Φρένο έχει μπει στην οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες λόγω της μειωμένης ζήτησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, απόρροια της πανδημίας αλλά και της ανόδου των τιμών υλικών κατασκευής, που έχουν αυξήσει το κόστος κατασκευής κατά 20% με 30%, που μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 200 με 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Από: capital.gr - Της Ελένης Μπότα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δημήτρη Καψιμάλη, αν και το προηγούμενο διάστημα εκδόθηκαν αρκετές οικοδομικές άδειες, καθώς καταφέραμε να πετύχουμε την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι το τέλος του 2022, εντούτοις ήρθε η πανδημία, η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των τιμών υλικών κατασκευής, που μας ανάγκασαν να βάλουμε φρένο στην ανέγερση νέων οικοδομών".
Όπως αναφέρει ο ίδιος, με τις τρέχουσες τιμές το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται ακόμα και 30%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τις τελευταίες ανατιμήσεις, η τιμή πώλησης θα ανέλθει στα 1.300 ευρώ το τ.μ.
Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος όσο και άλλοι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι πίσω από τις αυξήσεις-"φωτιά" στα οικοδομικά υλικά εντοπίζουν επιχειρηματικά κίνητρα αύξησης του τζίρου και της δικής τους κερδοφορίας τους, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Αντιπροσωπίας ΤΕΕ, Νίκος Μήλης, η αλματώδης αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κατασκευαστική δραστηριότητα, με την αύξηση του κόστους κατασκευής να φτάνει το 30% περίπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι επικαλούνται αυξημένα ναύλα και ανεβάζουν τις τιμές, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσουν ανατιμήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, όταν μάλιστα ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν σε ακινησία και οι βασικές ύλες ήταν αποθηκευμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, όπως τονίζει, "πολλοί πίσω από τις αυξήσεις-"φωτιά" στα οικοδομικά υλικά, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν, εντοπίζουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας τους".
"Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς καταγράφεται περιορισμός της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να χάνεται ο παραδοσιακός μέσος αγοραστής", επισημαίνει ο κ. Μήλης.
"Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κατασκευής, σε συνδυασμό με την απουσία του τραπεζικού συστήματος από τη χρηματοδότηση αγοράς κατοικιών, οδηγούν σε ανθελληνισμό της ελληνικής αγοράς γης", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον φετινό Αύγουστο οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα αύξηση 4,6%.
Οι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, και ειδικότερα σε: πετρέλαιο κίνησης-diesel (20,6%), σωλήνες χαλκού (16,4%), σίδηρο οπλισμού (16,3%), αγωγούς χάλκινους (12,1%), θερμαντικά σώματα (7,5%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), τούβλα (4,7%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), πλαστικούς σωλήνες (4,1%), ντουλάπες ξύλινες (3,5%), μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), κουφώματα αλουμινίου (2,7%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), πόρτες εσωτερικές (2,3%), ξυλεία οικοδομών (2,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), παράθυρα ξύλινα (1,9%), μαρμαρόπλακες (1,9%), παρκέτα (1,5%), εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).
Την ίδια στιγμή, σχεδόν διψήφια αύξηση εμφανίζουν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Αθήνα (Βόρεια Προάστια) στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, περί το 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2021 οι τιμές των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας σημείωσαν αύξηση 4,2% και 9,9% στα Βόρεια Προάστια, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 2.491 ευρώ ανά τ.μ., από 2.267 ευρώ ανά τ.μ. έναν χρόνο πριν.
Υψηλές αυξήσεις, κατά 9,3%, καταγράφονται και στα Δυτικά Προάστια, με τη μέση τιμή του τετραγωνικού να διαμορφώνεται στα 1.444 ευρώ ανά τ.μ., από 1.322 ευρώ το τετραγωνικό πέρυσι.
Αυξάνεται η επιδότηση στο νέο "Εξοικονομώ"
Σε αύξηση της επιδότησης του νέου "Εξοικονομώ" προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω της ανόδου των οικοδομικών υλικών.
Η επιπλέον επιδότηση θα είναι της τάξεως των 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ήτοι στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό, από 180 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του νέου "Εξοικονομώ".
Όπως δήλωσε προσφάτως στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα του νέου προγράμματος "Εξοικονομώ" θα ενεργοποιηθεί εντός του μήνα.
Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για το πρόγραμμα θα ανέλθουν σε 632 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με τη μόχλευση υπολογίζεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 40% και φτάνει το 75%, ανάλογα µε το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συµµετοχή προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό. ∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιµοποιεί ως κύρια κατοικία.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο "Εξοικονομώ" αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά.
Περιορισμοί
Τα έργα των ωφελούμενων θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Εντός των έξι μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) των επιλέξιμων εργασιών. Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση θα οδηγείται σε απένταξη.