vansilein / pixabay |
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)
- Ο Ερντογάν ''βυθίζει'' την τουρκική λύρα...
- Ο Ερντογάν ''βυθίζεται'', η οικονομία καταρρέει...
- ''Βυθίζεται'' η αποδοχή του Ερντογάν από τους δικούς του κλπ...κλπ...
Την ίδια ώρα που τα λένε αυτά όμως, παρασιωπούν το γεγονός ότι και στη δική μας πατρίδα δεν είναι γεμάτες οι τσέπες των Ελλήνων κι ας λέει Άδωνις Γεωργιάδης ''Οι καταναλωτές ξοδεύουν λεφτά, άρα έχουν'' υπονοώντας ότι με μαγικά αλά ΓΑΠ (''Λεφτά υπάρχουν'') ο Κυριάκος Μητσοτάκης γέμισε τα πορτοφόλια τους. Κοινώς ''τους έδωσε ψωμί να φάνε'', έστω κι αν ήταν πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε χρέος (354,010 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του '21 έναντι 333,842 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020).
Φευ!.. Πριν λίγες μέρες μόλις η επικαιρότητα διέψευσε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αφού - σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επισημοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά - ''η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση της Ε.Ε. (27,5%), σε ότι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μετά τη Ρουμανία (35,8%) και τη Βουλγαρία (33,6%), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 21,9%''.
Πέραν των στοιχείων αυτών όμως, υπάρχει η ζώσα δυσάρεστη πραγματικότητα που όλοι - λίγο πολύ - οι Έλληνες βιώνουν από τότε που ενέσκηψε η πανδημία. Μια πραγματικότητα που γονάτισε τους περισσότερους οικονομικά και ψυχολογικά, γιατί προκάλεσε κλείσιμο καταστημάτων λόγω του επαναλαμβανόμενου κατά τόπους lockdown, απώλεια της δουλειάς και συρρίκνωση των εισοδημάτων τους η οποία παραπέμπει στη φτώχεια.
Και η φτώχεια συνεπάγεται περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού στη δημόσια Υγεία, την κοινωνική μέριμνα και την Εκπαίδευση. Αν τώρα πίσω απ' αυτά βάλουμε φόντο το τρίπτυχο ανεργία-υπογεννητικότητα-γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, θα αντιληφθούμε τις κύριες αιτίες που ναρκοθετούν τα θεμέλια της πατρίδας μας, της οποίας ο ενεργός πληθυσμός συρρικνώνεται ταχύτατα.
Συρρικνώνεται σε αντίθεση με αυτόν των μεταναστών και της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης, με αποτέλεσμα την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρας υπερηλίκων με ''ουδέτερα'' εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, δηλωτικό της προοπτικής να γίνουν οι Έλληνες σπάνιο είδος στον τόπο τους.
Το επιπλέον κακό στα ως άνω δυσάρεστα είναι ότι αυτά εξελίσσονται σε επικίνδυνο χρόνο για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Σε χρόνο κατά τον οποίον έχουμε ανοιχτά μπροστά μας δύο μεγάλα μέτωπα, αυτό του Κυπριακού και του Αιγαίου.
Μέτωπο Κύπρου: Η Τουρκοκυπριακή Διοίκηση (επηρεασμένη απ' την τουρκική κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της δημοσκοπικής κατάρρευσης του Ερντογάν στην Τουρκία) ύψωσε πάλι στρεψόδικα τη φωνή της κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ως υπεύθυνη για την ''αποσταθεροποίηση'' στο νησί.
''Αποσταθεροποίηση'' την οποία απέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία γιατί έδωσε άδεια στο υπό μαλτέζικη σημαία ερευνητικό σκάφος Nautical Geo (που βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας από τις 3 Οκτωβρίου μετά την παρενόχλησή του απ' τα τουρκικά πολεμικά BILIM-2 και το YUNUS-S), να συνεχίσει τις έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου.
Με τη δικαιολογία αυτή (σε απάντηση των ''μονομερών εργασιών εξερεύνησης φυσικού αερίου της Ε/Κ Διοίκησης'') το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος έδωσε ήδη άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.
Αποτέλεσμα της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσει την έγκριση για συνέχιση των ερευνών στο Nautical Geo ήταν να κορυφωθεί η κρίση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσει την παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Έτσι ο εκπρόσωπός του Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ''αν η Κύπρος προχωρήσει σε γεώτρηση παραβιάζοντας την τουρκική (!!!) υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία θα απαντήσει επί του πεδίου'' (απειλή πολέμου ξεκάθαρη).
Λόγος κοφτός, κατηγορηματικός, που παραπέμπει στο δίκαιο της πυγμής και δημιουργεί δυσαρέσκειες και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ακόμα η οποία το υφίσταται αναγκαστικά (εξαιρουμένης της τ/κ ηγεσίας που είναι φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν και το απολαμβάνει), με συνέπεια οι Τουρκοκύπριοι να νιώθουν ''καπελωμένοι'' απ' την ''Μητέρα Τουρκία''.
Κι αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά απ' το γεγονός των απελάσεων Τουρκοκύπριων... ''αντιδραστικών'' οι οποίοι αμφισβητούσαν την τουρκική κυριαρχία στα Κατεχόμενα. Κυριαρχία που είχε ανανεωθεί πανηγυρικά από τον Νοέμβριο ακόμα του '20 με τη φιέστα των Ερντογάν-Μπαχτσελί στην κατεχόμενη Κύπρο και το... πικνίκ των δυο τους στα Βαρώσια. Για να ακολουθήσει ένα χρόνο μετά (Ιούλιο '21) το άνοιγμά τους παρουσία του πρώτου.
Στην Αμμόχωστο εν τω μεταξύ οι Τούρκοι κινούνται μεθοδικά για να επιβάλουν τετελεσμένα (επιχείρηση αξιοποίησης Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών με στόχο την νομιμοποίηση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος της Β. Κύπρου και το σταδιακό άνοιγμα της ''περίκλειστης πόλης'' προς αξιοποίηση).
Ταυτόχρονα στον ΟΗΕ δεν κουνιέται φύλλο στο Κυπριακό μετά την συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Γεγονός που οφείλεται στην εμμονή της Άγκυρας να περάσει το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου (λύση δυο κρατών, συνομοσπονδία), ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο του νησιού.
Έλεγχο... Έλεγχο.... Έλεγχο... Η Τουρκία θέλει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα στην Κύπρο. Γι' αυτό και μετά την παράνομη βάση drone στο Λευκόνοικο, εγκατέστησε νέα βάση στο Ριζοκάρπασο κοντά στις άλλες περιοχές που έχουν ήδη το στρατιωτικό αποτύπωμά της (Λουρουτζίνα, Κορμακίτης, Κυθραία και Άσσια νιώθουν καυτό τον τούρκικο χνώτο στο σβέρκο τους, καθώς έχουν πλημμυρίσει από στρατώνες).
2. Μέτωπο Αιγαίου: Στο Αιγαίο επικρατεί μια επίπλαστη νηνεμία από καιρό τώρα. Τις επικίνδυνες ατραπούς των προκλήσεων των Τούρκων πότε με τις τουρκικές ακταιωρούς και τα αλιευτικά σκάφη τους και πότε με τα πολεμικά που παρεμπόδιζαν τις έρευνες του Nautical Geo στην Κρήτη μέχρι που το ανάγκασαν να φύγει, τις διαδέχθηκε η επάνοδος της ''εμπόλεμης'' ρητορικής που καλλιεργεί πολεμικό κλίμα και εκδηλώνει τις φιλοπολεμικές διαθέσεις των γειτόνων σε βάρος μας και σε βάρος της Κύπρου.
Μια πρώτη εξήγηση για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας είναι η έκθεση της Κομισιόν για τις παράνομες πρωτοβουλίες της, στην οποία προστέθηκε - ως αιτία εκνευρισμού της - η Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς συνάντησης Κορυφής στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (Κυρ. Μητσοτάκη, Ν. Αναστασιάδη, Αλ Σίσι).
Η δεύτερη εξήγηση, που δίνει προέκταση στην πρώτη, έχει να κάνει με τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία (επί τη βάσει του ''χτίζω'' συμμαχίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όπως είπε ο Δένδιας).
Το γεγονός αυτό -- σε συνδυασμό με την δημοσκοπική κατάρρευση του Ταγίπ Ερντογάν, την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας (η οποία, σημειωτέον, έχασε την ανοχή του Τραμπ, και την ανοιχτή στήριξη της Μέρκελ) και την ζοφερή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 19,58% τον Σεπτέμβριο -- εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε σε ''κόκκινη'' επιφυλακή.
Το υποβόσκον εκρηκτικό κλίμα στο Αιγαίο διαμόρφωσε ήδη μια επίπλαστη ειρήνη που εγκυμονεί το εκβιαστικό δίλημμα πόλεμος ή συνεκμετάλλευση. Κλίμα που αναμένεται να ενταθεί και να κορυφωθεί προσεχώς μετά την απειλή της Τουρκίας για ''επί του πεδίου απάντηση στις ελληνικές και κυπριακές προκλήσεις''.
Γι' αυτό είναι επιτακτικό να αφυπνιστούν οι κοιμώμενοι Φύλακες σε Ελλάδα και Κύπρο, για να δράσουν ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς στον αγώνα υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων. Των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού...