» να προστατεύσει ένα μέλος του από άλλο, ευτυχείς συγκυρίες των τελευταίων μηνών ώθησαν την ολοκλήρωση της Συμφωνίας και ευνόησαν την Ελλάδα, η οποία δεν είχε άλλη επιλογή.
Η αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν αφήνοντας «ξεκρέμαστους» και δυσαρεστημένους τους Ευρωπαίους και ο επαναπροσανατολισμός των προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής παρακάμπτοντας τη Γαλλία, δημιούργησε συγκυρία που «υποχρέωσε» τις ΗΠΑ να συναινέσουν στη Συμφωνία μετά και τη σφοδρή αντίδραση του Μακρόν. Επιπλέον, μετά την ακύρωση πώλησης των Γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, ο Μακρόν αναζητούσε επίμονα επιτυχία, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 2022 η Γαλλία αναλαμβάνει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου στην ΕΕ κατά την οποία θα έχουμε Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και τον Απρίλιο τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Η Γαλλία δεν είναι η υπερδύναμη της υφηλίου, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος ισχυρός σύμμαχος. Φυσικά, επικρατέστερος παράγοντας διαμόρφωσης των διακρατικών σχέσεων είναι τα συμφέροντα. Για αυτό, μακάρι τα συμφέροντα που «έδεσαν» αυτή τη Συμφωνία -και δεν περιλαμβάνονται- να είναι ισχυρά, καθιστώντας την Συμφωνία ισχυρή και αξιόπιστη.
Η Συμφωνία καταγράφει μεν ότι το ΝΑΤΟ «παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας», αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ανεπίσημα θεμέλιο για Ευρωπαϊκή αμυντική δομή με δική της αυτόνομη δυναμική και προτεραιότητες, κυρίως στην αντιμετώπιση της νεο-οθωμανικής επεκτατικότητας. Ούτε αυτό περιλαμβάνεται στο κείμενο της Συμφωνίας, αποτελεί όμως ουσιαστικό στοιχείο που επαναλαμβάνει για χρόνια ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ δικοί μας αξιωματούχοι στην ΕΕ εγκωμίαζαν το ισλαμοφασιστικό καθεστώς, εξυπηρετώντας την ατομική τους ανέλιξη.
Πάντως, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ (Reuters, New York Times, Al Jazeera κ.ά.) αναφέρονται σε συμφωνία ορόσημο και σταθμό, διάφοροι μίζεροι και γραφικοί σε Κύπρο-Ελλάδα πασκίζουν να αποδομήσουν τη Συμφωνία πριν καν τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας αναζητεί αντισταθμιστικό άνοιγμα προς τη Ρωσία, που όμως οδηγεί σε αδιέξοδο «γώνιασμα» αυξάνοντας τη δυσμένεια των ΗΠΑ. Η Κύπρος, θύμα του τουρκικού επεκτατισμού, δεν είναι μέρος της Συμφωνίας αλλά επηρεάζεται θετικά και θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο στον μονόδρομο μέσω Ευρωπαϊκής διασύνδεσης.
Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο