Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τον χαιρετισμό του και καλωσορίζοντας τους 180 ορκισθέντες ΕΠΟΠ στην οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση των Μονάδων τους με προσωπικό μετά από σχεδόν μια δεκαετία, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.
Στη συνέχεια κάλεσε τους νεοκαταταγέντες ΕΠΟΠ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και κάθε αναγκαία θυσία, ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του Στρατεύματος μέσω της σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης, και τους τόνισε τη σημασία του όρκου τους ως του αόρατου συνδέσμου με όσους υπηρέτησαν στο παρελθόν, υπηρετούν στο παρόν και θα υπηρετήσουν στο μέλλον στις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπερασπιζόμενοι διαχρονικά τα Ιερά και τα Όσια του Έθνους.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στάθηκε επιπλέον στη δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκεντρώνει υπό ενιαία Διοίκηση το πλέον επίλεκτο προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, επιτυγχάνοντας την πλήρη αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και την υιοθέτηση κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και κουλτούρας. Για να δείτε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Με την ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων ΕΠΟΠ, ολοκληρώθηκε η βασική τους εκπαίδευση, η οποία ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου 2021. Η εκπαίδευσή τους θα συνεχιστεί με το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης ΕΠΟΠ Ειδικών Δυνάμεων έως τις 03 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευση ειδικοτήτων, προκειμένου να αποδοθούν στις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Πάρης Καπραβέλος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, όπως και κατά την εκπαίδευση των νεοκαταταγέντων ΕΠΟΠ, τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης με ανάρτησή στο facebook προχωρά σε μια εύστοχη παρατήρηση που αξίζει να προβληθεί:
Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή ο Αρχηγός επέλεξε να σταθεί έξω από το σκέπαστρο που είχε στηθεί, διότι το υπόλοιπο προσωπικό ήταν εκτεθειμένο στη βροχή.
Δεν θα τον κατηγορούσε κανείς αν δεν το έκανε.
Έτσι όμως έχει γαλουχηθεί από τη ΣΣΕ με αυτές τις αξίες και αυτά τα ιδανικά. Γι΄ αυτό είμαστε υπερήφανοι όλοι οι συμμαθητές του που μεγαλώσαμε με αυτές τις ιδέες.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ηγέτες είναι η διοίκηση διά του παραδείγματός. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που ζούμε τώρα.
Η ιστορία διδάσκει τη σημασία της: Ο Μέγας Αλέξανδρος καθώς επέστρεφε από τις Ινδίες, εισήλθε στην έρημο της Γεδρωσίας και οι Μακεδόνες μαστίζονταν από την έλλειψη τροφής και νερού. Όπως περιγράφει ο ιστορικός Αρριανός, κάποιοι στρατιώτες που έψαχναν για νερό κατάφεραν και βρήκαν μια ελάχιστη ποσότητα, την οποία έβαλαν μέσα σε ένα κράνος και αμέσως έτρεξαν να το προσφέρουν στο βασιλιά τους.
Ο Αλέξανδρος πήρε στα χέρια του το κράνος με το νερό αλλά δεν το ήπιε. Αντίθετα το σήκωσε ψηλά και το έριξε κάτω!
Η πράξη αυτή του Αλεξάνδρου εμψύχωσε τους στρατιώτες, ώστε όπως σχολιάζει ο Αρριανός ήταν σαν να ήπιαν όλοι από εκείνο το κράνος και έτσι να ξεδιψάσει το στράτευμα!
Στην πράξη ο Αλέξανδρος με την κίνηση του αυτή είχε ξεδιψάσει τις ψυχές των στρατιωτών και τους είχε αναπτερώσει το ηθικό δίνοντάς τους δύναμη και κουράγιο να αντέξουν τις κακουχίες.